Hoe kan een werkgever mij ontslaan?
Als je werkgever je wilt ontslaan kan hij je dat niet gewoon mondeling meedelen of via een per post verstuurde brief.
Om mails naar haar collega’s kracht bij te zetten, schreef de Nieuw-Zeelandse ze in dikke hoofdletters, zoals bijvoorbeeld: ‘OM ER ZEKER VAN TE ZIJN DAT JE NOTA VERWERKT WORDT, VOLG ONDERSTAANDE CHECKLIST.’
Zowel haar collega’s en haar werkgevers vonden die praktijk provocerend. Vicki Walker kreeg dan ook haar ontslag.
Maar daar legde ze zich niet zomaar bij neer. Voor de rechtbank pleitte ze dat ze alleen maar wilde dat haar collega’s de formulieren correct zouden invullen. De rechter oordeelde daarop dat ze onterecht ontslagen werd en wees haar een schadevergoeding van 8.500 euro toe.
Volgens de rechter waren de e-mails geen geldige reden tot ontslag. Zeker niet omdat het bedrijf niets over e-mailgebruik vermeldt in de gedragscode.
15 september 2009Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
Als je werkgever je wilt ontslaan kan hij je dat niet gewoon mondeling meedelen of via een per post verstuurde brief.
Wil je graag je huidige job blijven uitoefenen, zonder ontslagen te worden? Wees dan heel voorzichtig met wat je op Facebook en/of Twitter doet! Want ja, je werkgever leest heel vaak mee, meer zelfs dan je denkt!
In Zwitserland is een vrouw haar werk verloren, omdat ze actief was op Facebook, terwijl ze zich op het werk ziek had gemeld. Haar werkgever, verzekeringsbedrijf Nationale Suisse, kwam zelf met dit nieuws naar buiten.
Ik ben ontslagen tijdens een herstructurering. Een maand later hoor ik dat het bedrijf iemand anders heeft aangenomen om me te vervangen. Kan dat wel?
Soms geniet je als werknemer een ontslagbescherming. Dit kan om je onafhankelijkheid tegenover de werkgever te garanderen of omdat je in een situatie verkeert die je extra recht op bescherming biedt.
Tijdens een selectieprocedure tonen sollicitanten hoe geschikt ze zijn voor de functie waarvoor ze solliciteren. Wat moet jij daar als kandidaat over weten?
De hele dag door zijn we digitaal verbonden met alles en nog wat. Van telefoon, tot laptop, tot smart-apparaten. Dat kan technostress opleveren.
Werkgevers zetten al langer sterk in op training on-the-job. Maar opleidingen worden in ijltempo meer digitaal en geautomatiseerd.
De meesten onder ons ervaren onze job af en toe wel eens als 'zwaar'. Maar wat maakt een beroep zwaar? En wat zeggen de officiële cijfers?