74-jarige blijft aan de slag als bewakingsagent: 'Langer werken is financieel niet aantrekkelijk genoeg'
Langer werken? Geen probleem voor Krin De Jonge. Deze 74-jarige ex-marketeer is al zeven jaar aan de slag bij Securitas, als bewakingsagent.
Hoewel veel mensen al jaren op voorhand beginnen af te tellen naar hun pensioen zijn er toch veel gepensioneerden die het er moeilijk mee hebben en zelfs in een identiteitscrisis belanden. Niet vreemd. Je bent waarschijnlijk tussen de 35 à 45 jaar actief geweest op de arbeidsmarkt en als dat stopt valt er een vaste waarde uit je leven weg. Na een maand rust, begint het bij veel mensen weer even te knagen.
Hoe maak je de overgang naar je nieuwe leven gemakkelijker?
Blijf actief. Zoek een fijne non-profit die je wil steunen en schaar je achter hun doel. Misschien gaf je hen eerder al monetaire steun, maar kon je niet fysiek bijdragen omdat je altijd moest werken. Je kan gaan helpen in een dierenasiel, bij een theater, een daklozencentrum, of eens gaan aankloppen bij het gemeente- of stadsbestuur of ze weten waar er nog hulp nodig is. De ervaring en vaardigheden die je hebt opgedaan tijdens je carrière kan je vast inzetten voor een non-profitdoel.
Wie veel werkt, kent het probleem maar al te goed. Je bent druk bezig, je vrienden en familie ook, en relaties verwateren. Je hebt jezelf waarschijnlijk al vaak gezegd dat je meer tijd moet maken voor je kinderen of die vriend die verhuisd is, maar het komt er maar niet van. Nu is het moment om oude banden weer aan te halen en meer te investeren in je huidige relaties. Je kan je partner misschien wat vaker uit eten nemen of op citytrip gaan, of zelfs een dagje aan de kust gaan uitwaaien. Misschien zie je het zitten om op je kleinkinderen te gaan passen om een betere band met hen op te bouwen. Of misschien kan je gewoon wat vaker met de hond gaan wandelen, die zal je gezelschap zeker ook appreciëren.
Hou er rekening mee dat je nieuwe werkstatus een impact kan hebben op je gezin en je rol daarin. Vooral vrouwen hebben het er moeilijk mee als hun man met pensioen gaat. Het fenomeen heeft zelfs een naam: Retired Husband Syndrome.
Misschien mis je het werkleven gewoon te hard of wil je wat extra verdienen om het financieel iets breder te hebben. Misschien is er een job die je altijd al wilde doen, maar waarvoor je nooit durfde te gaan omdat je minder zou verdienen of omdat je je vroegere job niet kon loslaten. Na je pensioen kan je gerust wat bijklussen en je ervaring aanwenden. Lesgeven? Coachen? Een parttime positie in een sector waar je geen ervaring in hebt, maar waar je je altijd voor geïnteresseerd hebt? Het kan allemaal.
Hou je brein scherp en leer bij. Had je tijdens je carrière nooit tijd om een cursus, workshop of opleiding te volgen? Dan kan je je daar nu voor inschrijven. Van een nieuwe hobby tot een extra diploma, nieuwe kennis is nooit verloren.
Tijdens je carrière zeg je het vaak “als ik met pensioen ga dan…”. Voor sommige mensen is het een wereldreis, een appartement in Spanje, je volledig storten op een kunstproject, je zelfgemaakte juwelen verkopen, je stapel ongelezen boeken uitlezen… We hebben veel dromen, maar niet altijd tijd en motivatie om die dromen na te jagen. Dus zeggen we tijdens onze carrière al vaak dat we er wel tijd voor zullen maken als we met pensioen gaan. Heb je zoiets inderdaad uitgesteld? De tijd is daar!
In plaats van je pensioen te zien als een muur of een gesloten deur waar je tegenaan knalt, bekijk het als een kans. Je moet niets meer. Je hebt tijd. Je hebt meer vrijheid. Heb je niet meteen inspiratie? Hou een open blik en zoek mogelijkheden en kansen. Probeer eens iets nieuw en kom uit je comfortzone.
Vind je niet meteen een hobby of nieuwe routine? Denk dan zeker eens aan een sport. Fietsen, wandelen, dansen… Het kan je een nieuwe routine opleveren of - als je reeds sportte - een houvast. Zo blijf je mentaal en fysiek in vorm.
Blijf je het moeilijk vinden om het label ‘gepensioneerd’ mee te dragen of vind je je draai niet in deze nieuwe fase in je leven, probeer er dan over te praten. Denk je dat je maar moeilijk begrip kan vinden bij familie of vrienden? Dan kan je misschien met een psycholoog of coach gaan praten.
(sjv) - Bron: Neville Associates
8 maart 2018Langer werken? Geen probleem voor Krin De Jonge. Deze 74-jarige ex-marketeer is al zeven jaar aan de slag bij Securitas, als bewakingsagent.
Wie als werknemer, ambtenaar of zelfstandige later een hoger pensioenbedrag wil krijgen, kan zijn studiejaren afkopen. Een slimme zet of niet?
Hoever zijn we nog verwijderd van de nefaste gevolgen van de vergrijzing? Deze datavisualiseringsexpert bracht de toekomst van de vergrijzing in kaart.
55-plussers worstelen vaak met professionele en privéstress, zo blijkt uit uit een studie van marktonderzoekbureau InSites Consulting.
Wat is een tijdskrediet eindeloopbaan precies? We vertellen je alles wat je moet weten!
Doorwerken na je 65... Wat betekent dit nu in de praktijk? Lukt het inderdaad om na je 65ste te blijven doorgaan zonder op arbeidsvreugde in te boeten?
Het is een al te bekende situatie. Je komt 's avonds thuis en reflecteert hoe je dag is geweest: “Ga ik zo verder tot aan mijn pensioen?”
Is opstaan het moeilijkste moment van de dag? En geraak je ’s avonds maar niet in bed? Dan ben je zeker geen ochtendmens. Deze 13 tips kunnen je helpen.
We vroegen aan deze 65-jarige voormalige hoofdinspecteur bij de politie naar zijn vroegere job én naar de grootte van zijn huidige pensioen...