Ontslagen worden
Vorige

1 van 195

Volgende
Volgend artikel:

Dit woord is taboe op jouw cv

Ontslagen door corona? Zo ga je ermee om: 8 tips

ontslag op de trap
Ontslag: een woord dat gepaard gaat met een gevoel van onzekerheid en de grootste vrees van werknemers, zeker nu in de nasleep van de wereldwijde uitbraak van het coronavirus. Helaas is het een realiteit waar velen mee te maken krijgen.

Hoewel je misschien denkt dat je kans om snel een nieuwe job te vinden klein is op dit moment, zijn er een aantal stappen die je kan nemen om je ontslag snel te verteren. Staffing specialist Walters People zet ze voor jou op een rij.

1. Verander je mindset

Het feit dat je ontslagen wordt, kan intense emoties losmaken die kunnen leiden tot overhaaste acties waar je later spijt van krijgt. Rustig blijven, methodisch en logisch denken zullen je helpen om proactief actie te ondernemen. Ontslagen worden is een zakelijke beslissing, dus neem deze niet te persoonlijk.

In deze steeds onzekerder wordende tijden kunnen herstructureringen essentieel zijn voor het voortbestaan van een bedrijf en dit kan leiden tot onvermijdelijke ontslagen, vooral op een hoger niveau. Een beslissing om je te laten gaan, is niet zozeer een weerspiegeling van je capaciteiten of van wat je in je functie betekend hebt. Het is gewoon een noodzakelijke beslissing die je werkgever moest nemen. Zodra je dit begrepen hebt, kan je op een efficiënte manier vooruit gaan.

2. Organiseer jezelf

Zodra jij je bewust wordt van een dreigend ontslag, is het belangrijk om snel in actie te schieten. Neem contact op met je manager en vraag om schriftelijke referenties die je kan delen met potentiële werkgevers. Zorg er ook voor dat jij je loonbrieven en andere arbeidsdocumenten op orde hebt. Eens je de firma verlaten hebt, kan het moeilijker zijn om deze te bekomen, dus probeer zoveel mogelijk op orde te hebben vóór je vertrekt.

3. Gun jezelf wat tijd

Een van de belangrijkste dingen om te onthouden als je ontslagen wordt, is om niet in paniek te raken, want dan zou je een verkeerde beslissing voor jou en je carrière kunnen nemen. Je eerste reactie is waarschijnlijk dat je morgen al iets nieuws moet vinden, maar vaak biedt de tijd en het geld dat ontslag met zich meebrengen je de kans om na te denken over wat de beste volgende stap is voor jou en je carrière.

4. Evalueer jezelf opnieuw

Ontslag is moeilijk, maar het kan ook een kans zijn om positieve veranderingen door te voeren. De tijd nemen om je carrière en de balans tussen werk en privéleven opnieuw te evalueren, kan je helpen om te bepalen wat je precies verlangt van je volgende job en werkgever. Misschien wil je net meer flexibiliteit dan nu? Of wil je dichter bij huis werken?

Bovendien kunnen de tijd en ontvangen ontslagvergoeding je een duwtje in de rug geven om hetgeen waar je al lang van droomt eindelijk te realiseren, zoals bijvoorbeeld een complete carrièrewending of een terugkeer naar een voltijdse opleiding. Ondanks de stress en de angst die ontslag uiteindelijk met zich meebrengt, is het essentieel dat je de positieve dingen laat primeren en dat je kijkt naar manieren om je nieuwe situatie door te komen.

5. Blijf verbonden

Eén van de angsten die veel mensen op dit moment hebben, is dat ze snel het contact met hun collega’s en hun breder netwerk zullen verliezen. Dit hoeft weliswaar niet noodzakelijk te gebeuren. Tegenwoordig zijn er immers genoeg virtuele manieren om te netwerken en in contact te blijven met mensen in je branche, inclusief potentiële werkgevers.

Sommige werkgevers brengen je zelfs in contact met professionele netwerken wanneer ze je ontslaan, maar zorg er wel voor dat je ook je persoonlijke, sociale en professionele netwerken verkent.

6. Update je cv

Zodra je eenmaal hebt besloten de juiste stappen te zetten, investeer dan energie in het up-to-date brengen van je cv en social media profielen, waarbij je alle relevante vaardigheden en recente ervaring in de verf zet.

Professionals die al enige tijd in dezelfde functie zitten, zullen meestal niet recent hun cv bijgewerkt hebben. Maar die meest recente ervaring en expertise kunnen wél de meest waardevolle zijn. Wees ook eerlijk met betrekking tot je huidige situatie wanneer je in gesprek gaat met recruiters of een potentiële werkgever.

7. Vertrouw op een recruiter

Terugkomen op de arbeidsmarkt kan een ontmoedigend vooruitzicht zijn, vooral in deze onzekere tijden, maar door een recruiter in te schakelen vergemakkelijk je voor jezelf wel het hele proces.

Een recruiter geeft niet alleen het broodnodige advies omtrent je cv, maar geeft je ook interviewtips, informatie over de arbeidsmarkt en nieuwe opportuniteiten. Recruiters hebben immers vaak weet van jobs die (nog) niet worden geadverteerd, zoals commercieel gevoelige functies, waar je anders geen weet van zou hebben.

8. Wees open-minded en positief

Zodra je begint te zoeken naar een nieuwe job, is het belangrijk om weten dat je misschien niet direct je droomjob vindt, vooral in de huidige arbeidsmarkt. Wees dus flexibel in je verwachtingen.

Daarnaast is het ook mogelijk dat je tijdens je zoektocht een aantal jobs voorgesteld worden die je in eerste instantie niet zou overwegen. Wees dus open-minded en bekijk wat dergelijke jobs te bieden hebben. Ook wat betreft sollicitatiegesprekken: wees positief en concentreer je op wat de job te bieden heeft, en blijf niet stilstaan bij je ontslag en vorige werkgever.

(ss/kv) - Bron: Walters People

3 augustus 2020