Waarom een burn-out vroeger niet bestond en nu wél
Vroeger bestond een burn-out gewoon niet. Is een burn-out een ingebeelde ziekte van aandachtzoekers of is er meer aan de hand?
“Ik heb drie weken thuis gezeten, een zeer confronterende situatie. Door vele reorganisaties had ik zelfs schrik dat er voor mij geen plaats meer zou zijn in het bedrijf”, vertelt Sylvie T’Jaeckx (43).
Sylvie kon nog tijdig ingrijpen, met dank aan haar team. “Zij hebben me zeer goed opgevangen. Ik had het geluk dat er naar mij geluisterd werd, dat ik mijn problemen kon delen. Sommige collega’s hebben het moeilijker om hun problemen bespreekbaar te maken en denken hun team hiermee te belasten. Ook voor managers is het niet altijd even gemakkelijk om deze gesprekken met medewerkers aan te gaan. Maar in een open bedrijfscultuur is veel mogelijk.”
Door te praten kwam Sylvie er weer bovenop, ook inspirerende boeken zorgden voor een positieve impuls. “Bovendien kreeg ik een nieuwe jobinhoud, ik ga binnenkort meer internationaal werken als salesverantwoordelijke voor onze eigen hotels in België, Nederland en Frankrijk. Omdat het goed zit op het werk en privé, ben ik weer met vol enthousiasme aan de slag,” vertelt Sylvie T’Jaeckx.
Volgens Ilse Geerinck (44), regio salesmanager bij Neckermann, onderdeel van de Thomas Cook Group, komt het er vooral op aan om stresssymptomen tijdig te herkennen. “Vanuit de HR-afdeling vond er een bevraging plaats bij meer dan honderd werknemers rond het algemene welbevinden op het werk. Als uitloper hiervan is het programma ‘Wellbeing@Work” opgestart’ waaraan medewerkers op vrijwillige basis kunnen participeren. Het betreft onder andere mogelijkheden om meer te bewegen, beter te slapen en over gezonde voeding.”
Zelf woonde Geerinck ook een sessie bij om symptomen van stress bij haar medewerkers te herkennen. “Sommige medewerkers hebben moeite om nog op een positieve manier met klanten om te gaan, andere medewerkers klagen over hoofdpijn of slapen minder goed, soms zijn medewerkers humeurig, enzovoort.”
Mensen moeten kunnen uitspreken wat hen dwarszit. “Je moet doorvragen naar dieperliggende oorzaken. Vanuit de organisatie bekijken we dan steeds welke de mogelijkheden zijn om onze medewerkers zo goed mogelijk te ondersteunen. Daarnaast kunnen we ook een individueel traject met psychologische begeleiding aanbieden in samenwerking met onze preventiepartner,” besluit Ilse Geerinck.
(wv) - Bron: SD Worx
13 mei 2017Vroeger bestond een burn-out gewoon niet. Is een burn-out een ingebeelde ziekte van aandachtzoekers of is er meer aan de hand?
Langdurig ziek? Of thuis door een burn-out of bore-out? Hoe verzeker je als leidinggevende dat je werknemer geen fade-out krijgt?
Om terug aan het werk te gaan na een burn-out, heb je een officiële toelating nodig van een arts. Maar hoe bereid je je voor op een geslaagde reïntegratie?
Wanneer spreken we van een tijdelijk dipje, en wanneer is er meer aan de hand? Check deze 15 signalen.
Steeds meer mensen zitten thuis met een burn-out. Farmareus Johnson & Johnson ontwikkelde een programma om een burn-out bij topmanagers te voorkomen.
Stressgerelateerde aandoeningen zoals burn-out zijn de beroepsziekte van de 21ste eeuw: bijna één op drie afwezigheden wordt erdoor veroorzaakt.
Jos Vanhoof, bestuurslid van artsensyndicaat BVAS en zelf ook huisarts, ziet diverse oorzaken waarom zijn beroep onder druk staat...
Als je elke dag met tegenzin naar je werk vertrekt, zoek je best een andere job. Zeker bij deze vier signalen...
Dienstencheques zijn een populair en voordelig betaalmiddel. Maar wat zijn het precies en hoeveel kosten ze? Wij zetten de belangrijkste zaken op een rij.