Wat bekijken recruiters meer dan je cv?
Bij een sollicitatie bekijken recruiters veel meer dan je LinkedIn profiel en cv.
Het is heel verleidelijk om over je lief, je kinderen of je hond te vertellen. Maar dat is helemaal geen goed idee. Op een sollicitatie draait het om wat jij te bieden hebt. Ze willen vooral weten of je wel sterk genoeg in je schoenen staat voor de job. Zorg dat je een vlijmscherp antwoord klaar hebt, waarin je vertelt wat je meerwaarde kan zijn.
Lastig, want de grens tussen zelfvoldaan en zelfverzekerd is flinterdun. Net als die tussen bescheidenheid en verlegenheid. Je weet ook nooit op voorhand naar wie ze precies op zoek zijn … Wees dus voorzichtig met wat je zegt. Dat je vrienden altijd lachen met je moppen, is niet relevant. Dat je betrouwbaar en loyaal bent dan weer wel.
De bedoeling van die vraag is simpel: ze willen gewoon weten of je nog andere sollicitaties hebt lopen. Het lijkt aannemelijk om te zeggen dat je niet verder hebt gekeken, maar dan gaan er sowieso alarmbellen af. Geef toe: niemand solliciteert op slechts één vacature! Je kunt gerust vertellen dat je je opties openhoudt, en dat je nog niet weet wat de beste stap is voor je carrière. Niet te positief, maar ook niet te negatief.
Klassiek … en vooral gevaarlijk. Het antwoord op deze vraag kan een échte dealbreaker zijn. Zeker als je je zwakke punten niet weet om te zetten in iets positiefs. Of als je sterke punten helemaal niets te maken hebben met de job.
Een vraag die je enkel kunt beantwoorden als je het bedrijf door en door kent. Met redenen als ‘mijn huidige baas is een tiran’ of ‘dan ben ik minder langer onderweg’, vergooi je meteen je kansen.
Een vraag die je al snel heel negatief kunt beantwoorden. Niet doen! Werkgevers willen vooral horen dat je naar een meer uitdagende positie zoekt, die past bij je ambities. Of dat de groeimogelijkheden binnen dit bedrijf je heel erg aanspreken.
Het lijkt een banale vraag, maar het is er wel eentje die veel vertelt. Zeg je dat je dat nog nooit hebt gedaan, dan is de kans groot dat je liegt. Nam je meermaals iets mee naar huis zonder je daar schuldig over te voelen, dan is dat natuurlijk ook niet echt goede reclame voor jezelf. Een realistisch antwoord zou zijn dat je het per ongeluk weleens gedaan hebt, en die de volgende dag weer hebt meegenomen.
Een vraag die draait om loyaliteit. Jobhoppers vallen bij deze meteen door de mand, want zij denken dat het gras altijd groener is op een ander. Blijf je dus focussen op het bedrijf waar je solliciteert.
Geld? Uitdaging? Nieuwe vaardigheden leren? Elk antwoord is voor interpretatie vatbaar, en dat is hier niet anders. Let dus goed op je woorden, want het kan zomaar lijken dat je de boel op een dag hoopt over te nemen. Wat zeg je dan wel? Wat succes betekent in de functie waar je voor solliciteert.
Eén tip: gebruik zelf het woord ‘spijt’ nooit in je antwoord. Het is een beladen en riskante term. Vertel iets positiefs en zeg dat je daar graag nog meer had uitgehaald. Meer niet.
Heel verleidelijk om slecht te praten over je vorige baas, maar zo geef je ook meteen aan dat je dat over je toekomstige baas ook zal doen. Blijf bij de feiten en geef niemand de schuld.
Je koffers pakken en op een onbewoond eiland gaan wonen? Niet oké. De werkgever wil weten of je wel écht enthousiast bent en of je niet al te lichtzinnig omgaat met geld.
Een vraag die je onmiddellijk onderuit kan halen. Het lijkt immers dat je niet gemotiveerd genoeg bent om een job te zoeken, je geen focus hebt, je vaardigheden niet up-to-date zijn, … Laat zien dat je wel degelijk genoeg initiatief hebt genomen en dat je ondanks alle tegenslagen nog steeds goede moed hebt om een fijne job te vinden.
(dt/em) - Bron: Business Insider
4 juni 2020Bij een sollicitatie bekijken recruiters veel meer dan je LinkedIn profiel en cv.
Of je de juiste kwalificaties hebt voor een job? Dat leidt een recruiter af van jouw cv. Met deze tips word je gegarandeerd uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek!
Een spellingsfout kan je de job kosten, maar niet omwille van de fout op zich.
Een goede voorbereiding is cruciaal bij een sollicitatiegesprek, maar hoe begin je daar in godsnaam aan? Onze gouden tip: kruip in de huid van de recruiter.
Het is een grote frustratie waar veel sollicitanten mee kampen: ze weten totaal niet waarom ze naast de job hebben gegrepen.
Een sollicitatiegesprek is zenuwslopend. Je mag nog zo goed voorbereid zijn, soms neemt de stress het over en zeg je dingen die je kansen helemaal verknallen.
Een vacature kan heel misleidend zijn, en voor je het weet wordt je nieuwe job een nachtmerrie. Als je deze 6 signalen opvangt, dan denk je best twee keer na voor je een contract tekent.
Je hebt vast al nagedacht over welke vragen ze je gaan stellen tijdens je sollicitatiegesprek. Maar weet je ook wat je moet meenemen?
Dat het huisartsenberoep intussen een knelpuntberoep is, is algemeen geweten. Maar hoe zit het bij de specialisten?