Vroege vogel vs. nachtraaf: wie is het meest succesvol?
Ochtend- of avondmens, dat zit in onze genen. Topmanagers en artsen bijvoorbeeld zijn meestal vroege vogels. Kan je als avondmens een topcarrière vergeten?
Uitgebreid onderzoek van wetenschapper Satoshi Kanazawa en zijn collega's van de London School of Economics toont aan dat het IQ vaak samenhangt met de voorkeur van mensen om vroeg of laat naar bed te gaan.
Zo gaat wie een hoog IQ heeft vaak laat slapen, terwijl personen met een laag IQ hun activiteiten voornamelijk beperken tot overdag. Volgens Kanazawa waren de oermensen voornamelijk actief in de dag en evolueerde dit langzaam naar meer nachtelijke activiteiten naarmate het cognitief vermogen verbeterde.
Verscheidene studies geven bovendien aan dat onze voorkeur om vroeg of laat te gaan slapen, alsook het tijdstip van de dag waarop we het best functioneren, voor de helft genetisch bepaald wordt. Het actiefst tijdens de nacht zijn we in het algemeen het meest tijdens onze tienerjaren.
Maar er zijn ook nadelen verbonden aan nachtuilen. Een studie van psycholoog Marina Giamnietro uit 2008 wees uit dat avondtypes minder betrouwbaar en emotioneel instabiel zijn. Bovendien maken zij meer kans op depressies, verslavingen en eetstoornissen. Vroege vogels zijn op hun beurt meer plichtsbewust, hebben meer weerstand, werken makkelijker samen en halen betere schoolresultaten.
Bron: Express.be & Seriousfacts.com
22 mei 2014Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
Ochtend- of avondmens, dat zit in onze genen. Topmanagers en artsen bijvoorbeeld zijn meestal vroege vogels. Kan je als avondmens een topcarrière vergeten?
Nederlandse onderzoekers hebben aangetoond dat wie 's nachts moet opstaan om te plassen, overdag een kwart minder productief is op het werk.
Voor slaap en ontspanning moet je kunnen loslaten, en dat is moeilijk voor managers die gewoon zijn altijd alles onder controle te houden.
Ochtendmensen zijn steeds een stap voor op de rest. Lange slapers kunnen deze gewonnen tijd nooit meer inhalen, aldus productiviteitscoach Ciara Conlon.
Johan D’Haeseleer, timemanagementcoach, heeft een methodiek ontwikkeld om meer controle over je werk te krijgen. 8 praktische tips om tijd te winnen!
Wat als je op het einde van het jaar niet alle vakantiedagen hebt opgenomen? Kun je die zomaar overdragen naar volgend jaar of zijn er nog andere opties?
Een klassieke valstrik op je jobinterview is de vraag naar je minder goede kantjes... Wat is de ideale repliek op deze vraag?
Een zinvolle, motiverende en uitdagende werkcontext waarin de ontwikkeling en het welzijn van elke medewerker centraal staat. Dat is het doel van ARTwave, het programma voor culturele verandering binnen de Federale Pensioendienst.
Zicht op een leuke job waarop je wilt gaan solliciteren? Wij geven je nog enkele tips mee betreft welke vaardigheden zeker een verschil kunnen maken op je cv!