De 10 grootste vooroordelen over thuiswerk op een rij
Thuiswerken heeft veel voordelen voor jezelf én de maatschappij, bv. minder tijdverlies. Toch krijgt een thuiswerker af te rekenen met wat vooroordelen.
Werk je 5 dagen per week, dan heb je recht op minimaal 20 vakantiedagen per jaar, exclusief de wettelijke feestdagen en gemaakte overuren die je vaak kunt recupereren. Met wat geluk kun je die 20 vakantiedagen zelf inplannen, in geval van collectieve sluiting of bouwverlof zit je voor een stuk vast aan een bepaalde vakantieperiode. Stel je voor dat je zelf je aantal verlofdagen kunt kiezen en die à la carte kunt inplannen… lijkt het jou fictie?
De meeste dromen zijn bedrog maar sommige werkgevers bieden jou als werknemer toch ongelimiteerd betaald verlof. En daar hebben ze goeie redenen voor.
Zélf je werk kunnen indelen en kiezen waar en wanneer je werkt, geeft je veel zelfstandigheid. In dit systeem ben je zelf verantwoordelijk voor het resultaat van je opdracht en die flexibiliteit houd je scherp en gemotiveerd.
Zelfsturend werkmanagement zorgt rechtstreeks voor zelfzorg: wat heeft het voor zin om te werken als je je overwerkt voelt of een mindere dag hebt? Dit systeem vermindert de kans op burn-out en stress en beperkt (langdurig) ziekteverzuim.
Een goed evenwicht tussen werk en privé zorgt voor een gelukkig gevoel… dat je meeneemt naar je werk. De zelfstandigheid die je krijgt, geeft je de nodige waardering en vertrouwen die jou vleugels geven. Je vliegt er meteen in!
Toegegeven, het blijven uitzonderingen maar ze zijn er. In Amerika mag het dan al wat ingeburgerd zijn (Netflix, Evernote, Best Buy, Zynga…), in België begint er uiteindelijk ook wel wat te bewegen onder de werkgevers. Zo was communicatiebureau Marbles uit Antwerpen in 2016 de eerste onderneming die die stap gezet heeft. Na een proefperiode van 1 jaar bleek dat hun werknemers gemiddeld 29,5 dagen vakantie namen, 3 jaar later was het gemiddelde gezakt naar 26,5 vakantiedagen.
Sinds maart 2020 kunnen ook de 172 werknemers van het vertaalbedrijf Jonckers uit Louvain-la-Neuve onbeperkt verlof nemen. Geo Janssens, CEO van Jonckers, wou hiermee vooral het welzijn van z’n werknemers verbeteren. Een andere reden was omdat hij met dit aanbod interessante profielen wou aantrekken, vooral moeilijk te vinden ontwikkelaars voor z’n vertaalsoftware op basis van artificiële intelligentie. “Dat opbod van lonen kunnen we niet volgen, maar we kunnen deze zeer gegeerde profielen aantrekken en bij ons houden door hen meer menselijke voordelen aan te bieden”, vertelt Janssens in De Morgen.
Hoe geweldig het ook klinkt, onbeperkt verlof voor iedereen kun je niet zomaar uitrollen over de volledige arbeidsmarkt. Niet elke sector heeft de logistieke mogelijkheden om z’n personeel random verlof te laten nemen, bv. de bouwsector of bedrijven die met een ploegenstelsel werken. Ook zijn er valkuilen waar je als werknemer best rekening mee houdt.
Hermina Van Coillie, HR Research Experte bij Securex, geeft ons volgend advies: “Ook al is het principe fantastisch, stem vooraf goed af met je teamleden in hoeverre zij hier klaar voor zijn. En of de leidinggevende de controle kan loslaten. Alleen mature werknemers en teams, die al een basisniveau aan motivatie en passie ervaren, komen hiervoor in aanmerking.”
Het onderwerp “onbeperkt verlof” kan een boeiend en veelbesproken agendapunt worden op je eerstvolgende vergadering op het werk. Hou er wel rekening mee dat niet elke leidinggevende evenveel vertrouwen heeft in z’n team (iets met “vinger”, “hand” en “geven/nemen”) … Goeie afspraken zorgen - bij goedkeuring - alvast voor een efficiënt uitgewerkt draaiboek.
Onrechtstreeks kan de coronacrisis ook voor mogelijkheden zorgen: veel werknemers werden door de quarantaine verplicht om van thuis uit en volledig zelfstandig te werken… en dat bleek best wel succesvol te verlopen. Het telewerken en zelfstandig indelen van je werk (“zolang het werk maar gedaan wordt”) op je zelfgekozen locatie (van thuis uit of - na de coronacrisis - vanop je vakantieadres), wordt steeds populairder bij werknemers èn werkgevers.
Wie had ooit kunnen denken dat het coronavirus misschien ook wel onbeperkt verlof zou kunnen opleveren?
(mr)
28 mei 2020Thuiswerken heeft veel voordelen voor jezelf én de maatschappij, bv. minder tijdverlies. Toch krijgt een thuiswerker af te rekenen met wat vooroordelen.
Heb jij al eens over andere extralegale voordelen nagedacht anders dan een bedrifjswagen of maatlrijdcheques? Wij ook!
Nog op zoek naar je droomjob? Of misschien moeten we zeggen ‘droomwerkgever’, want deze baas geeft je een premie om op vakantie te gaan.
De Franse elektriciteitsmaatschappij EDF vraagt haar 30.000 bedienden om 3 van hun 10 weken betaalde vakantie in te ruilen voor een bonus van 10.000 euro.
De sociale partners werken aan een cao die flexibeler werken mogelijk maakt, waardoor werknemers de ene week meer of minder kunnen werken dan de andere.
De samenstelling van het loonpakket kent ontelbaar veel varianten. Krijg jij evenveel als jouw collega’s?
In de VS experimenteren bedrijven met een onbeperkt aantal vakantiedagen voor hun werknemers. Dat levert veel voordelen op, voor personeel én het bedrijf.
Werknemers van het Amerikaanse bedrijf FullContact krijgen een bonus van zo’n 6.014 euro als zij beloven écht op vakantie te gaan ...
Wat de Rode Duivels niet lukte op het WK 2022, lukt jou wel: de tweede ronde halen voor die droomjob...