Zelfstandigen en bijberoep
Vorige

1 van 191

Volgende
Volgend artikel:

“Na die burn-out ben ik terug coach geworden. Dat maakt me gelukkig!”

'Ook in HR duiken steeds meer passanten op'

Geert Hendrickx
“Het komt er voor ondernemingen op aan om de juiste balans te vinden in build, buy and borrow.” (Geert Hendrickx, Motmans & Partners)
Het aantal mensen dat kiest voor een statuut als freelancer groeit spectaculair. Consultants, ICT-specialisten, grafische vormgevers en dokters opereren al langer als zelfstandigen, en daar komen nu massa’s verpleegkundigen, ingenieurs, sociale media-experts, journalisten en HR-professionals bij. Voor die laatste categorie heeft Motmans & Partners (Hasselt en Lommel) zelfs een gloednieuwe afdeling opgericht.

De flexibilisering van de arbeidsmarkt zet zich onverminderd door. Bedrijven nemen niemand in dienst waar ze geen voltijds takenpakket voor hebben. Uitzendkrachten en freelancers moeten de pieken opvangen. Voor de mensen die deze jobs op afroep tijdelijk invullen, moet dat niet noodzakelijk een probleem betekenen. Integendeel zelfs, want velen kiezen zelf voor het statuut van zelfstandige, onder meer om hun work-life balance beter in de hand te houden.

Bovendien moeten ze door de krapte op de arbeidsmarkt momenteel niet vrezen voor te weinig werk. Beide bewegingen in acht genomen, mag het dan ook niet verbazen dat het aantal freelancers jaarlijks met zo’n 10 procent toeneemt. Het zijn zowel zelfstandigen in bijberoep, eenmanszaken, vennootschappen zonder personeel als vrije beroepers.

Dominant

De groei in het aantal zelfstandigen manifesteert zich vooral in een nieuwe beroepsgroepen. Waar bijvoorbeeld verpleegkundigen tot voor kort steevast in loondienst actief waren, kiezen zij nu vaker om op eigen houtje te handelen en zich niet aan één werkgever te binden. Dat geldt ook voor directieleden in managementvennootschappen.

Geert Hendrickx, partner bij het Limburgse HR-bedrijf Motmans & Partners, legt de evolutie in de flexibilisering uit: “Het komt er voor ondernemingen op aan om de juiste balans te vinden in build, buy and borrow”, zegt hij. “Build staat voor bouwen, en houdt in dat de huidige medewerkers alle kansen krijgen om te groeien binnen het bedrijf zelf. Dit is het dominante model in de Westerse arbeidsmarkt, hoewel het zijn quasi-monopolie gaandeweg heeft verloren.”

Korte termijn

Onder meer aan de optie ‘buy’. “Wie dringend een goede werkkracht nodig heeft voor de langere termijn, koopt de externe expertise in. Het zijn nieuwe mensen die worden aangeworven en vervolgens carrière maken in de organisatie. Dit is de afgelopen decennia gangbaar geworden.”

“Een derde model, dat nog meer recent in opmars is geraakt, is ‘borrow’. Daarbij wordt kennis en kunde voor een korte termijn ingehuurd. Deze mensen zijn snel inzetbaar en blijven zolang het nodig is. Uitzendkrachten, gedetacheerde werknemers en freelancers horen daarbij. Zo merken we in onze branche een sterke vraag naar het lenen van specialisten in ICT, financiën en HR. Ze gaan er bijvoorbeeld de piekmomenten opvangen of springen in als de klanten voor een tijdelijk project de juiste skills missen.”

Skills boven attitude

Opmerkelijk aan deze laatste categorie is dat vaardigheden belangrijker zijn dan de houding van de arbeidskracht. “Klassiek wordt het omgekeerde advies geformuleerd, met name dat bij een aanwerving de juiste attitude, de persoonlijkheid en het potentieel van de nieuwe medewerker het belangrijkste zijn”, weet Geert Hendrickx.

“Vaardigheden en kennis kunnen door training aangescherpt worden. Maar voor de ‘geleende’ groep geldt dus inderdaad soms het omgekeerde, en komen de skills op de eerste plaats. Je wil dat iemand die afwezige vervangt of het extra werk helpt opvangen, er meteen invliegt en rendement oplevert. Het moet iemand zijn die de vaardigheden heeft om een afgelijnde taak binnen de gegeven tijdspanne uit te voeren. Tijdelijke medewerkers moeten daarom geselecteerd worden op hun vaardigheden en als vervolgens de attitude voorbeeldig is, is dat meer dan mooi meegenomen.”

Netwerk

Motmans & Partners speelt zelf in op de vraag naar extra ‘borrow’-medewerkers. “Omdat HR onze corebusiness is, hebben we een poule opgericht met HR-medewerkers die tijdelijk naar klanten worden uitgezonden”, legt Geert Hendrickx uit. “In plaats van iemand vast in dienst te nemen, kan onze klant zijn verwachtingen bij ons neerleggen en koppelen wij daar een HR-specialist uit onze eigen poule of uit ons netwerk van freelancers aan vast. Dat netwerk is heel gevarieerd, met zowel juniors als seniors, met uitvoerders en strategen. En dat over heel Vlaanderen, want zoals eerder aangehaald is directe inzetbaarheid, zowel qua kennis als nabijheid, voor deze groep van groot belang.”

(km) 

30 oktober 2018
Anderen bekeken ook