Bereken je opzegtermijn
Ben je pas ontslagen? Of ben je van plan om ontslag te nemen? Bereken dan hier je opzegtermijn!
Heb je een contract van onbepaalde duur en wil je werkgever je liever meteen de deur uit, dan is hij jou een opzeggingsvergoeding verschuldigd. Die stemt overeen met het loon plus vakantiegeld, eindejaarspremie en extralegale voordelen die je tijdens de opzeggingsperiode nog zou ontvangen als je toen nog aan de slag bleef.
Die opzeggingsvergoeding is evenwel enkel verschuldigd als het een onregelmatig ontslag betreft. Kom jij onderling met je baas overeen om het contract te verbreken, dan heb je in principe geen recht op zo’n vergoeding omdat het wettelijk gezien om een regelmatige beëindiging gaat. “Vandaar dat je uit je doppen moet kijken en beter niet meteen de ontslagbrief ondertekent. Verzeker je er eerst van dat wat je werkgever je aanbiedt ook dat is waar je recht op hebt”, adviseert Chris Desmet. “Want eens je handtekening onder een onderling akkoord geplaatst is, kan je dit achteraf maar moeilijk aanvechten in de rechtbank.”
Maar een opzeggingsvergoeding is zelden een jackpot. De RSZ en de fiscus eisen immers ook nog hun deel. “De opzeggingsvergoeding wordt beschouwd als belastbaar beroepsinkomen. Je betaalt er dus 13,07 procent socialezekerheidsbijdragen op. “Het wordt bovendien afzonderlijk belast aan de gemiddelde aanslagvoet van het geheel van belastbare inkomsten van het voorgaande jaar waarin je gewoon in dienst was. Gemiddeld gaat er, afhankelijk van je wedde, tussen de 30 en 45 procent naar de belastingen. Plus die 13,07 procent. Van wat je krijgt, gaat gemakkelijk de helft af.”
Je kijkt maar beter uit voor je een feestje bouwt met de smak geld die ineens op je rekening staat. “Heb je een opzeggingsvergoeding van acht maanden, dan heb je ook acht maanden geen werkloosheidsuitkering. Je moet die maanden echt leven van dat geld, er al je leningen mee betalen”, vult Chris Desmet aan. “Vind je bijvoorbeeld na twee maanden al een nieuwe job, dan is het extra geld mooi meegenomen.”
Een wet van begin april 2010 plaatst dan weer een domper op de opzeggingsvergoedingen van topmanagers en bestuurders van beursgenoteerde bedrijven. “De ontslagvergoeding is wettelijk beperkt tot twaalf maanden loon. Dat kan opgetrokken worden naar 18 maanden als dat op voorhand op de vergadering van aandeelhouders is goedgekeurd en het advies van de ondernemingsraad hierover gevraagd is”, legt Chris Desmet uit. “Voor zover wij weten hebben alle nieuwe bestuurders intussen al een opzeggingstermijn die beperkt is tot die twaalf maanden.”
De geviseerde topmanagers en bestuurders zijn doorgaans zelfstandigen. Volgens de meerderheidsopvatting worden topmanagers met een arbeidsovereenkomst, die wettelijk gezien recht hebben op een opzeggingstermijn van meer dan 12 maanden, niet geviseerd.
Als je er voor kiest om de opzeggingstermijn niet na te leven, ben je je werkgever een overeenstemmende opzeggingsvergoeding verschuldigd.
Met dank aan Laga.
19 mei 2016Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
Ben je pas ontslagen? Of ben je van plan om ontslag te nemen? Bereken dan hier je opzegtermijn!
In principe bestaan er bij een ontslag twee mogelijkheden: ofwel moet u doorwerken tijdens de opzegperiode en wordt u gewoon maand per maand doorbetaald.
We spenderen decennia aan werken en kloppen vaak meer dan 40 uren per week. Hoe kan je dan een burn-out vermijden? 13 tips!
Hoe bedank je iemand op gepaste wijze? Hoe zeg je 'dank je' tegen een collega, je baas, een vriend/vriendin? De volgende 8 tips kunnen misschien helpen ...
Jobat selecteert 5 spannende of beklijvende boeken, zowel fiction als non-fiction. Sommige hebben een link met werk en jobs, maar niet altijd.
Sinds eind 2022 kunnen werknemers ervoor kiezen hun vijfdaagse werkweek in te korten tot 4 dagen. Maar nu blijkt dat de nieuwe regeling nauwelijks aanslaat...
Mijn collega maakt haar taken niet af. Stipt op tijd trekt ze haar jas aan om weg te gaan, terwijl anderen nog aan het opruimen zijn. Moet ik iets zeggen?
Je eenzaam voelen op het werk kan een flinke impact hebben op je prestaties en je gezondheid. Hoe zorg je ervoor dat je kan verbinden met collega's en écht deel uit kan maken van het team?
Anno 2023 zijn bij het solliciteren een cv, en eigenlijk ook een motivatiebrief, nog altijd aangewezen. En aan dat cv besteed je best de nodige aandacht.