Ontslagen worden
Vorige

1 van 195

Volgende
Volgend artikel:

Dit woord is taboe op jouw cv

Ontslag wegens werkweigering: wat kan, wat niet?

Ontslag wegens werkweigering
Werkweigering is een complex begrip. Het is niet zo dat een werkgever een werknemer in dat geval onmiddellijk zal of kan ontslaan. Er zijn verschillende factoren die hierin meespelen. Wanneer spreken we van werkweigering? En wat kunnen de gevolgen zijn voor jou als je een taak niet wil uitvoeren? Lees het hier.

Wat is werkweigering?

Vanaf het ondertekenen van een arbeidscontract ben je als werknemer gebonden aan bepaalde werkzaamheden. Weiger je om die taken uit te voeren? Dan kan men dat in principe als werkweigering bestempelen.

In de realiteit is dit niet altijd wit-zwart. Je moet je altijd afvragen of de weigering redelijk is of niet. ‘Ik heb geen zin’ is alvast geen geldige reden om een taak af te slaan. Aan de andere kant mag een werkgever ook niet zomaar terugkomen op gemaakte afspraken en dat dan tegen je gebruiken.

Ontdek: Het ontslag volgens de letter van de wet

Ontslag niet altijd geldig

In een IT-bedrijf kreeg een werknemer zijn ontslag op staande voet. Waarom? Hij zette zijn webcam niet de hele dag aan tijdens het thuiswerken, hoewel zijn leidinggevende dit wel verwachtte. Een terecht ontslag?

Daar dacht de rechtbank anders over. De computer van de werknemer had een software waardoor het bedrijf kon zien welke taken hij uitvoerde. De webcam opzetten was dus niet noodzakelijk en onredelijk. De rechtbank oordeelde dan ook in het voordeel van de werknemer.

Extra: Wat houdt ontslag om dringende redenen in?

Komt het vaak voor?

Werkweigering wordt soms gebruikt als dreigement. ‘Doe wat ik zeg, of ik ontsla je’. Het is een machtsmiddel dat werkgevers kunnen misbruiken. Echte werkweigering is vaak wel goed te herkennen. Maar ook in die situaties heb je als werknemer bepaalde rechten. Zo mag een leidinggevende je niet op staande voet ontslaan als je een taak afslaat. Je hebt altijd recht op een voorafgaande waarschuwing.

Komt iemand te laat? Dan kan je dat zien als werkweigering. Een keer te laat komen, is natuurlijk geen geldige reden tot ontslag. Pas wanneer er zich een patroon aftekent, en de medewerker zijn gedrag weigert aan te passen na een waarschuwing, spreken we van werkweigering.

CHECK: Wanneer kan ik ontslagen worden om dringende redenen?

Wat kan jij doen?

Stel: je baas vraagt je van de ene op de andere dag om de toiletten te poetsen. Kan je dat zomaar weigeren? Dat hangt ervan af. Bestudeer eerst grondig je contract. Is je takenpakket helder omschreven en staat er niets in over schoonmaken? Dan kan je dat voorzichtig aanhalen in een gesprek met je werkgever.

Is je jobomschrijving vaag of staat er wél iets in over dit type van klussen? Dan kan je nog altijd melden dat je dit liever niet doet. Maar de kans is wél groot dat je je erbij moet neerleggen. Weiger je toch? Zorg dan voor een grondige en geldige motivering. Onthoud vooral: een goed gesprek kan nooit kwaad!

Lees ook: Het ene ontslag is het andere niet (E-gids)

(sv/em) - Bron: AD

18 november 2022
Anderen bekeken ook
Meest gelezen
  1. 1 Bereken hier jouw eindejaarspremie
  2. 6 Vakantie FAQ: alle feiten op een rij
  3. 2 Dit zijn de 10 best betaalde jobs in België
  4. 7 Vijf tips voor een inhoudelijk goede out of office
  5. 3 In 4 stappen naar een perfect CV
  6. 8 Pensioen FAQ: alle antwoorden op jouw vragen
  7. 4 Bereken je opzegtermijn
  8. 9 Eerste hulp bij burn-out: een praktische gids
  9. 5 Alles dat je moet weten over deeltijds werken
  10. 10 Je eerste job FAQ: wat moet je weten?