Wanneer kan ik ontslagen worden om dringende redenen?
Het is niet altijd duidelijk of een reden tot ontslag een ‘dringende reden’ is... Wij pluisden het voor je uit.
Vanaf het ondertekenen van een arbeidscontract ben je als werknemer gebonden aan bepaalde werkzaamheden. Weiger je om die taken uit te voeren? Dan kan men dat in principe als werkweigering bestempelen.
In de realiteit is dit niet altijd wit-zwart. Je moet je altijd afvragen of de weigering redelijk is of niet. ‘Ik heb geen zin’ is alvast geen geldige reden om een taak af te slaan. Aan de andere kant mag een werkgever ook niet zomaar terugkomen op gemaakte afspraken en dat dan tegen je gebruiken.
Ontdek: Het ontslag volgens de letter van de wet
In een IT-bedrijf kreeg een werknemer zijn ontslag op staande voet. Waarom? Hij zette zijn webcam niet de hele dag aan tijdens het thuiswerken, hoewel zijn leidinggevende dit wel verwachtte. Een terecht ontslag?
Daar dacht de rechtbank anders over. De computer van de werknemer had een software waardoor het bedrijf kon zien welke taken hij uitvoerde. De webcam opzetten was dus niet noodzakelijk en onredelijk. De rechtbank oordeelde dan ook in het voordeel van de werknemer.
Extra: Wat houdt ontslag om dringende redenen in?
Werkweigering wordt soms gebruikt als dreigement. ‘Doe wat ik zeg, of ik ontsla je’. Het is een machtsmiddel dat werkgevers kunnen misbruiken. Echte werkweigering is vaak wel goed te herkennen. Maar ook in die situaties heb je als werknemer bepaalde rechten. Zo mag een leidinggevende je niet op staande voet ontslaan als je een taak afslaat. Je hebt altijd recht op een voorafgaande waarschuwing.
Komt iemand te laat? Dan kan je dat zien als werkweigering. Een keer te laat komen, is natuurlijk geen geldige reden tot ontslag. Pas wanneer er zich een patroon aftekent, en de medewerker zijn gedrag weigert aan te passen na een waarschuwing, spreken we van werkweigering.
CHECK: Wanneer kan ik ontslagen worden om dringende redenen?
Stel: je baas vraagt je van de ene op de andere dag om de toiletten te poetsen. Kan je dat zomaar weigeren? Dat hangt ervan af. Bestudeer eerst grondig je contract. Is je takenpakket helder omschreven en staat er niets in over schoonmaken? Dan kan je dat voorzichtig aanhalen in een gesprek met je werkgever.
Is je jobomschrijving vaag of staat er wél iets in over dit type van klussen? Dan kan je nog altijd melden dat je dit liever niet doet. Maar de kans is wél groot dat je je erbij moet neerleggen. Weiger je toch? Zorg dan voor een grondige en geldige motivering. Onthoud vooral: een goed gesprek kan nooit kwaad!
Lees ook: Het ene ontslag is het andere niet (E-gids)
(sv/em) - Bron: AD
18 november 2022Het is niet altijd duidelijk of een reden tot ontslag een ‘dringende reden’ is... Wij pluisden het voor je uit.
Soms kan een vacature helemaal matchen met jouw droomjob. Toch leg je best eens de bedrijfscultuur onder de loep, het kan je frustratie en tijdverlies besparen…
Bedrijven die tijdens de coronacrisis mensen moeten ontslaan, doen dat steeds vaker via een digitaal platform. Maar mag dat wel?
Scheiden doet lijden, ook als je op het werk ontslagen wordt. Toch hoeft het geen emotionele rollercoaster te zijn want zelfs van een ontslag kun je een positieve ervaring maken!
Ik heb gehoord dat werkgevers het recht krijgen om alcoholcontroles uit te voeren op de werkvloer. Kan ik weigeren om in het zakje te blazen?
Het aantal ontslagen staan in ons land op een laag peil. Toch zijn er jaarlijks duizenden die hun ontslag krijgen of nemen. Hoe nemen zij dan afscheid?
Een tekortkoming op de werkvloer kan zo ernstig zijn dat ze elke verdere samenwerking tussen werkgever en werknemer onmiddellijk en definitief onmogelijk maakt.
Een toxische werkomgeving. Hoe herken je die? En vooral: wat kan je eraan doen?
Heel wat werknemers kiezen er bewust voor om hun prestaties tot het absolute minimum te beperken. Het fenomeen heeft ook een naam: quiet quitting.