Campus ziekenhuis: ‘Specialiseren en digitale skills verwerven’
“Als zorgmedewerker zien we jou als een intrapreneur die zelf verantwoordelijkheid opneemt voor je groei.”
"Wij doen hier alle verbouwingen, behalve de plastische"
“Voor ik hier acht jaar geleden arriveerde, werkte ik als architect in Nederland”, vertelt Dirk Thoelen. “De lange verplaatsingen begonnen wel te wegen. Tot iemand me een vacature toonde van het Jessa Ziekenhuis, waar men op zoek was naar een coördinator voor hun bouwprojecten. In eerste instantie legde ik niet direct de link tussen mijn beroepskennis en de zorgsector. Maar bij nader inzien zag ik alleen maar voordelen: dichtbij huis, flexibele werkuren en vooral een totaal nieuwe omgeving waarin ik mijn talenten en ervaring creatief kon inzetten. Dat ik nog erg veel kon bijleren was een extra troef. En dus waagde ik de stap. Een juiste keuze, zo bleek al snel.”
Dirk staat vandaag nog altijd in voor de begeleiding van uitbreidingen en andere bouwprojecten. “Wij doen alle verbouwingen, alleen niet de plastische… (lacht). Hier is altijd wel iets te doen. Een afdeling die moet verhuizen, een vleugel die extra kamers nodig heeft, een bijkomend operatiekwartier… Dan schieten wij telkens in actie!
Zijn collega Karl Zwinnen heeft twee jaar op de teller in het Jessa Ziekenhuis. “Ik kom uit de industrie en had, net zoals Dirk, ook nooit gedacht dat ik met mijn technische achtergrond ooit voor een ziekenhuis zou werken. Maar kijk, de vacature kruiste me op het juiste moment, en zo vond ik een job die uitstekend bij me past. Ik ben verantwoordelijk voor de nieuwe technieken in het ziekenhuis, zeg maar de installaties voor verwarming, koeling en ventilatie. Daarnaast werk ik oplossingen uit om meer duurzaam met onze energie om te springen. Een hele uitdaging!”
Beide technici denken graag creatieve oplossingen uit. “Enerzijds optimaliseren we de gebouwen door nieuwe, moderne technieken te introduceren”, zeggen ze allebei. “We gaan met onze tijd mee en passen onze actuele vakkennis toe. Anderzijds moeten we daarbij telkens rekening houden met de specifieke omstandigheden in een ziekenhuis. Er gelden bepaalde wetten, regels en afspraken, bijvoorbeeld rond hygiëne, geluidsoverlast, stofhinder, enzovoort. Tijdens de werkzaamheden moeten alle afdelingen dag en nacht blijven functioneren en er mag geen negatieve impact zijn op de kwaliteit van de zorg. Al die aspecten bij ieder project verzoenen, dat is telkens de grootste uitdaging. In teamverband de ideale oplossing uitdokteren, dat doen we graag. En zo leren we nog iedere dag bij en dat maakt de job erg interessant.”
Het moet ambitieuze technici met een passie voor technieken, als muziek in de oren klinken. Want precies voor de functie van Karl wordt momenteel nog twee extra collega’s gezocht. Gevraagd naar de kwaliteiten die deze m/v zou moeten bezitten, zijn Karl en Dirk het eens: “We zoeken geen techneut die vastgeroest zit in zijn specifiek domein, maar wel een allrounder die leergierig is en zijn horizon wil verruimen. Het moet iemand zijn die opportuniteiten ziet en constructief meedenkt om tot gerichte oplossingen te komen. Of anders gezegd: een collega die het als een uitdaging beschouwt om zijn technische kennis toe te passen in de specifieke context van ieder project.”
Dirk en Karl verkiezen collega die goed passen in het team. “Onze groep is eigenlijk heel divers. Iedereen heeft zijn eigen achtergrond en talenten. We vullen elkaar goed aan, maar leren ook veel bij over ieders vakgebied. Door veel samen te werken en kennis te delen, zijn we in feite allrounders, die van zowat alle technische en bouwkundige aspecten op de hoogte zijn. De nieuwe collega zal dus zeker communicatieve vaardigheden moeten hebben. Dat is niet alleen nodig in ons eigen team, maar ook voor de afstemming met andere afdelingen in het ziekenhuis. Een verbouwing heeft altijd een impact op de organisatie van de zorgverstrekkers. Wij moeten dus steeds goede afspraken maken met dokters, verpleegkundigen en andere personeelsleden, zodat de hinder minimaal is en vooral, dat onze oplossingen de efficiëntie en het comfort voor de patiënten en medewerkers optimaliseren.”
Om de ideale kandidaat over de streep te halen, vertellen Dirk en Karl graag wat hen aanspreekt als werknemer van het Jessa Ziekenhuis. “Voor mij is dat de mogelijkheid om te groeien in mijn job”, zegt Dirk. “Je leert constant bij en kunt collega’s iets bijbrengen. Ik hou ook van de variatie. We zijn op de huidige locaties zeker nog tien jaar bezig met talrijke investeringen. Daarna volgt de verhuizing naar een totaal nieuw complex, waar wij als technisch team van dichtbij betrokken zijn. Spannend!” En Karl vult aan: “De sfeer is uitstekend. Er is regelmatig een feest, drink, teambuilding of andere activiteit. Het loonpakket en de werkuren zijn gunstig. En we werken altijd kort bij huis, zonder lange verplaatsingen naar de werf.” Dat spreekt Dirk ook wel aan: “Ik ga tijdens de middagpauze even naar huis of een snelle boodschap doen in de stad. De work-life balans is zeker in evenwicht, en dat is al veel waard.”
14 juni 2019“Als zorgmedewerker zien we jou als een intrapreneur die zelf verantwoordelijkheid opneemt voor je groei.”
Alsof het probleem om goede verpleegkundigen te vinden al niet groot genoeg is, zit de hele zorgsector volgend jaar met de handen in het haar.
AZ Zeno in Knokke-Heist schuift het aparte karakter van zijn gebouw naar voren als troef voor zowel patiënten als medewerkers.
“Was beweging een pil, dan zou elke dokter hem voorschrijven”, kopte de Britse krant The Guardian begin deze maand.
Drie toegewijde medewerkers vertellen over hun job buiten de gebruikelijke kantooruren.
Hoe ga je om met een conflict op de werkvloer? En vooral: hoe los je zo’n conflict op?
Hoeveel verdien je als je bij de overheid gaat werken? En is dat meer of minder dan dat je als bediende in de privésector aan de slag gaat?
We denken maar al te graag dat we gezond leven en werken. Maar is dat wel zo? HR- en Well-being expert Attentia zocht het uit.