Wie vindt nog werk zonder diploma?
Gaan werken zonder diploma? Wij zochten uit wat er van deze laaggeschoolde arbeidskrachten terecht komt.
De horecasector is continu in beweging. Het is een bikkelharde wereld met een torenhoge concurrentie. Een goede barman of barvrouw is voor veel bars, restaurants en hotels een sleutelfiguur. Logisch. Zij maken vaak het verschil tussen een duim omhoog of duim omlaag. Iets wat zich via de sociale media natuurlijk nog sneller verspreidt dan voorheen.
Het verwondert dan ook niet dat cursisten die een professionele opleiding tot barman of barvrouw volgen, vlot een vaste job in de sector vinden. Dat bewijst Antwerpen, waar er voor jongeren al enige tijd een doorgedreven opleiding van 260 uur loopt.
De cursus van twee maanden kadert in het ‘levenslang leren’-project van de Britse horecareus Diageo en wordt georganiseerd in nauwe samenwerking met de Stad Antwerpen, Horeca Vorming Vlaanderen en de VDAB.
260 uur: is dat niet wat veel? Toch niet. Een bartender moet veel parate kennis hebben. Denk maar aan alle cocktails, hun ingrediënten én bereidingswijze. Hij of zij moet bovendien de techniek beheersen om drankjes perfect te bereiden – liefst met de nodige flair.
Beleving is nu eenmaal belangrijker dan ooit in de horeca. Maar vooral: hij of zij moet ook de juiste werkattitude hebben én klantvriendelijk zijn.
Na de intensieve opleiding volgt er nog een stage om de job helemaal in de vingers te krijgen. Vervolgens krijgen de cursisten ook nog eens zes maanden begeleiding door Horeca Vorming Vlaanderen. In Antwerpen werkt deze aanpak alvast wonderwel. De stad verwacht dat zeven op de tien jongeren die aan de opleiding deelnemen vast werk vinden in de sector. Duurzaam werk! Want voor wie een reputatie opbouwt als straffe barman of barvrouw gaan vele deuren open. Ook die van de meest toonaangevende bars, restaurants en hotels.
(em) - Bron: HLN.be
10 oktober 2019Gaan werken zonder diploma? Wij zochten uit wat er van deze laaggeschoolde arbeidskrachten terecht komt.
Hoeveel verdienen een chef-kok en zijn personeel eigenlijk?
Met een job in de horeca zit je gebeiteld als je houdt van variatie en veel sociaal contact. Maar kan je er ook genoeg mee verdienen?
De tijd dat enkel horecazaken zich konden beroepen op flexijobs, is voorbij.
Wil jij graag een extra cent verdienen? Hier vind je enkele tips om mee rekening te houden!
Als werknemer kan je terecht bij de opleidingen van Horeca Forma. Voor de cafébaas of -bazin zijn er de opleidingen van Horeca Vlaanderen, zoals de verschillende dagcursussen van de Café-opleiding.
Het is leuker werken in een gezonde buurt, waar de straten niet volledig door wagens zijn ingenomen. Daar zorgt Cambio voor.
De functie die een ingenieur na zijn studies gaat uitoefenen, kan flink verschillen... Waar gaan jonge ingenieurs het vaakst aan de slag?
Vakantie voor de ene collega levert vaak meer werk op voor de andere... Ruim 1 op de 3 Vlamingen ervaart extra werkdruk tijdens het verlof van collega’s.