Hoelang duurt een sollicitatieprocedure?
Stel, je solliciteert voor een job. Hoelang moet je dan wachten voor de betreffende werkgever een beslissing neemt?
Het sollicitatiegesprek is een van dé bepalende factoren voor een aanwerving. “En ook in de nabije toekomst staan menselijke gesprekken nog altijd centraal in het rekruteringsproces”, oppert Teddy Chestnut van het HR-techbedrijf BrightHire in het vakblad Werf&. BrightHire analyseerde met zijn technologie de afgelopen jaren meer dan 350.000 sollicitatiegesprekken.
Lees ook: Bepaalt AI binnenkort jouw aanwerving?
Een vlotte sollicitatieprocedure blijft volgens hem van belang om de juiste mensen aan boord te krijgen én te houden. Uit hun onderzoek blijkt namelijk dat 77% van de kandidaten het sollicitatieproces zeer belangrijk vindt in de beslissing om bij een bedrijf te gaan werken. Maar ondertussen stelt 83% van de kandidaten dat een negatieve sollicitatie-ervaring hem van mening kan doen veranderen over een bedrijf of functie.
Daarom is het, volgens Chestnut, cruciaal om in elk geval de basiselementen van het sollicitatiegesprek te respecteren. Zoals: op tijd starten, voor het gesprek een leidraad of structuur hanteren én steeds tijd maken voor vragen. Dat lijkt logisch, maar de praktijk blijkt anders.
Volgens onderzoek van BrightHire worden deze 3 basisprincipes slechts in 50% van de gevallen toegepast als de interviewer een hiring manager of iemand uit een wervingspanel is. En in 60% van de gevallen als het een recruiter is.
E-gids: Bereid je voor op het sollicitatiegesprek
Een andere opvallende conclusie is dat kandidaten, afhankelijk van hun geslacht, vaak verschillend worden behandeld tijdens sollicitatiegesprekken. Uit gegevens blijkt dat 73% van de gesprekken binnen 2 minuten na de geplande tijd starten. Maar als mannen vrouwen interviewen daalt dat percentage tot 68%.
Bovendien bevestigt hun analyse dat wanneer mannen vrouwen interviewen, de mannen meer aan het woord zijn.
Extra: Met welke vooroordelen heb jij te maken op je sollicitatie?
Van Google kwam ooit de beroemde ‘rule of four‘: zoveel gesprekken zou je maximaal moeten houden met een kandidaat. Organiseer je er meer dan vier dan wordt het uiteindelijke resultaat er niet beter op, terwijl de kosten ook nog eens oplopen.
Bovendien ontdekte BrightHire dat als je meer dan vier interviews houdt (bijvoorbeeld zes of acht) ook de kandidaten zelf beginnen af te haken. Of hoe ook bij sollicitatieprocedures en -gesprekken er nog ruimte is voor verbetering.
Ontdek: Hoelang duurt een sollicitatieprocedure?
(William Visterin)
24 december 2023Stel, je solliciteert voor een job. Hoelang moet je dan wachten voor de betreffende werkgever een beslissing neemt?
De digitale revolutie verloopt razendsnel en AI maakt steeds vaker deel uit van ons dagelijks leven. Ook op de arbeidsmarkt is AI geen sciencefiction meer...
AI is de techniek van de toekomst en zal heel wat veranderingen teweegbrengen in onze samenleving. Welk effect heeft dat op je job en werkomgeving?
Artificiële intelligentie duikt steeds vaker op bij rekrutering... Blijft menselijke input nog wel nodig in het wervingsproces?
AI-assistenten zijn een interessante manier om je productiviteit op het werk te verhogen.
Eerst interesse tonen en daarna niks meer van zich laten horen: wie solliciteert kan ermee te maken krijgen… Hoe pak je ghosting aan?
De meest gestelde vraag op een sollicitatiegesprek? 'Stel jezelf eens voor'. Maar hoe antwoord je daar nu correct op? Wij pluisden het voor je uit.
Je sollicitatiebrief schrijven kan een zware klus zijn. De verleiding om de hulp in te roepen van ChatGPT is groot. Maar maakt het je brief ook beter?
Door de snelle opkomst van AI lopen veel jobs het risico te verdwijnen. Althans, dat beweren doemdenkers. Maar de realiteit is complexer...