Opleidingen voor iedereen, maar wie volgt ze?
Wie dacht dat met het behalen van zijn of haar diploma de kous af was, heeft het mis: levenslang leren is dé manier om alles uit je carrière te halen.
“Dat opleiding steeds belangrijker wordt in een krappe arbeidsmarkt, is niet nieuw. Bedrijven kijken vandaag eerst en vooral naar motivatie en soft skills, zoals coördinerende en communicatieve vaardigheden of probleemoplossend vermogen. Het motto is ‘Place, then train’. Onze hoogtechnologische omgeving vraagt zowel van bedrijven als van medewerkers veel flexibiliteit en wendbaarheid om altijd bij te blijven. Tegelijk creëert dat voor werknemers eigenlijk unieke groeikansen.”
Ontdek: Welke (soft) skills zijn vandaag het meest gevraagd?
Olbrechts is tevens bestuurslid bij de Learning & Development-commissie bij Federgon. “Uit onderzoek van Federgon blijkt dat medewerkers van mening zijn dat hun werkgever en directe leidinggevenden een belangrijkere rol spelen in hun leren en ontwikkelen dan zijzelf. Als medewerker mag je echter zelf ownership nemen over je ontwikkeling in je loopbaan”, aldus Olbrechts.
Zitten we dan regelmatig zoals vroeger in een klaslokaal? “Klassikale opleidingen hebben zeker en vast nog een belangrijke plaats, maar we zien dat andere leervormen zoals blended learnings, micro-learnings en opleidingen in virtual reality veel andere troeven hebben.”
Check: De voor- én nadelen van 'mixed reality' op de werkvloer
In een blended learning vindt een opleiding deels fysiek plaats en deels online. Je verwerkt leerstof zo op eigen tempo en op een zelfgekozen moment. “De leerstof is zo niet alleen voor deelnemers beter gedoseerd. Ook voor bedrijven zelf wordt het organisatorisch eenvoudiger. Je moet niet langer je hele afdeling sluiten omdat iedereen in opleiding zit.”
Ook opleidingen in VR hebben een groot potentieel. “In virtual reality kan je, bijvoorbeeld wat brandpreventie betreft, levensechte situaties creëren om onbeperkt en veilig te oefenen. Daarnaast tackelt een VR-bril de taalbarrière omdat je net visueel nagenoeg alles kunt verwerken. Bovendien mag bijscholen wel een gezonde dosis fun hebben.”
Lees: Opleidingen voor iedereen, maar wie volgt ze?
Nog zo'n nieuwe leervorm is de micro-learning. “Micro-learnings passen bijvoorbeeld goed in ons eigen opleidingsaanbod EHBO bij Attentia. Die opleidingen en bijscholingen vinden nog klassikaal plaats, maar we merken dat cursisten na een tijd stukken van de trainingen vergeten. In onze nieuwe opleidingsapp werken we daarom met kleine, hapklare brokjes informatie die je tussendoor makkelijk bekijkt. Het zorgt ervoor dat de leerstof blijft hangen én dat je op de hoogte blijft van nieuwe ontwikkelingen in de materie.”
In diezelfde app is er ook plaats voor social learning. “Mensen leren nog altijd het liefst van anderen en dat faciliteren we op een toegankelijke manier in de app. Zo kunnen onder andere preventieadviseurs met elkaar in dialoog blijven.”
Als laatste evolueert artificiële intelligentie razendsnel. “Ik verwacht dat we de komende jaren nog veel meer AI zullen inzetten in opleidingen. AI kan voor jou al teksten verwerken en notities maken in online sessies. Je kan daarnaast ook al met een fictief persoon in dialoog gesprekstechnieken oefenen. Al moet je kritisch blijven over de inhoudelijke betrouwbaarheid. ChatGPT vervangt geen docent.”
Verifieer: Wordt artificiële intelligentie jouw beste collega?
(wv) – Bron: Attentia
30 augustus 2024Wie dacht dat met het behalen van zijn of haar diploma de kous af was, heeft het mis: levenslang leren is dé manier om alles uit je carrière te halen.
Tijdens de werkuren betaald verlof krijgen om je bij te scholen of om een opleiding te volgen: onder bepaalde voorwaarden kan het.
De digitale revolutie verloopt razendsnel en AI maakt steeds vaker deel uit van ons dagelijks leven. Ook op de arbeidsmarkt is AI geen sciencefiction meer...
In heel wat bedrijven hebben coaches tegenwoordig vaste voet aan de grond. Dat daarvoor niet altijd externe partijen nodig zijn, bewijst VDAB.
Je kan je loopbaan helemaal zélf vorm geven. Maar er zijn enkele hordes die je moet nemen om daar te geraken...
Wist je dat je tijdens je job een opleiding kunt volgen die deels/volledig door de overheid wordt vergoed? En dat je daar opleidingsverlof voor kunt inzetten?
Zie je een job in de Artificiële Intelligentie wel zitten? Goed nieuws: de Hogeschool PXL en Reliance organiseren samen een postgraduaatsopleiding tot AI Compliance Officer!
Voor elke werknemer is er (binnenkort) 5 dagen opleiding voorzien.
Veel bedrijven zetten stevig in op verandering. Maar niet iedereen staat te springen voor een nieuwe tool of een andere manier van werken dan ze gewoon zijn...