Loonkloof
Vorige

1 van 126

Volgende
Volgend artikel:

Wat doet jouw loon stijgen tijdens je loopbaan?

Ongelijkheid tussen de rijken en ... de superrijken

De armen worden armer en de rijken worden ... uhm, armer? De kloof tussen rijk en superrijk wordt namelijk steeds groter.
#

Dat meldt Robert Frank, vermogensspecialist bij de Amerikaanse zender CNBC (oftewel Consumer News and Business Channel) en auteur van Richistan. In zijn column in The New York Times vergelijkt hij twee categorieën: de haves en de have-mores.

“De kloof tussen de vermogens van de rijken en de superrijken neemt steeds verder toe. Dat heeft in de allerhoogste vermogenscategorieën twee duidelijk verschillende markten tot stand gebracht." Hoe dat zo is kunnen komen, wijt Frank deels aan de crisis.

Arme rijken ...

“De grote jongens, de miljardairs, hebben geld in overvloed, en zij blijven maar kopen,” getuigt Philip Rushton, de CEO van Aviatrade, een makelaardij die specialiseert in privéjets en bedrijven ook bijstaat met advies. “Maar de lagere regionen van deze rijken-categorie, de gewone miljonairs, hebben het moeilijker en herstellen trager van de crisis.”

Volgens Rushton hebben de superrijken zich door hun enorme geldreserves weten af te schermen van economische fluctuaties. “Ze hebben altijd al geld gehad, en vandaag hebben ze zelfs weer meer.”

Verdubbeld kapitaal

Volgens een recent gepubliceerd onderzoek van Emmanuel Saez, econoom aan de University of California, en Gabriel Zucman, econoom aan de London School of Economics, groeide het vermogen van de top 1 procent rijkste mensen met een gemiddelde van 3,9 % per jaar van 1986 tot 2012. Terwijl de top 100 van die 1 procent hun vermogen twee keer zo snel zag toenemen. De 16.000 families die in die categorie vallen – met een fortuin van minstens 111 miljoen dollar – hebben hun vermogen dus zo goed als zien verdubbelen sinds 2002.

“Inkomsten uit aandelen worden opnieuw geïnvesteerd in nieuwe investeringen die nog meer inkomen en rijkdom creëren. De rijkdom raakt daardoor steeds meer geconcentreerd, maar dat fenomeen wordt eerder gedragen door miljardairs dan door miljonairs,” legt Frank uit.

(sjv) – Bron : Express.be / New York Times 

2 december 2014
Anderen bekeken ook