België nog niet klaar voor Het Nieuwe Werken
Het Nieuwe Werken (HNW) staat in België nog in zijn kinderschoenen, zo blijkt uit een bevraging van Kluwer bij meer dan 850 bedienden en vrije beroepen.
Glijdende werkuren? Geert Claerhout is het idee niet genegen. Niet zozeer omwille van het principe, maar vooral omwille van de praktische rompslomp die dat meebrengt voor zijn kmo. “Wij ontwikkelen software voor onze klanten. Als die ’s ochtends om kwart na acht een probleem hebben, kan ik dan zeggen: ‘Wacht nog een halfuur tot onze expert op kantoor is’? Neen, toch?”
Ook thuis- en telewerk passen niet in de visie die de ondernemer heeft op werk en leven. “Werken doe je in team, ondersteund door communicatie van mens tot mens. Goed, je kan e-mails schrijven naar elkaar, maar dat is toch veel minder efficiënt. Ik krijg ook niet veel vragen naar thuiswerk, tenzij bij erg winterse weersomstandigheden of in andere bijzondere situaties. Dan kan het. Maar wie te vaak thuiswerkt, riskeert te vereenzamen. Die is graag terug op het werk onder de mensen.”
De weerstand die thuiswerken bij Geert Claerhout oproept, heeft ook een filosofisch tintje. “Heel de maatschappij draait almaar meer om ik-ik-ik. Thuiswerken is nog maar eens een uiting van die toenemende individualisering. ‘Ik’ werk hoe ik wil, waar ik wil en wanneer ik wil. Dat is de individualisering ten top. We leven toch allemaal samen. Zijn wij geen sociale wezens? Ik denk ook dat thuiswerk niet altijd gepromoot wordt in het belang van de medewerkers, maar eerder om bijvoorbeeld het fileprobleem te omzeilen, of om kantoorruimte te besparen.
Trouwens, hoe ontstaan ideeën? Niet door op je eentje thuis te werken, hoor. Neen, hier op kantoor, waar mensen met elkaar praten en samen zitten. En probeer maar eens een vergadering met vier mensen te beleggen als die allemaal hun vaste thuiswerkdag hebben.”
Ondanks zijn warse kijk op wat tegenwoordig als dé toekomst van werken wordt beschouwd, heeft Geert Claerhout ronduit het beste voor met zijn medewerkers. Want als er één iets is waar hij wel in gelooft, is het in het belang van menselijk kapitaal en duurzaam werken. De ondernemer maakt er een erezaak van zijn medewerkers een langetermijnperspectief te bieden. “Wie hier graag werkt, moet dat tot aan zijn pensioen kunnen doen. Mensen waarderen die zekerheid in deze moeilijke tijden.”
Ook voor de 50-plussers onder zijn medewerkers voelt hij zich verantwoordelijk. “In veel bedrijven worden die nogal gemakkelijk aan de deur gezet. Maar het zijn net zij, met hun kennis en ervaring, die jongere mensen kunnen aansturen. Als de situatie daarom vraagt, mag dat van mij in een viervijfdeweek zijn.”
In de kwarteeuw dat Geert Claerhout onderneemt, heeft hij de wensen en verlangens van medewerkers zien veranderen. “Vijftien jaar geleden was er amper sprake van deeltijds werken. Nu heb je geen andere optie dan het toestaan. Wij hebben ook medewerkers met kinderen die het nodig hebben vier vijfde werken voor de kwaliteit van hun gezin. Wat voor mij telt, is dat mensen hier graag werken en gelukkig zijn. Om die reden investeren wij in opleiding, mogen onze medewerkers hun werk zelf organiseren en bieden wij hen een hedendaagse werkomgeving op een locatie met een minimum aan fileleed. Het belangrijkste is dat wie zijn job graag doet, ze ook goed zal doen en zich daar goed bij voelt.”
(wv)
23 april 2013Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
Het Nieuwe Werken (HNW) staat in België nog in zijn kinderschoenen, zo blijkt uit een bevraging van Kluwer bij meer dan 850 bedienden en vrije beroepen.
Werknemers verwachten heel wat van Het Nieuwe Werken, zoals een betere balans werk-privé. Maar niet iedereen is even enthousiast.
Thuiswerkers kunnen beter oppassen voor de volgende fouten die steevast gemaakt worden bij het werken van thuis uit.
Sneeuw en zon of regen en wind? De winter leent zich perfect voor het lezen van een goed boek. Jobat selecteert vijf spannende boeken.
De zoektocht naar personeelsmedewerkers voor loonadministratie verloopt steeds moeizamer. “Een ontzettend belangrijk, maar ondankbaar beroep.”
Hét vakantiegeld bestaat niet. Er is enkel en dubbel vakantiegeld. En er is qua aanpak een grondig verschil tussen bedienden en arbeiders.
Met de zomer in aantocht kan je eindelijk dat goede voornemen voor dit jaar in de praktijk brengen: naar het werk fietsen. De pro's en contra's.
De zogenaamde millennial managers komen opzetten. Zij staan vaak voor de uitdaging om teamleden ouder dan henzelf aan te sturen.
Welke functies worden het meest gevraagd in financiën? Ontdek het hier!