Het loon van een IT network engineer: 3.075 euro
We vroegen aan Laurens (28) uit Heist-op-den-Berg hoeveel hij verdient.
Bedrijven helpen om de digitale sprong te maken, dat is kort samengevat wat Max Seminck doet als SAP-consultant bij delaware. Dat hij niet gepokt en gemazeld is in IT – hij heeft een diploma bouwkunde – heeft hij nog nooit als een nadeel ervaren. “Omdat ik geen IT-achtergrond heb, spreek ik meer in de taal van de klanten. Als consultant probeer ik eerst goed te begrijpen wat de werkwijze en de toekomstvisie van de organisatie is. Dat is nodig om de software nadien op de juiste manier, aangepast aan de noden van het bedrijf, te kunnen implementeren. In feite sta ik tussen de klant en de ontwikkelaars in.”
Max is geen uitzondering bij delaware. Volgens Jasper van Mullem, die voor de rekrutering van nieuwe collega’s instaat, is meer dan de helft van de medewerkers niet-IT-geschoold is. “Wij hebben medewerkers nodig die kunnen coderen maar vooral ook met de klant in dialoog kunnen gaan.” Tijdens de selectieprocedure letten Van Mullem en zijn collega’s vooral op motivatie, vaardigheden en manier van denken. Het juiste diploma, daar zijn ze minder mee bezig. “Dat betekent niet dat we om het even wie aanwerven."
"Ook al is er schaarste, wij zullen kandidaten nooit proberen te verleiden met uitspraken als: ‘Dit is de job van je leven. Kom naar ons.’ Hij/zij moet dit werk willen doen. Als rekruteerder ben ik vooral bezig met informatie geven over onze activiteiten. Het is mijn opdracht om samen met de kandidaat uit te pluizen of het iets voor hem/haar zou zijn.”
Volgens Rudi Peeters, CIO van KBC en zelf bioloog van opleiding, heb je vandaag drie dingen nodig om het te maken in IT: een analytische geest, affiniteit met de digitale wereld en vooral veel goesting om te leren en in de modder te gaan staan. Van de 1.500 interne medewerkers die op de IT-afdeling van de bank/verzekeraar werken, kan ongeveer 60 procent een IT-diploma voorleggen. “Kennis van IT is niet meer doorslaggevend om voor een job in aanmerking te komen”, bevestigt Peeters.
“Nieuwkomers - of ze nu wel of geen bagage hebben - laten we bijna altijd starten als technical designer. Ze analyseren de systemen, brengen de noden van gebruikers in kaart en werken op basis daarvan een functioneel ontwerp uit. Die rol is ideaal om de systemen te leren kennen. Uiteraard stellen we ook opleidingspakketten en coaches ter beschikking om hen te ondersteunen.”
Net als Van Mullem vindt Peeters het een troef om medewerkers van verschillende pluimage in zijn team te hebben. “Ik zie veel collega’s vanuit de business naar IT doorgroeien en vice versa. Dat is een zeer goede zaak. Die kruisbestuivingen heb je als bedrijf nodig om relevant te blijven. Met alleen IT’ers in je team kom je er niet meer. Als we applicaties ontwikkelen, dan zullen we altijd een gemengd team samenstellen.”
Ook bij Realdolmen kunnen ze over de voordelen van diversiteit meepraten, zeker als het over de minder technische functies gaat, zoals projectmanager, business en functioneel analist. “Die jobs worden bij ons ook door sociologen, handelswetenschappers en zelfs geschiedkundigen ingevuld, uiteraard nadat ze een doorgedreven training hebben gekregen”, zegt Senior Unit Manager Veerle Claessens. “Er werken ongeveer honderd mensen in onze unit.
Ruim de helft daarvan is niet gevormd in IT. Vaak gaan zij op een zeer kritische manier om met informatie, wat in IT een uitstekende eigenschap is. Ze slagen er ook beter in om in gesprekken met de klanten de technische termen achterwege te laten of uit te leggen.” Collega-Unit Manager Peter Defreyne ziet nog een voordeel: “Als je geen technische bagage hebt, dan kijk je onbevangener naar de vragen van de bedrijven. Je redeneert niet vanuit technische beperkingen.”
Dat het voor je loopbaan een interessante keuze is om voor de IT-sector te kiezen, daar zijn alle gesprekspartners van overtuigd. “Niet alleen zijn er veel jobs, ze geven ook voldoening”, vindt Defreyne. “Je lost problemen op en helpt bedrijven om vlotter te werken. Dit zijn jobs mét een impact.” SAP-consultant Max Seminck voegt daar het woord ‘toekomstgericht’ aan toe. “Het belang van IT zal alleen maar toenemen. Ook morgen zal er in deze sector veel werk zijn.”
(Hermien Vanoost)
4 december 2019We vroegen aan Laurens (28) uit Heist-op-den-Berg hoeveel hij verdient.
Uiteraard zijn er grote verschillen tussen de informaticus enerzijds en de ingenieur anderzijds. Maar wat is het grootste onderscheid?
Rekruteringsbedrijf vind! uit Roeselare heeft nieuwe plannen met hun huisrobot. Enkele maanden geleden sprak hij al studenten aan op een jobbeurs. What's next?
Olivier Dufrennois deed bij de Brusselse vervoersmaatschappij MIVB een opmerkelijke carrièreswitch. Van trambestuurder werd hij business analyst.
Almaar meer mensen die in de IT terechtkomen, hebben studies gedaan die totaal niks met die sector te maken hebben. Zoals Jonathan Barbier en Jens Vanden Meersschaut bijvoorbeeld ...
Hoezo, ICT niet avontuurlijk? Een gesprek met Arno Neirynck (26) is offshore engineer en werkt hij mee aan de informatica-implementatie voor windmolenparken op zee.
Bij de start van het nieuwe schooljaar was het nog uitgebreid in het nieuws: té weinig jongeren kiezen voor een IT-opleiding. Er heerst een groot tekort aan informatici.
Welgeteld 234 knelpuntberoepen zijn er. Maar wat betekent dat voor jou én voor je (toekomstige) baas? “Werkgevers verlagen hun eisen.”
Wat zijn de verantwoordelijkheden en doorgroeimogelijkheden van een maintenance manager? Welk loon verdient hij/zij?