"Stress hoort bij het leven. Hoe je ermee omgaat, maakt een wezenlijk verschil over je beleving van stress", weet loopbaanbegeleider Annemie Peeters . "Dit kan afhankelijk zijn van hoe je je voelt op dat moment. Heb je goed geslapen en zit je goed in je vel, dan kan je meer aan dan wanneer je slecht geslapen hebt of ruzie hebt met je baas of je kind.
Sommige stresssituaties lijken onoverkomelijk: je werk verliezen, langdurige ziekte, geldproblemen, scheiding, het overlijden van een dierbare, … Deze situaties zorgen sowieso voor extra stress en zijn helaas vaak niet te voorkomen."
"Aan de andere kant heb je ook onnodige stress, die meestal meermaals per dag de kop opsteekt. Doordat je dingen moet doen die tegen je waarden en normen indruisen, bijvoorbeeld. Of omdat je (on)bewust je eigen grenzen negeert en uitgeblust thuiskomt van je werk. Of omdat je altijd tegen iedereen "ja" zegt, waardoor je geen tijd meer voor jezelf hebt. Of omdat je voortdurend als een gek tekeergaat en onvoldoende rust in je dag inbouwt."
Hoe voorkom je nu dat je in deze stressvolle situaties belandt en je hieraan je energie verspilt? Hoe zorg je ervoor dat je je eigen grenzen voldoende bewaakt?
Hoewel dat voor iedereen anders is, zijn er enkele universele manieren om zulke situaties te helpen voorkomen.
Er zijn nu eenmaal personen waarbij je je op je gemak voelt en mensen waarvan je haren al recht gaan staan alleen als je nog maar aan hen denkt. Daar is helemaal niets mis mee, we zijn nu eenmaal verschillend waardoor we niet met iedereen even goed kunnen opschieten. Omring je met positieve mensen, met mensen die ontspannen zijn of dezelfde waarden en normen delen, dan voel je je zelf ook positiever en ervaar je minder stress.
Werk je in een relaxte omgeving, dan voel je je snel rustiger. Hoe minder afleiding je hebt, des te makkelijker je je kan concentreren. Zo krijg je je werk sneller af. Het is veel lastiger om je rust te bewaren als je een pak gestreste collega’s om je heen hebt. Maar ook al werk je in een open kantoor met veel geroezemoes om je heen, ook dan is het mogelijk om je af te sluiten van je omgeving. Zelfkennis is hierbij onontbeerlijk. Onderzoek hoe jij het liefst werkt en richt je werkplek dan op deze manier in.
Onnodige stress komt vaak doordat je te vaak “ja” zegt, terwijl je eigenlijk “nee” had willen zeggen. De belangrijkste stelregel om beter te worden in het “nee”-zeggen? Neem de tijd vooraleer je iets toezegt, zeker als je weet dat je iemand bent die gemakkelijk “ja” knikt. Als iemand met een vraag naar je toekomt, kan je altijd vragen of je er over na kan denken. Zo neem je de tijd om te onderzoeken of de vraag haalbaar is of niet, en om, als je niet meteen “ja” kan zeggen, alternatieven te bedenken. Als je weet waar je energie van krijgt en wat jou energie kost, en ernaar handelt, zal je merken dat je veel minder last zal hebben van onnodige stress.
Het doe-beestje is vaak erg actief in onszelf waardoor we de neiging hebben om steeds te “doen” en bezig te zijn. Of we denken dat alles meteen nu of liefst vandaag moet gebeuren. We creëren zo onnodige stress door de lat te hoog te leggen voor onszelf. Als je voldoende rustpauzes inbouwt en dan ook effectief niets doet, kan je daarna weer opgeladen aan de volgende taak beginnen. Als je voldoende pauzes neemt, kan je hoofd weer leeg lopen, waardoor je daarna beter en efficiënter kan werken.
Als kind hebben we vaak geleerd om ons aan te passen: we moesten flink zijn, of de beste zijn, of doen wat van ons gevraagd wordt, of lief zijn, of … . Hierdoor zijn we gewend geraakt om minder naar onszelf te luisteren en ons meer te richten op wat je denkt of bent gaan geloven dat van je verwacht wordt. Als je vanuit deze gewoonte keuzes maakt over je studie of werk, kan het zijn dat je niet helemaal kiest voor wat werkelijk bij je past. Daardoor leef je een leven of doe je werk dat voor jou niet klopt. Ook dit veroorzaakt onnodige stress want je doet voortdurend dingen die je eigenlijk niet wil doen.
Ervaar jij onnodige stress omdat je op je werk dingen doet die niet echt bij je passen? Kom je ‘s avonds doodmoe of gestresseerd thuis? Wil je iets anders, maar je weet niet wat? Dan is het tijd om te onderzoeken wat je wel wil, en hoe je daar (in stappen) kan naar toe werken.
Zelfs kleine aanpassingen kunnen voor meer evenwicht in je leven zorgen. Een dagelijkse onderhoudsbeurt om je mentale, emotionele en fysieke energie op peil te houden, is geen overbodige luxe. Ook op je werkplek zal je daar de vruchten van plukken.
Hieronder vind je enkele concrete tips voor deze dagelijkse onderhoudsbeurt. Kijk wat voor jou zou kunnen werken, vul het aan met je eigen ideeën en wees zo trouw aan jezelf om je eigen energiepijl te onderhouden.
Boost je fysieke energie
Boost je emotionele energie
Boost je mentale energie
(mr)
Annemie Peeters is loopbaanbegeleider en jobcoach. Ze helpt hoger opgeleiden met loopbaanvragen om hun uniek talent en passie te ontdekken, zodat ze dit kunnen inzetten in hun huidige job of in een nieuwe uitdaging.
30 september 2016Stress … bij sommige jobs heb je er nu eenmaal meer last van dan bij andere. Careercast.com maakte een overzicht van de minst stresserende beroepen.
In zes stappen een rustige en aangename werkplek creëren? Het kan met deze eenvoudige ingrepen!
Enkele tips om minder te werken en toch beter te leven. Hoe doe je dat precies?
Waarom zijn er plots zoveel meer gevallen van burn-out? Zijn we alerter voor een bestaand fenomeen, of is er meer aan de hand en is de druk toegenomen?
Stress: de ene kan er goed mee overweg, de andere net iets minder. Deze 8 tips helpen je om jezelf beter te wapenen!
In het derde kwartaal van 2022 is de werkgelegenheidsgraad in België gestegen. Toch is ook het aantal inactieven gestegen. Hoe kan dat? Lees het hier.
Zie je een job in de Artificiële Intelligentie wel zitten? Goed nieuws: de Hogeschool PXL en Reliance organiseren samen een postgraduaatsopleiding tot AI Compliance Officer!
65% van de jongeren belt bijna niet meer. De reden hiervoor is belangst. Toch blijft het ouderwetse telefoongesprek nog altijd efficiënt en handig…