Persoonlijke ontwikkeling
Vorige

1 van 938

Volgende
Volgend artikel:

Eindeloze mogelijkheden bij PepsiCo

Ongelukkig op je werk? 20% meer kans op sterfte

Aan de fysieke veiligheid van de werkomgeving wordt meestal wel gedacht, maar wie houdt er de psychische veiligheid van de werknemers in de gaten?
#

Stress, burn-out, en andere psychische kwalen en klachten zijn niet meer van de werkvloer weg te slaan. Jeffrey Pfeffer, professor organisatiepsychologie aan Stanford University, trekt aan de alarmbel en benadrukt dat bedrijven moeten investeren in hun menselijk kapitaal en gelooft dat ze daar eens zoveel voor terugkrijgen: ‘return on investing in people’.

Pfeffer onderzocht 10 werkplaatsomstandigheden en nam vooral stress, werkdruk, overuren, werk-privébalans en ploegenstelsels onder de loep. Daarnaast gaf hij ook aandacht aan organisatie-fairplay, het ontbreken van controle op het werk en (te) hoge jobvereisten.

Stress

Van al deze zaken bleek stress de grootste dreiging op de werkvloer. Niet alleen heeft stress een direct negatief effect op de gezondheid van de getroffen werknemers, maar het ligt vaak ook aan de basis van ongezond gedrag, zoals roken, alcoholconsumptie, drugsgebruik en ongezonde voeding.

De meest voorkomende oorzaken van stress en hun gevolgen:

  • Jobonzekerheid stuwt ziektemeldingen met 50 omhoog
  • Lange werkuren of te veel overuren? Je maakt 20% meer kans om vroeger te sterven.
  • Hoge jobvereisten en prestatiedruk verhogen de kans op ziekteverschijnselen die worden vastgesteld door medische specialisten met 35%

Sterftecijfer

Pfeffer en zijn team gebruikten hun verzamelde gegevens om te berekenen hoeveel dodelijke slachtoffers slechte psychische werkomstandigheden maken. Volgens hun berekeningen kwam dat getal op ongeveer 120.000 sterfgevallen per jaar (in de VS alleen!). Veel te veel, zeker als je weet dat dit getal veel lager zou kunnen liggen of zelfs vermeden zou kunnen worden als er meer aandacht zou gaan naar psychologische bijstand op de werkvloer. Het is volgens dit resultaat ook de 6de grootste doodsoorzaak in de Verenigde Staten en zou zelfs een hoger sterftecijfer hebben dan zelfmoord, diabetes, Alzheimer en nierziektes.

Pfeffer vindt het dan ook essentieel dat er meer aandacht komt voor stress en welzijn. Hij ziet dit als de taak van zowel werkgever als werknemer, als van de overheid. Er zou volgens hem minstens evenveel aandacht voor moeten komen als voor arbeidsongevallen en beroepsziektes.

(sjv) – Bron : Hrsquare.be / Fortune.com 

28 april 2015
Anderen bekeken ook