Hoe lang is de opzegtermijn als ik ontslagen word?
Als je ontslagen wordt, moet je werkgever je een opzeggingstermijn laten presteren. Dat is de periode dat je nog doorwerkt, nadat je je ontslag hebt gekregen.
Ofwel wordt de arbeidsovereenkomst meteen verbroken. In dat geval is de werkgever verplicht om bij de stopzetting van het contract het loon voor de volledige opzegtermijn meteen uit te betalen. De opzegvergoeding wordt dan een verbrekingsvergoeding genoemd.
In de praktijk bestaat er echter ook nog een tussenoplossing. 'Omdat een verbrekingsvergoeding voor een bediende met een lange anciënniteit een zware dobber kan zijn, zien we vaak dat de werkgever met de ontslagen werknemer overeenkomt om de arbeidsovereenkomst en de opzegtermijn gewoon te laten doorlopen, maar na een bepaalde termijn de werknemer vrij te stellen van prestaties', legt Ivo Verreyt, stafmedewerker op de studiedienst van LBC-NVK, uit.
'Dat geeft de werkgever de mogelijkheid om het loon maand per maand te blijven uitbetalen, terwijl de werknemer toch niet langer moet komen werken. Belangrijk is om op dat moment ook af te spreken wat er moet gebeuren als de werknemer voor het einde van de opzegtermijn nieuw werk vindt. Wordt er hierover niets afgesproken, dan moet het loon doorbetaald worden tot het einde van de opzegperiode en kan een werknemer die een nieuwe job heeft gevonden, beide lonen cumuleren', aldus Verreyt.
'Verbrekingsvergoedingen worden niet opgeteld bij het loon maar worden afzonderlijk belast', weet Kristiaan Andries, jurist bij SD Worx. 'Het belastingtarief dat hiervoor van toepassing is, is gelijk aan het gemiddelde tarief van het laatste 'normale ' jaar. Bedroeg de gemiddelde belastingvoet van een ontslagen werknemer op dit referentieloon bijvoorbeeld 30 procent, dan wordt ook de verbrekingsvergoeding tegen dat tarief belast. Hiermee wordt al meteen rekening gehouden bij de inhouding van de bedrijfsvoorheffing.'
(Bron: Nieuwsblad.be - FDC)
22 december 2009Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
Als je ontslagen wordt, moet je werkgever je een opzeggingstermijn laten presteren. Dat is de periode dat je nog doorwerkt, nadat je je ontslag hebt gekregen.
Als je werkgever je wilt ontslaan kan hij je dat niet gewoon mondeling meedelen of via een per post verstuurde brief.
Wist je dat je tijdens je job een opleiding kunt volgen die deels/volledig door de overheid wordt vergoed? En dat je daar opleidingsverlof voor kunt inzetten?
Ellendige collega’s, een onuitstaanbare baas, … Als je dit allemaal op voorhand had geweten, was je er niet beginnen werken. Jobat geeft 5 overlevingstips!
Hoe kun je als grote multinational toch een ‘familiegevoel’ kweken onder je werknemers? Bij foodgigant PepsiCo hebben ze die code gekraakt.
Wie een duurzame carrière ambieert, kan maar beter green skills hebben. Wat zijn ze en in welke sectoren vind je ze terug?
Heb je soms het gevoel dat jij de enige bent die slechts 24 uren in een dag heeft? Dringend tijd om je workflow te optimaliseren!
De fiets rukt op in het loonpakket van veel medewerkers. En dan zijn er ook nog fietsvergoedingen. Die zijn intussen zelfs verplicht.
Flexi-jobs zijn niet alleen populair bij werknemers, ook werkgevers zien er steeds vaker de voordelen van in. Kan het binnenkort overal?