Schaker doet ook makkelijk goede zetten op het werk
Heb je een job waar strategisch inzicht, logica en slim vooruitplannen vereist zijn? Dan zou je profiteren van regelmatig een potje te schaken...
Je hersenpan bestaat uit biljoenen verbindingen tussen cellen die je elke dag traint. Doe je veel hetzelfde, dan versterk je de verbindingen die je al had. Door nieuwe dingen te doen, maak je nieuwe verbindingen aan. De beste manier om je hersenen te trainen, is ze dus blootstellen aan nieuwe taken en nieuwe informatie.
Wil je je brein gezond houden, doe dan vooral nieuwe dingen. Da’s makkelijker gezegd dan gedaan in deze übersaaie tijden. Hoe doorbreek je de sleur wanneer je zoveel mogelijk in je eigen omgeving moet blijven? Creatief zijn met de mogelijkheden die voorhanden zijn, is de boodschap.
Hieronder vind je vijf nieuwe dingen die je kunt proberen, ter versterking van je hersenpan. Laat die nieuwe verbindingen maar komen!
Dat is niet alleen een goede krachttraining, maar ook een geweldige balansoefening. Vind je dit saai? Probeer een op-een-been-staande videovergadering. Jep, met dezelfde collega’s …
Dit is hét moment om de gitaar van tante Leen van zolder te halen. Wanneer je muziek maakt, train je je gehoor, ritmegevoel, fijne motoriek én creativiteit.
Kortsluiting en nieuwe verbindingen gegarandeerd! Makkelijk is het niet, je vraagt je af hoe die linkshandigen dat doen.
Hoe creatief ben jij? Doe de test!
Helaas, nog niet om op vakantie te gaan, maar een nieuwe taal leren stimuleert je brein geweldig hard. Bovendien, hoe grappig is het om in het Vietnamees te kunnen zeggen: “Nee toch, niet weer een Zoom-vergadering!”
Ontdek: 8 manieren om snel een nieuwe taal te leren
De klassieker, zelfs met twee balletjes, is al voldoende: je traint dan zicht en oog-handcoördinatie. Die training is niet verloren, je kunt binnenkort de show stelen op feestjes, mochten die ooit weer georganiseerd worden.
Te eenvoudig? Combineer er dan op los: jongleer met je niet-dominante hand, of sta op één been terwijl je een liedje zingt in een vreemde taal. Niet voor beginners, maar je hebt toch genoeg tijd om te oefenen.
Lees ook: 5 tips om sneller nieuwe dingen te leren
Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert. Hij schreef hierover de boeken ‘Fokking druk’ (2018), ‘Werken met millennials’ (2019) en ‘Werk kan ook uit’ (2020).
(gg/em) - Bron: AD.nl
5 mei 2021Heb je een job waar strategisch inzicht, logica en slim vooruitplannen vereist zijn? Dan zou je profiteren van regelmatig een potje te schaken...
Meer dan 300.000 Belgen leven met een niet-aangeboren hersenletsel. Helemaal herstellen ligt niet voor de hand.
Ben jij weleens jaloers op echte creatievelingen? Goed nieuws! Jij kunt ook creatief leren denken.
Hoe veerkrachtiger je geest, des te meer kans dat je je goed voelt. Tim Vermeire is wellbeingexpert en peopledata-analyst bij HR-dienstverlener Attentia. Zelfcontrole en -sturing vindt hij een belangrijke eigenschap.
Veel talen kunnen spreken is een luxe, maar in het leren van een taal kruipt heel wat tijd. Of niet?
Angst, frustraties, eenzaamheid: de lockdown is zwaar. Maar bekijk het van de positieve kant, want het maakt ons ook creatiever!
Je bent nooit te oud om te leren. Zelfs al ben je een kei in wat je doet, er zijn zo van die dingen die áltijd wel van pas komen.
Mensen die niet in één maar in meerdere dingen uitblinken, worden ook wel eens polymaten genoemd. Denk maar aan Leonardo da Vinci...
Soms zitten mensen niet op de juiste plaats. Een typisch voorbeeld daarvan is de baas die bovenaan de ladder staat, maar niet capabel is. Klinkt bekend?