Het ontslag volgens de letter van de wet
Opzegtermijn, ontslagvergoeding en uitkeringen: bij een ontslag stel je jezelf heel wat praktische vragen...
Wanneer je arbeidsovereenkomst verbroken wordt, is je werkgever verplicht om de volgende betalingen te verrichten: het nog niet betaalde loon voor de verrichte prestaties, de eindejaarspremie, het vertrekvakantiegeld (indien je bediende bent), het loon voor sommige feestdagen en de bedragen die verbonden zijn aan de eigenlijke verbreking van je arbeidsovereenkomst, zoals de opzegvergoeding.
In tegenstelling tot de andere betalingen die verschuldigd zijn bij afloop van je overeenkomst en die uiterlijk op de eerste normale betaaldag na de beëindiging van je overeenkomst moeten worden uitgevoerd, is de opzegvergoeding verschuldigd op het tijdstip dat je arbeidsovereenkomst wordt beëindigd. Deze vergoeding is dus onmiddellijk verschuldigd en brengt wettelijke interest op vanaf deze datum.
E-GIDS: Het ontslag volgens de letter van de wet
Verlies niet uit het oog dat je werkgever je ook een aantal sociale documenten moet overmaken (het gaat om je eindafrekening, je individuele rekening, je vakantieattest(en), je fiscale fiche 281.10, je werkloosheidsbewijs C4 en je tewerkstellingsattest). Het werkloosheidsbewijs C4 moet je uiterlijk op je laatste werkdag overhandigd worden. Hetzelfde geldt in principe ook voor je eindafrekening, je vakantieattest(en) en je tewerkstellingsattest.
Het tewerkstellingsattest vermeldt enkel de begin- en einddatum van de overeenkomst alsook de aard van het verrichte werk. Het mag geen enkele andere vermelding bevatten, tenzij je werknemer daar uitdrukkelijk om verzoekt. Aan de hand van dit document kan je je beroepservaring aan een andere werkgever bewijzen. Het afschrift van je individuele rekening van het lopend jaar moet je binnen de twee maanden volgend op het einde van het kwartaal waarin je overeenkomst een einde neemt overgemaakt worden. Je fiscale fiche 281.10, die alle bezoldigingen vermeld die je uitbetaald werden voor het kalenderjaar waarin je overeenkomst beëindigd werd, moet je eveneens krijgen van je werkgever zodat je je belastingaangifte kan invullen.
Check ook: Het ene ontslag is het andere niet...11 februari 2020
Opzegtermijn, ontslagvergoeding en uitkeringen: bij een ontslag stel je jezelf heel wat praktische vragen...
Deze gids loodst je naar je volgende uitdaging...
Werkgever en werknemer maken meestal duidelijke afspraken over het gebruik van de wagen tijdens de arbeidsovereenkomst. Maar wat na ontslag?
Het antwoord op deze vraag is afhankelijk van wie de opzeg gegeven heeft: de werkgever of de werknemer.
We loodsen je door de verschillende soorten ontslag...
Ben je pas ontslagen? Of ben je van plan om ontslag te nemen? Bereken dan hier je opzegtermijn!
In principe bestaan er bij een ontslag twee mogelijkheden: ofwel moet u doorwerken tijdens de opzegperiode en wordt u gewoon maand per maand doorbetaald.
Als je ontslagen wordt, moet je werkgever je een opzeggingstermijn laten presteren. Dat is de periode dat je nog doorwerkt, nadat je je ontslag hebt gekregen.
Bij een ontslag moet je werkgever met heel wat zaken rekening houden. Gebeurt dat niet, dan kan je aan je ontslag een aardige duit overhouden.