In België zijn er 1.661 vrouwelijke arbeiders in de bouw, zowat 1% van alle bouwvakkers. Bij de bedienden in de bouw maken vrouwen 36% van het geheel uit. Dat blijkt uit de meest recente cijfers van de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid (RSZ).
“De bouw is een mannenwereld”, zegt Sophie Van Diest. Zij coördineert als projectleider bij Isola Belgium de vloeropbouw en de isolatie op grote werven, vaak in het Brusselse. “Op die werven had ik nog nooit het gevoel dat een man op me neerkeek omdat ik een vrouw ben. Bij mijn vorige werkgever had je wel wat machogedrag bij de metsers. Maar seksistisch was dat niet. Als je je vak kent en je komt geloofwaardig over, heb je als vrouw geen problemen. Ik word op de werven alleszins op handen gedragen door verschillende collega’s.”
“Ik werd als vrouw op de werf nog nooit scheef bekeken door mannen”, getuigt Sybille Callens die als restauratieschilder bij Renotec onder meer de Veeartsenijschool in Anderlecht onder handen nam. “Ik probeer ook wel mijn mannetje te staan, ik hang niet de flauwe Trees uit. Maar als een bepaalde taak fysiek te zwaar is, vraag ik hulp aan mijn collega's. Mannen doen dat even goed. Weet je, vooroordelen heb je in elke sector. Over mannelijke vroedkundigen bestaan ook misvattingen. Maar waarom zouden mannen niet perfect baby's op de wereld kunnen brengen?”
Caroline Willemot is restaurateur bij Renotec en renoveerde onder meer het bladgoud van enkele gevels op de Brusselse Grote Markt. “Voor zeer minutieus werk kan de vrouwelijke aanpak een voordeel zijn. Wij zijn goed in fijne handelingen en hebben veel geduld voor secuur werk.” Sophie zit op dezelfde lijn: “Wij vrouwen zullen meer op details letten. Als je zoals ik in de afwerking van de woningbouw zit, heb je daarom meer kans op een tevreden klant.”
Of er nood is aan meer vrouwen in de bouw? Sybille ligt er niet meteen wakker van. “Bekwame vakmensen zijn altijd welkom in de bouw. Maar of het nu mannen, vrouwen of transgenders zijn: dat maakt me niet uit.”
Caroline wijst op het zware werk in de bouw. “Bij ons in de restauratie valt dat wel mee, maar ook ik vraag me wel eens af of ik dit werk fysiek kan volhouden tot mijn 66ste. Ik werk meestal op stellingen en ook buiten, in weer en wind. Je moet tegen een stootje kunnen. Ook de uren zijn niet te onderschatten.”
Sophie kan daarover meespreken. “Je staat van ’s ochtends zeer vroeg tot in de late namiddag op de werf. Bovendien moet je als projectleider daarna nog beginnen aan de voorbereiding van de volgende dag.”
Ondanks alle uitdagingen zijn ze blij met hun job in de bouw. Sophie zegt het zo: “Ik werk graag in de bouw, de sector interesseert me enorm. Ik heb een leuke job die voortdurend evolueert. Maar je moet van de bouw houden, anders hou je dit niet vol.”
(Matthias Van Milders)
24 februari 2020Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
Is de bouw geen typische mannensector? En kun je daar als vrouw wel je draai vinden? De verhalen van ingenieur Evelien De Nil en veiligheidscoördinator Viviane Vermeulen tonen aan dat de tijden veranderd zijn.
Vrouwen worden veel minder vaak voor een baan gevraagd dan mannen, zelfs op een krappe arbeidsmarkt.
Een handdruk: het lijkt de normaalste zaak van de wereld maar er zit meer achter dan je denkt. Sterker nog: de juiste handdruk kan zelfs de kansen op een nieuwe job verhogen.
Geen huizen of grote bouwprojecten zonder architect, en toch wordt hij of zij als we het over de bouw hebben wel eens over het hoofd gezien. We zetten de vier grootste misverstanden over het beroep van architect op een rijtje.
Een goede balans vinden tussen werk en privé? Uit een onderzoek blijkt dat vrouwen er beter in zijn dan mannen.
Al 9 jaar op rij strijkt IJsland de titel op voor wereldkampioen van de gelijke verloning tussen mannen en vrouwen. Recent kwam er een nieuwe wet die de loonkloof helemaal moet dichten.
Gaat jouw bloed wel eens koken door een collega? Neem dan de tijd om af te koelen, want zo'n ruzie kan verstrekkende gevolgen hebben...
In België ligt het uurloon voor een vrouw gemiddeld 6% lager dan dat voor een man. Op Europees niveau is dat zelfs 16%. Maar niet in dit bedrijf…
Wie werkt in engineering, ziet elke dag de risico’s. Maar ook de aanhoudende inspanningen en de bijbehorende discipline om incidenten te voorkomen.