Go for happy
Vorige

1 van 746

Volgende
Volgend artikel:

Beobank doorbreekt stereotypes in banksector

Mede mogelijk gemaakt door: D'Ieteren

“Op elke site een collega als vertrouwenspersoon”

PieterLaridon
“Telewerk is nu ingeburgerd, ook al was het in het begin aanpassen voor veel collega’s." (Pieter Laridon, Health & Safety Manager bij D’Ieteren Group)
D’Ieteren Group – met als iconisch logo de postkoets uit 1805 – ken je vooral als importeur van de merken van de Volkswagen-groep. Maar dit familiebedrijf heeft de afgelopen jaren breed zijn vleugels uitgeslagen. Een veilige, gezonde én betrokken werkomgeving is er belangrijker dan ooit, want hybride werken raakte er na de piek van de pandemie helemaal ingeburgerd.

De beursgenoteerde holding D’Ieteren Group is als rasecht Belgisch verhaal bepaald geen klein bier. De groep omvat voertuigbeglazer Belron, de agendamaker Moleskine, de heftruckspecialist TVH Parts en binnenkort de auto-onderdelenverdeler PHE. De automotiveafdeling D’Ieteren Automotive telt ongeveer 780 medewerkers verdeeld over het logistiek distributiecentrum en de importafdeling in Kortenberg, de hoofdzetel in Elsene en de vestiging in Braine l’Alleud.

Connectie en autonomie

“Bij Automotive is er de afgelopen jaren wel wat veranderd”, knikt Health & Safety Manager Pieter Laridon met een beetje zin voor understatement. “Het familiebedrijf herken je er niet meer in. Al kennen onze anciens elkaar nog goed en bestaat er zeker zoiets als een D’Ieteren-spirit. Onze grote veranderingen gingen snel voor iedereen, maar nu zijn we in rustiger vaarwater.”

“Telewerk is nu ingeburgerd, ook al was het in het begin aanpassen voor veel collega’s. Onze lijnmanagers kregen tips & tricks over leiding geven vanop afstand én de connectie met de teamleden behouden. Tijdens covid betekende dat virtuele koffiemomenten, e-apero’s, … maar nu gaan we terug naar live teambuilding. Onze afdelingen bepalen zelf hoe ze dat opzetten.”

CHECK: Thuiswerken op een productieve én gezonde manier

Hybride werken werkt voor iedereen

De teams van D’Ieteren stelden zelf manieren voor om de overgang naar hybride werk in goede banen te leiden. “Fulltime telewerk gaat er nu wel uit”, zegt Pieter Laridon.

“In juni lanceerden we een back-to-the-office programma: een stappenplan voor een vlotte terugkeer naar de werkplek. Niet iedereen kan telewerken – denk aan magazijnmedewerkers – maar in de ondersteunende diensten natuurlijk wel. 1 tot 3 dagen per week wordt de regel. Onze kantoren richten we helemaal hybride in met concentratieplekken en meetingruimtes. Open spaces gaan eruit.”

Voelen de medewerkers zich dan nog wel betrokken bij hun job? Als werkgever scoort D’Ieteren Automotive goed op het vlak van employee engagement. “Dat zeggen we niet zelf”, glimlacht Pieter Laridon. “Wel de SENSOR (Stress and Engagement Sources in the Organisation)-bevraging van onze externe preventiedienst Attentia. Die geeft aan op welke punten er éérst gewerkt moet worden voor meer welzijn. Bijvoorbeeld door de organisatie bij te sturen of de samenwerking te versterken.”

Daarom werkt hybride werken: 5 redenen

Nabij is het nieuwe normaal

Welzijn op het werk is ook: een interne en externe vertrouwenspersoon bij wie je laagdrempelig terecht kan. “Je manager is het eerste aanspreekpunt”, verduidelijkt de Health & Safety Manager.

“Voor hen hebben we sessies rond stress-sensibilisering georganiseerd. Ze leren sneller alarmsignalen te herkennen om op tijd in te grijpen als er iets scheef zit. Dan zijn er de psychologen van onze externe preventiedienst Attentia. Maar op elke site willen we nu een interne medewerker die die rol opneemt. Teamcollega’s op wie je een beroep kan doen als bemiddelaar. Vaak volstaat het om je verhaal eens te kunnen doen. Je blijft zelf aan het stuur zitten van hoe je vraag wordt aangepakt.”

Lees ook: Iedereen zet welzijn bovenaan

Informeel versus traditioneel

D’Ieteren heeft dan wel een lange traditie (denk aan die postkoets), het is ook een toekomstbestendige no nonsense werkplek. “We gaan nu ook nieuwe afspraken maken over digitale tools, mailen en de beste manier om te vergaderen”, besluit Pieter Laridon. “En de directie heeft een beurtrol afgesproken voor informele contactmomenten in de verschillende afdelingen. Als medewerker kan je dan vrijblijvend deelnemen om je zeg te doen. Leidinggevenden die dicht bij hun mensen staan, vinden we belangrijk. Dat is echt de werkplek die we willen zijn.”

Extra: Heb jij vertrouwen in jouw leidinggevende?

(Wieland De Hoon) - Bron: Go for happy Magazine

25 maart 2022
Anderen bekeken ook