Ontslagen worden
Vorige

1 van 195

Volgende
Volgend artikel:

Dit woord is taboe op jouw cv

Ontslag is geen schande meer

"Een collectief ontslag ontwijken door je de laatste maanden extra in te zetten, is moeilijk." (Reginald De Lannoy, Hudson)
Ontslagen worden, is lang een regelrechte schande geweest. Voor sommigen zelfs het eindpunt van hun actieve loopbaan. Maar de tijd dat iedereen twintig jaar of langer voor hetzelfde bedrijf werkt, ligt achter ons.
"Een collectief ontslag ontwijken door je de laatste maanden extra in te zetten, is moeilijk." (Reginald De Lannoy, Hudson)

"De nieuwe generatie werknemers verandert om de paar jaar van job. Dat maakt hen flexibel en geeft hen de veerkracht om zich te herlanceren na een tegenslag", zegt De Lannoy. Voor heel wat werkgevers is een cv met wat verloop nochtans al lang geen hinderpaal meer; zeker sinds CEO's beseffen dat ze zelf meestal maar tijdelijk in dienst zijn.

"Vijftien jaar geleden, toen ik zelf nog in executive search zat, had ik slecht gewerkt als er twee of meer kandidaten op mijn shortlist stonden die in een ontslagprocedure zaten. Dan had ik bij wijze van spreken iemand van de straat opgeraapt", vertelt De Lannoy. "Nu is een carrière bijna altijd een aaneenschakeling van projecten. Wat telt, is wat je in die periodes gepresteerd hebt."

De goede kanten van ontslag

Met een job verdwijnt ook een belangrijke houvast. Een verlies dat bij iedereen, zelfs bij de koelste manager, emoties opwekt. "Het is belangrijk om die gevoelens te kanaliseren", vertelt Rijcken. "Iemand die ontslagen wordt, moet zijn verhaal kwijt kunnen. Minstens even belangrijk is dat je een aantal maatregelen neemt om jezelf te beschermen. Blijf goed voor jezelf zorgen, vermijd de geruchtenmolen, zoek duidelijke informatie en creëer een netwerk waar je met je vragen terecht kan. Neem ook geen te impulsieve beslissingen. Alle opties overwegen blijft de boodschap."

Toch heeft een ontslag ook zijn goede kanten. Het stimuleert je om alternatieven voor jezelf te bedenken. "Net na hun ontslag zegt tachtig procent van de directieleden nooit meer voor een multinational te willen werken. Ze willen zelfstandig worden of een andere richting inslaan", vertelt De Lannoy. "Niet meer dan vijftien procent doet dat ook echt, maar het kan geen kwaad om af en toe de ideeën eens te laten stromen."

(dvh) 

12 augustus 2019

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook