Checklist: is jouw werkgever bekommerd om jouw welzijn?
Gezonde en gelukkige medewerkers zijn het belangrijkste kapitaal voor een organisatie. Ziehier de pijlers voor een proactief wellbeingbeleid.
Dat goed voelen kan lichamelijk via beweging, maar ook mentale fitheid is ontzettend belangrijk. “Zelf vond ik die combinatie van beide in yoga”, vertelt Valerie. “Na een intensieve training in India leek het me zinvol om ook op de werkvloer deze technieken te introduceren. Ademhaling en meditatie helpen mentaal, fysieke asana’s (houdingen) houden je in beweging.”
Geen zweverig gedoe, wel zelfzorg om op die manier te zorgen voor het doel van de organisatie.
“De ademhaling is een ideale tool om ons lichaam tot rust te laten komen. Langzaam en bewust ademen activeert het parasympatisch zenuwstelsel waardoor we rust kunnen ervaren”, getuigt Valerie. Enkele brede ademhalingen kunnen al zorgen voor een rustgevend effect in je lichaam en toelaten stramme spieren (zoals je schouders, bijvoorbeeld) los te laten.
“Probeer meteen eens via je neus in te ademen. Dit heeft namelijk heel wat gezondheidsvoordelen: je filtert, verwarmt én bevochtigt de lucht, en je krijgt tot 20% meer zuurstof in je lichaam dan dat je via de mond zou inademen.” Toch ademt 25% tot 50% van de bevolking in via de mond. “Zeker wanneer je dan toch een frisse ‘neus’ gaat halen buiten, is het belangrijk goed via de neus te ademen bij deze temperaturen”, adviseert Valerie.
Bij het uitademen kan je kiezen. Idealiter maak je er ook een gewoonte van uit te ademen via de neus. Af en toe uitademen via de mond kan dan wel weer voor een deugddoende ontlading en ontspanning zorgen.
Terwijl je dit leest kan je al even je schouders naar je oren toe laten gaan met een inademing en volledig naar beneden met een uitademing. Of je hoofd even naar links en rechts bewegen. Voel je gespannenheid? Dan is het ideaal hier even aandacht aan te besteden.
“Af en toe goed stretchen en bewegen vermijdt dat de spieren te stram worden van steeds lange tijd in dezelfde houding te blijven zitten”, weet Valerie. “Je kan ook je armen eens goed uitrekken zoals je zou doen als je net uit bed komt. Wie weet geeuw je dan ook even. Via geeuwen kan jij je mentale staat van moeheid naar alertheid laten overgaan. Het laat je hartslag en bloeddruk naar omhoog gaan, waardoor de hersenen beter doorbloed worden. Komt er een geeuw bij het lezen hiervan? Laat je maar eens goed gaan.”
Thuiswerk is vaak gelinkt met klachten aan de lage onderrug. Veel van deze rugklachten zijn te voorkomen door de dieper gelegen buikspieren te versterken. “Het is vooral belangrijk om aan de rompstabiliteit (‘core stability’) te werken wanneer je de rugklachten wil vermijden. En dat is nu net wat je ontwikkelt via yoga houdingen”, aldus Valerie.
“Adem bijvoorbeeld telkens eerst enkele keren heel volledig in en uit alvorens je de eerste slok van je koffie of thee drinkt”, adviseert Valerie. “Geniet op die manier bewust van een korte pauze voor je brein. Zo kan je meteen ook even nek en schouders stretchen.”
Je kan er tenslotte een gewoonte van maken elke ochtend 10 minuutjes tijd te nemen om yoga houdingen te doen, je werkdag af te ronden met een yogasessie of nog even rustige yoga te doen vlak voor het slapengaan.
De focus ligt op ademhaling, stretchen van de nek en schouders, en het versterken van de rompstabiliteit.
Lees ook: Thuiswerken op een productieve én gezonde manier (e-gids)
(vv/kv) - Meer info: Valerievijverman.be / Youtube.com/yogametvalerie
8 maart 2021Gezonde en gelukkige medewerkers zijn het belangrijkste kapitaal voor een organisatie. Ziehier de pijlers voor een proactief wellbeingbeleid.
Minder stress, meer focus en een betere nachtrust. Wil je dat ook? Dan kan mediteren je ongetwijfeld helpen, de effecten zijn wetenschappelijk bewezen.
Geen tijd om na een lange werkdag naar de yogales te gaan? Hoeft niet! Je kunt ook tijdens de werkuren enkele oefeningen doen.
Minder connectie. En de moeilijkheid om jezelf te motiveren. Wie thuiswerkt, moet een aantal hordes nemen. Wat maakt jouw thuiswerkdag succesvol?
Door corona werken zowat zes op de tien werknemers thuis. De meesten zagen hun work-life balans verbeteren. Dit zijn de cijfers...
'Gebiedsingenieur', zo staat er op het visitekaartje van Els Liekens. Maar daarnaast is Els ook de vrouw die yogasessies organiseert voor haar collega's bij Aquafin.
Volgens onderzoek zijn er 3 types van thuiswerkers te onderscheiden… Welk type ben jij? En hoe ga je dan best te werk?
We werken steeds vaker van thuis. Maar wat zijn de regels? Hoe ben je minstens even productief als op je werk? En wat met ergonomie én je gezondheid?
Je kunt in je middagpauze veel leukere, socialere en gezondere activiteiten inplannen dan saai je boterhammetjes oppeuzelen...