Hoe kan een werkgever mij ontslaan?
Als je werkgever je wilt ontslaan kan hij je dat niet gewoon mondeling meedelen of via een per post verstuurde brief.
Ofwel wordt de arbeidsovereenkomst meteen verbroken. In dat geval is de werkgever verplicht om bij de stopzetting van het contract het loon voor de volledige opzegtermijn meteen uit te betalen. De opzegvergoeding wordt dan een verbrekingsvergoeding genoemd.
In de praktijk bestaat er echter ook nog een tussenoplossing. 'Omdat een verbrekingsvergoeding voor een bediende met een lange anciënniteit een zware dobber kan zijn, zien we vaak dat de werkgever met de ontslagen werknemer overeenkomt om de arbeidsovereenkomst en de opzegtermijn gewoon te laten doorlopen, maar na een bepaalde termijn de werknemer vrij te stellen van prestaties', legt Ivo Verreyt, stafmedewerker op de studiedienst van LBC-NVK, uit.
'Dat geeft de werkgever de mogelijkheid om het loon maand per maand te blijven uitbetalen, terwijl de werknemer toch niet langer moet komen werken. Belangrijk is om op dat moment ook af te spreken wat er moet gebeuren als de werknemer voor het einde van de opzegtermijn nieuw werk vindt. Wordt er hierover niets afgesproken, dan moet het loon doorbetaald worden tot het einde van de opzegperiode en kan een werknemer die een nieuwe job heeft gevonden, beide lonen cumuleren', aldus Verreyt.
'Verbrekingsvergoedingen worden niet opgeteld bij het loon maar worden afzonderlijk belast', weet Kristiaan Andries, jurist bij SD Worx. 'Het belastingtarief dat hiervoor van toepassing is, is gelijk aan het gemiddelde tarief van het laatste 'normale ' jaar. Bedroeg de gemiddelde belastingvoet van een ontslagen werknemer op dit referentieloon bijvoorbeeld 30 procent, dan wordt ook de verbrekingsvergoeding tegen dat tarief belast. Hiermee wordt al meteen rekening gehouden bij de inhouding van de bedrijfsvoorheffing.'
(Bron: Nieuwsblad.be - FDC)
22 december 2009Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
Als je werkgever je wilt ontslaan kan hij je dat niet gewoon mondeling meedelen of via een per post verstuurde brief.
Als je ontslagen wordt, moet je werkgever je een opzeggingstermijn laten presteren. Dat is de periode dat je nog doorwerkt, nadat je je ontslag hebt gekregen.
Niet iedereen vindt even gemakkelijk de weg naar een geschikte job. Aan de andere kant staan werkgevers meer dan ooit voor een groeiend probleem: hoe vinden ze personeel te midden van een krappe arbeidsmarkt? Meer focus op inclusie en diversiteit zou wel eens (een deel van) het antwoord kunnen zijn.
In deze lijst zijn labomedewerkers en operatoren goed vertegenwoordigd. Al duiken er ook meer algemene jobprofielen op, zoals administratieve bediendes.
Hoe pak je een moeilijk gesprek met je werkgever of collega aan? En vooral, wat kan je beter vermijden? Ontdek hier 5 tips.
Op het werk kun je je soms ergeren. Even ventileren kan de druk dan verlichten, maar pas op: te veel klagen is nefast voor je carrière!
Hoor jij bij de helft van de Vlaamse werknemers die aan het einde van het jaar met een klein eindejaarscadeautje naar huis gaat?
Werknemers die er voor kiezen om langere tijd bij hun werkgever te blijven, worden vaak beloond met een anciënniteitspremie. Dit zijn de voorwaarden.
De hard en soft skills, die kennen we al. Maar intussen zijn ook de mad skills aan een opmars bezig. Een trend die uit Silicon Valley komt overwaaien...