Hoe zal (of kan) ons leven er na Corona uitzien?
De coronacrisis houdt ons dagelijkse leven ‘on hold’. Staan we voor grote veranderingen of is het straks weer ‘business as usual’?
Dat blijkt uit een recente rondvraag van vakorganisatie essenscia bij 170 chemie- en farmabedrijven in België. Ongeveer 40 procent van de sectorale tewerkstelling is gevestigd in de provincie Antwerpen. “De sector van chemie en life sciences bleef tijdens de lockdown grotendeels operationeel. Vandaar dat we ook sneller de juiste lessen kunnen trekken uit deze crisis”, stelt Koen Laenens, secretaris-generaal van essenscia.
Corona heeft alvast een blijvende impact. “Twee bedrijven op drie gaan de huidige voorschriften ook in de toekomst toepassen. Denk hierbij aan handhygiëne, meer poetsen van de werkruimtes en het opsplitsen van pauzetijden”, stelt hij. Maatregelen die vrij snel werden ingevoerd en, zo klinkt het bij essenscia, ook hielpen om het aantal besmettingen laag te houden. “In chemie en farma geldt sowieso een sterke veiligheidscultuur. Werknemers zijn er vertrouwd met strikte procedures en strenge veiligheidsmaatregelen. Ook de sociale dialoog heeft tijdens de coronacrisis goed gewerkt op ondernemingsvlak.”
Het meest opvallende is dat 4 op 5 bedrijven uit de industrie telewerk voortaan structureel willen inschakelen. ”Het is tijdens de coronacrisis massaal en versneld toegepast, ook bijvoorbeeld voor productiemedewerkers die online opleidingen volgen”, klinkt het.
“Bedrijven gaan telewerk niet verplichten. Het is ook niet voor iedereen wenselijk of haalbaar, maar ze willen wel meer flexibiliteit voorzien. Bijvoorbeeld via een beurtrol of beperkt aantal dagen per week.” Toch is, naast duidelijke afspraken, ook meer interne communicatie van groot belang. “Want het is natuurlijk cruciaal om ook telewerkers betrokken te houden bij hun bedrijf.”
(William Visterin)
3 juni 2020Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
De coronacrisis houdt ons dagelijkse leven ‘on hold’. Staan we voor grote veranderingen of is het straks weer ‘business as usual’?
In een snelgroeiende en steeds complexer wordende markt neemt in de farmacie en biotechnologie de nood aan consultancy toe. Steven Vinkx (33) is als consultant aan de slag bij Quality by Design (QbD).
Werknemers in de chemie verdienen gemiddeld 5.356 euro bruto per maand. Maar ben je met élke functie beter af in een (petro)chemisch bedrijf?
Eén van de mogelijke gevolgen van het coronavirus is dat de loonkloof tussen mannen en vrouwen weer groter wordt. Hoe komt dat?
Vertel ons welke job jij doet, ons Jobat Salariskompas vertelt je hoeveel je zou moeten verdienen. En op welke extralegale voordelen je recht hebt!
Meer dan de helft van de vacatures voor financiële functies is voor accounting. Daarmee staat de accountant op eenzame hoogte inzake gevraagde profielen.
Telenet is meer dan een telecombedrijf. De manier waarop de organisatie inzet op digitale transformatie, trok het afgelopen jaar Charlotte, Sophie en Switlana over de streep om er te werken.
Stel, je solliciteert voor een job. Hoelang moet je dan wachten voor de betreffende werkgever een beslissing neemt?
Bright Plus, en diens overkoepelde groep RGF Staffing, heeft als missie om het meest duurzame HR-bedrijf van de wereld te worden tegen 2030.