Inhoud contract
Vorige

1 van 49

Volgende
Volgend artikel:

Arbeider/bediende: wat zijn de grote verschillen?

Onderhandelen over je contract: vergeet deze 6 dingen niet

Onderhandelen over contract
Of je nu een nieuweling bent of een echte ancien, zo nu en dan móet je je arbeidscontract eens onder de loep nemen. Ben je tevreden over je loon? Goed! Maar kijk zeker verder. Misschien ben je op een punt in je leven dat je meer nood hebt aan flexibele uren? Of zou je graag een opleiding volgen? Onderhandelen!

In juni vorig jaar telde de VDAB 33.000 vacatures. Dat cijfer lag nog nooit zo hoog. En toch raken ze niet ingevuld. Het is dus het ideale moment om alles uit je arbeidscontract te halen. Werkgevers zijn meer dan ooit bereid om een effort te doen voor nieuwe talenten, maar ze halen evengoed alles uit de kast om hun ervaren rotten te houden. Of je nu een nieuweling of een oudgediende bent: het is hoog tijd om over je contract te onderhandelen. Hoe? Zo!

1. Extralegale voordelen

Een salarispakket bestaat uit meer dan je loon alleen. Zo heb je primaire arbeidsvoorwaarden (je loon, het aantal werkuren, vakantiedagen, …) en extralegale voordelen. Staar je vooral niet blind op het cijfer dat op je loonbrief staat. Misschien zijn er wel secundaire voorwaarden die je meer opleveren dan geld. Een bedrijfswagen, een telefoon mét abonnement of een hospitalisatieverzekering voor het hele gezin. Elke baas staat open voor onderhandeling over die secundaire voorwaarden, want dat kost hem minder dan een loonsverhoging.

Checklist: alle extralegale voordelen op een rij

2. Levenslang leren

Wil je graag een cursus of een opleiding volgen? Vraag aan je baas of het op de kosten van het bedrijf kan. Zeker als het je werk ten goede komt. Het is een investering die zich op termijn zeker terugverdient.

Bijscholen? Deze cursussen zijn voor iedereen interessant

3. De proeftijd

Een nieuwe baan of promotie? Proficiat! Maar … wil je werkgever eerst weten of je de functie wel kan en laat hij je beginnen op proef? Dat is natuurlijk zijn goed recht. Maar je kunt altijd proberen om die te laten schrappen uit je arbeidscontract. Zo is de kans kleiner dat je na een maand of twee ‘ontslagen’ wordt. Dit kan je wat meer zekerheid en een geruster gevoel geven.

4. Vrije tijd

Als werknemer heb je recht op vakantiedagen. Hoeveel? Dat hangt af van je functie, het aantal werkuren, … Zou je graag wat meer tijd voor jezelf hebben? Dan kun je altijd vragen of je extra (bovenwettelijke) vakantiedagen kan krijgen. Geen optie? Misschien zijn flexibele uren of thuiswerk wel bespreekbaar. Zo kun je je kind wat vaker zelf van school halen, en creëer je meer tijd voor jezelf door het pendelen dat wegvalt.

5. De oude dag

Het is momenteel misschien een ver-van-je-bed-show maar iedereen wil genieten van zijn oude dag. Kijk dus zeker goed naar je pensioenplan. Als je mag kiezen tussen meer loon of meer pensioen, dan is de keuze vaak snel gemaakt: een hoger salaris. Maar op het einde van de rit hou je dikwijls minder over. De taksen op je pensioenplan liggen namelijk lager.

Ontdek: Wat is uw pensioenplan waard?

6. Concurrentiebeding

Concurrentie-wat? In sommige contracten staat expliciet dat als je van baan verandert, je niet meteen hetzelfde werk mag gaan doen bij de concurrent. Soms gaat het zelfs zo ver dat je ook niet als zelfstandige mag beginnen gedurende een bepaalde periode. Een beperking die je carrière flink kan dwarsbomen. Denk dus twee keer na voor je je handtekening zet. Wil je je vrijheid garanderen? Kijk dan of het mogelijk is om dat beding uit je contract te schrappen.

Lees ook: Hoe onderhandelen over je arbeidsvoorwaarden?

(dt/em) - Bron: Intermediair

24 januari 2022
Anderen bekeken ook