CV
Vorige

1 van 165

Volgende
Volgend artikel:

Een mooi cv zonder leugens

Open-minded hiring en 40% van de kandidaten krijgt de job wél

Open-minded hiring
Al gehoord van open-minded hiring? Het is een wervingsprincipe dat via geanonimiseerde cv’s komaf maakt met de – vaak onbewuste – vooroordelen ten opzichte van sollicitanten. En dat blijkt te werken: bedrijven die deze methode toepasten, wierven het afgelopen jaar opvallend meer kandidaten met een andere nationaliteit aan.

Ook sollicitanten die een atypisch carrièrepad hadden afgelegd, werden vaker aangenomen. Met andere woorden: bedrijven gaven kandidaten die ze voorheen nooit zouden selecteren een eerlijke kans. Met een stijging van – hou je vast – 40% als gevolg!

Upload je cv en wordt gevonden door werkgevers

Open-minded hiring

Ieder talent een eerlijke kans geven en zo verandering teweegbrengen op de arbeidsmarkt. Dat was het vooropgestelde doel toen Accent vorig jaar het principe van open-minded hiring lanceerde. Iedereen – elke leidinggevende, recruiter of hr-medewerker – is in zekere mate bevooroordeeld. Bewust of onbewust.

Bedrijven nodigen kandidaten vaak niet eens uit voor een verkennend gesprek, omdat ze afgaan op de persoonlijke informatie op hun cv. En da’s jammer, want daardoor weigeren ze capabele sollicitanten op basis van kenmerken die niet per se invloed hebben op de kwaliteit van hun werk. Het gevolg? Ze lopen misschien wel een match made in heaven mis.

Lees ook: Met welke vooroordelen heb jij te maken op je sollicitatie?

Rekruteren zonder vooroordelen

Talent is schaars op de arbeidsmarkt. Bedrijven hebben er dan ook alle baat bij om in een brede poule op zoek te gaan naar de juiste kandidaat. Dan kan je het je natuurlijk niet veroorloven om te rekruteren met vooroordelen. Al is dat soms makkelijker gezegd dan gedaan, want bij een sollicitatie moeten cv’s nu eenmaal streng onder de loep genomen worden.

Accent helpt bedrijven uit de nood. Hun talentcoaches hanteren nog steeds dezelfde kwalitatieve criteria bij de selectie van kandidaten, maar de manier waarop ze uiteindelijk aan de werkgever worden voorgesteld is anders.

Het wervingsprincipe slaat duidelijk aan, zowel bij sollicitanten als bij werkgevers. Zo’n 7 op de 10 deelnemende bedrijven kijkt dan ook positief naar deze nieuwe manier van rekruteren. Ze beweren nu veel meer in contact te komen met profielen die ze voorheen links lieten liggen. Toch staat niet iedereen ervoor open. Bijna 22% van de ondervraagde bedrijven zweert bij het klassieke cv en is nog niet klaar om daarvan af te wijken.

Extra: Wat kan je doen als onheus behandelde sollicitant?

Inclusievere arbeidsmarkt

Via open-minded hiring wakkert Accent het debat over diversiteit op de arbeidsmarkt verder aan. Een kwestie die ook bij de Vlaamse overheid niet onbesproken blijft. Als voorbeeldwerkgever streeft de overheid naar meer inclusie op de werkvloer. Zo bereikte het aandeel personeelsleden met een handicap of chronische ziekte binnen de Vlaamse overheid in juni 2023 de kaap van 2,5%.

Daarmee komen ze in de buurt van het streefcijfer van 3%, dat voor 2020 werd vastgelegd. Niet slecht, al is er natuurlijk altijd ruimte voor verbetering. Er zijn dan ook concrete plannen om de doelgroep te verruimen en zo een inclusiever team te realiseren.

Meer aandacht voor diversiteit: dit zijn de drijfveren

Op de goede weg

Ook de reguliere arbeidsmarkt zet stappen in de goede richting: 1 op de 369 werknemers heeft een beperking. Dat is een stijging van bijna 15% ten opzichte van een jaar geleden. Kleinere kmo’s scoren daarbij gemiddeld beter dan grote bedrijven. Vooral Brussel en Wallonië zijn goed op weg.

De tewerkstellingskansen van mensen met een beperking lopen wel nog steeds ver uiteen per sector. De chemie-, farma- en energiesectoren zijn de sterkste stijgers ten opzichte van vorig jaar en ook de horeca overstijgt het nationale gemiddelde. Daar kan de groot- en kleinhandel wat van leren, want in deze sector blijft het aantal werknemers met een beperking steken op 0,18%. Ruimte voor verbetering dus!

CHECK: Waarom een collega met een beperking vaak beter presteert

(ZINNIG) – Bron: Peoplesphere / Acerta

20 maart 2024
Anderen bekeken ook