Ondanks crisis veel grapjes op het werk
Drie kwart van de werkende, hoogopgeleide Vlamingen vindt dat er bij hen op het werk heel wat grapjes worden gemaakt. De crisis zet daar nauwelijks een domper op. “Werken wordt vaak voorgesteld als kommer en kwel, maar onderzoek spreekt dat tegen”, reageert professor arbeidspsychologie Hans De Witte van de K.U.Leuven.
Humor op het werk noodzakelijk
Dat er nog wat wordt afgelachen op kantoor blijkt uit een enquête die Jobat in samenwerking met het Departement Psychologie van de K.U.Leuven afnam bij meer dan 3.000 Vlamingen. “Een resultaat dat tot jolijt stemt”, vindt Hans De Witte. “Negentig procent vindt humor op het werk ook noodzakelijk. Logisch, want eens lachen is de ideale manier om stoom af te laten.”
Bijna iedereen (94 procent) werkt ook liever samen met een collega die af en toe met zichzelf kan lachen. ‘Flauwe plezante’ collega’s werken dan weer 18 procent van de ondervraagden op de zenuwen. Toch mag het er voor zes op de tien best nog grappiger aan toe gaan, zeker volgens de 45-plussers (65 procent). “In studies zien we dat men met ouder worden positiever in het leven gaat staan”, legt Hans De Witte uit.
Crisis
Jongeren laten zich er daarentegen meer toe verleiden om te lachen met de grapjes van de baas om in een goed blaadje te komen (15 procent). “Zij staan aan het begin van hun carrière, hebben zich nog niet echt kunnen bewijzen. Vandaar dat ze vormen van impression management gebruiken om hun beste beentje voor te zetten: ze tonen de beste kanten van zichzelf”, vertelt De Witte. “Maar daar moet je wel mee oppassen. Als je door de mand valt, dan werkt dit tegen jou. Je kan daardoor ook geïsoleerd worden door je collega’s en riskeert zelfs gepest te worden.”
Lachen met de crisis schiet bij een op de acht in het verkeerde keelgat. Bijna een vijfde merkt ook dat het er sinds de crisis serieuzer aan toe gaat op het werk, zeker in de privésector. “Als je echt onder druk komt te staan omdat het voor het bedrijf een kwestie is van overleven, dan vergaat het lachen je natuurlijk”, aldus De Witte. “De crisis zet wel een domper op de werksfeer, maar al bij al valt dat nog mee. Werken is niet alleen kommer en kwel, zoals het vaak wordt voorgesteld. Vijftig à zeventig procent is zeer enthousiast over zijn werk. Humor is daarbij een leuke manier om de stress aan te kunnen.”
Bekijk hier de volledige resultaten van het 'Humor'-onderzoek.
   
1 juli 2009