55-plussers minder kans op promotie
Bijna twee derden van de werkende 55-plussers zou het afgelopen jaar over het hoofd gezien zijn voor een promotie.
Of je nu een quiet quitter bent of een harde, ambitieuze werker: iedereen heeft recht op zijn of haar verdiende loon. Toch betekent dit niet dat je voor eeuwig en altijd tevreden moet zijn met het loon dat bij het begin van je carrière werd vastgelegd.
Een hogere verantwoordelijkheid, een uitgebreider takenpakket, nieuwe vaardigheden of de nodige jaren ervaring: het zijn factoren die ervoor kunnen zorgen dat je gerust wat meer mag verdienen. De grote uitdaging is om je baas hiervan te overtuigen.
Lees ook: 10 tips om een mooi salaris binnen te rijven
De eerste stap om opslag te krijgen, is… opslag vragen. Ondanks de logica is deze stap voor nogal wat werknemers een drempel die overwonnen moet worden. Volgens een onderzoek van rekruteringspecialist Robert Half hebben 6 op 10 Belgen het hier moeilijk mee, een gelijkaardig percentage heeft het zelfs nog nooit gevraagd.
De top 3 van meest voorkomende excuses om alles toch maar bij het oude te laten zijn:
Wie niet waagt, zal nooit winnen en door je gewenste loonsverhoging bewust niet te vragen, mis je wellicht kansen. Tip: alles staat of valt met de manier waarop je de boodschap overbrengt.
4 basics voor een loonsverhoging: het begint al bij je sollicitatie
Wie zijn of haar verdiende loonsverhoging wil binnenhalen kan maar best goed voorbereid zijn. Deze tips kunnen je hierbij helpen.
Zoek argumenten die jouw meerwaarde in de kijker zetten: bv. succesvolle projecten, bijkomende vaardigheden, jarenlange ervaring, meer verantwoordelijkheid, …
Het beste moment om bij je baas langs te gaan is wanneer je net een project of taak succesvol beëindigd hebt. Maak op voorhand een afspraak en stoor hem of haar niet zomaar tijdens een vergadering of bespreking.
Overdrijf niet met het loon dat je wil verdienen. Heb je geen idee hoeveel jouw inzet en jobfunctie werkelijk waard is? Vergelijk jouw loon dan met dat van je collega’s die dezelfde jobfunctie uitoefenen of check het salariskompas of een looncalculator.
Of het antwoord van je baas nu positief of negatief is: blijf vooral professioneel en vriendelijk. Lijkt het erop dat je geen opslag kunt krijgen? Begin dan vooral niet te dreigen met vertrek maar bekijk de andere mogelijkheden: misschien kun je wel bijkomende extralegale voordelen krijgen?
Wordt je inzet effectief beloond met een loonsverhoging? Bedank je baas dan voor het vertrouwen.
Checklist: alle extralegale voordelen op een rij
De coronacrisis en de daaropvolgende inflatie hebben bij heel wat bedrijven een serieuze financiële impact gehad. Toch mag de huidige situatie je er niet van weerhouden om alsnog een loonsverhoging te vragen.
“In de huidige situatie waarin we ons bevinden en waarin de mogelijkheid tot opslag beperkt is door wettelijke normen, kan je zeker een gesprek in verband met loonsverhoging aangaan, maar is de kans op een negatieve reactie groter”, weet Jeroen Diels, senior regional director bij Robert Half.
“Verlies bij een eventuele loononderhandeling zeker extralegale voordelen en verschillende vormen van flexibiliteit niet uit het oog. Die kunnen naast een loonsverhoging een interessante aanvulling zijn in het loonpakket”.
CHECK: Gebruik deze 7 skills bij het onderhandelen over je loon of job
(fd)
12 december 2022Bijna twee derden van de werkende 55-plussers zou het afgelopen jaar over het hoofd gezien zijn voor een promotie.
Vind jij ook dat je - in alle opzichten - wat extra verdient? We helpen je naar een salarisverhoging met enkele absolute basics.
Vier op de tien Belgische bedrijven gaven vorig jaar minder loonopslag en promoties dan voor de coronacrisis.
Het idee alleen al om op je baas af te stappen en opslag te vragen, doet bij velen de knieën knikken... Jobat stoomt je klaar voor dat ongemakkelijke gesprek!
Flexibele werkuren, fijne collega’s … OK, maar over het belangrijkste wordt nog altijd gezwegen: het loon. Is dat wel zo slim?
Een ‘nee’ heb je, een ‘ja’ kun je krijgen. Goedbedoelde raad, maar om een ‘ja’ te krijgen, moet je soms toch wel wat onderhandelen. Hoe pak je het succesvol aan?
Jij en je collega doen hetzelfde werk, en toch verdien jij op het einde van de maand minder. Frustrerend, maar je hoeft niet bij de pakken te blijven zitten...
Wie alleen maar tijdens de betaalde werkuren werkt en uit principe geen overuren maakt, is tegenwoordig een trendsetter. Maar is quiet quitting wel verstandig?
Ben je benieuwd of je loon voldoende is? Dit is de ideale checklist om te achterhalen of het tijd is om aan de onderhandeltafel te gaan zitten.