1 op 5 bereidt sollicitatiegesprek amper voor
Onderzoek van Randstad toont aan dat bijna één op de vijf kandidaten vooraf geen enkele informatie opzoekt over de functie waarvoor ze gaan solliciteren.
In de artikels van Jobat.be krijg je voldoende tips en tricks om je sollicitatiegesprek goed voor te bereiden. Maar Julie Beuselinck wil vooral het gevaar van ‘foute veronderstellingen’ beklemtonen. Zij is loopbaancoach bij The Jobcoach en ook deeltijds HR-manager in een IT-bedrijf.
Een goede vacaturetekst opstellen is voor een werkgever minst even moeilijk als een goed cv schrijven, waarschuwt Beuselinck. “Houd er rekening mee dat een onderneming dit, zelfs onopzettelijk, iets zwaarder of zelfs rooskleuriger kan voorstellen dan het werkelijk is. Aan jou om je veronderstelling of verwachting te toetsen aan de realiteit.”
In de praktijk is het nog niet altijd gebruikelijk, maar volgens Beuselinck mag je gerust veel vragen stellen tijdens je sollicitatie. En daarom moet je die ook klaar hebben. “Bereid enerzijds je sollicitatiegesprek voor met open vragen om meer informatie te ontvangen. En anderzijds met gesloten vragen om belangrijke veronderstellingen af te checken”, raadt ze aan.
Beuselinck pleit er zelfs voor dat de HR-verantwoordelijke én de sollicitant elkaar tijdens het sollicitatiegesprek op de rooster durven leggen. “Als sollicitant krijg je een pak vragen over jezelf, maar durf daarna ook zelf vragen te stellen over het bedrijf en de functie”, stelt ze. “Vergeet niet dat een goede interviewer het waardeert als je pittige vragen stelt. Dat bewijst dat je je goed hebt voorbereid en dat je echt enthousiast bent.” Julie Beuselinck verduidelijkt haar raadgeving met deze zes tips:
Voor je op jobinterview gaat, stel je jezelf best enkele cruciale vragen. Wat zijn voor jou de belangrijkste aspecten van je nieuwe job? Wat staat er bovenaan je prioriteitenlijst? Ten eerste qua elementen uit je rol en functie (verantwoordelijkheden, competenties, vrijheid, …) en ten tweede qua praktische zaken (collega’s, salaris, woon-werkverkeer, werkuren, …).
Daarnaast komt, volgens Beuselinck, ook de cultuur met onder meer leiderschapsstijl en waarden aan bod. “Voorts geef je ook best aan over welke ‘must-haves’ je zelfs niet wilt onderhandelen, en daarnaast op welke punten je wel flexibel bent.”
Duid vooraf in de tekst van de jobadvertentie alle woorden aan die men op verschillende manieren zou kunnen interpreteren. “Er worden bij vacatures immers veel ‘containerwoorden’ of ‘jargontermen’ gebruikt die jou op het verkeerde been kunnen zetten”, vindt ze.
Vraag dus gerust door naar de echte betekenis en concrete voorbeelden van woorden als teamplayer, flexibel, autonoom, sociaal, gedreven, communicatief, creatief, marktconform, junior, …
De ondernemingscultuur, of simpelweg de sfeer en een al dan niet aangename werkomgeving, blijkt voor velen cruciaal om ergens aan de slag te gaan. Alleen kun je het op voorhand moeilijk inschatten.
Beuselinck: “Wat zijn de belangrijkste bedrijfswaarden en gewoontes? Hoe collegiaal en in welke sfeer gaan de medewerkers met elkaar om? Hoe werken de teams?”, somt Beuselinck op. “Hoe kun je zeker zijn dat je je daar op je gemak zal voelen? Dat kun je nergens lezen, zoiets moet je verteld of getoond worden.”
Vraag een gedetailleerde beschrijving van de concrete verwachtingen en werkomstandigheden. Hoe is de vacature voor je functie ontstaan? Is de voorganger gepromoveerd, verplaatst of ontslagen? Of is het een nieuwe taak? Mag je die medewerker of zijn collega’s vooraf ontmoeten?
Beuselinck vertelt de anekdote van een sollicitante die bij de IT-afdeling in de kelderverdieping belandde, zonder zonlicht. Ze had bij haar sollicitatie nooit naar de werkomstandigheden gepeild en dus nooit verondersteld dat ze heel de dag geen zon zou zien. Of nog eentje: het is niet omdat je in een groot bedrijf werkt dat je automatisch in een groot team terechtkomt.
Biedt de werkgever je mogelijkheden om te investeren in je eigen tewerkstelbaarheid? Want levenslange tewerkstelling of andere vormen van jobvastheid behoren tot het verleden. “Hoe en hoe frequent gebeurt de evaluatie? Hoe kun je er doorgroeien, specialiseren, roteren? Wat mag je zelf voorstellen?”, somt de jobcoach op.
Tot slot benadrukt Julie Beuselinck dat niet elke job en functie een goede ‘match’ oplevert voor elke geschikte sollicitant. “Want net als elk bedrijf heeft ook elke sollicitant zijn verwachtingen en waarden. Die lopen niet noodzakelijk gelijk”, stelt ze.
Kortom: beide partijen hebben er dus alle belang bij om in een vroeg stadium zo goed mogelijk na te gaan of ze wel bij elkaar zullen passen. “Hoe beter de nieuwe job aansluit bij jouw eigen prioriteiten, hoe waarschijnlijker de kans dat je misschien een droomjob gevonden hebt.”
(pv)
1 maart 2017Onderzoek van Randstad toont aan dat bijna één op de vijf kandidaten vooraf geen enkele informatie opzoekt over de functie waarvoor ze gaan solliciteren.
Wie tijdens zijn of haar sollicitatiegesprek ook zélf enkele vragen heeft voor de recruiter van dienst komt erg geïnteresseerd over.
Je bent het sollicitatiegesprek zonder kleerscheuren doorstaan, maar dan duikt het onvermijdelijke ‘Zijn er nog vragen?’ op en sta ...
Op sollicitatiegesprek gaan is niet gemakkelijk. Zeker niet als je vreest dat je interviewer jonger gaat zijn en je baas misschien zelfs minder ervaren.
De Amerikaanse jobsite Glassdoor.com maakt jaarlijks een overzicht van de vreemdste sollicitatievragen die kandidaten voorgeschoteld kregen ...
Soms is een sollicitatiegesprek zoals een loterij. Er spelen ook andere factoren naast je competenties mee die je je nauwelijks kan inbeelden ...
Om de geschiktheid van een nieuwe werknemer te kunnen beoordelen, zal een recruiter heel wat vragen stellen. Maar dit vraagrecht is niet onbegrensd!
Sinds 2024 kan je ziektedagen tijdens je vakantie later als verlofdagen recupereren. Een prima maatregel volgens meer dan vier op de vijf Vlamingen...
Diversiteit kan niet zonder inclusie, daar zijn ze bij VDAB van overtuigd. In haar beleid legt VDAB daarom de nadruk op gelijke kansen én gelijkwaardigheid.