Limburg haalt Software specialisten in Pakistan en Sri Lanka
Al vele jaren prijken IT’ers in de top van de knelpuntberoepen. Daarom zoeken IT-bedrijven hun heil in landen als Pakistan en Sri Lanka.
Een Olympiade, zo had het Lummense bedrijf de competitie gedoopt. Gespreid over drie rondes werden de bachelorstudenten uit technische richtingen getest op hun theorie- en praktijkkennis. Zo’n 150 deelnemers uit 8 scholen waagden hun kans om de hoofdprijs in de wacht te slepen: een vast contract bij Eplan.
“Het is voor ons een perfecte manier om in te spelen op de ‘war for talent’ die stevig woedt in de engineeringwereld”, vertelt Robby Doumen, Managing Director van Eplan Software & Services België. “Het is niet nieuw dat technische profielen erg gegeerd zijn in onze sector. De instroom op een creatieve manier bevorderen is een noodzaak.”
Maar ook andere bedrijven varen er wel bij. “We vinden het onze opdracht om bruggen te bouwen tussen onderwijs en industrie. Zo proberen we alle deelnemers aan deze Olympiade warm te maken voor elektrisch ontwerp en engineering. We hopen dat ze na hun studies tenminste in ons vakgebied actief blijven. Door hen op jonge leeftijd in contact te brengen met de praktijk, kan de interesse alleen maar toenemen. Heel concreet organiseren we in het kader van deze Olympiade zelf een aantal opleidingsmomenten en helpen we de scholen om hun studenten klaar te stomen voor de wedstrijd. De praktijkgerichte basiskennis die ze hierdoor opdoen, komt later in het bedrijfsleven goed van pas.”
Na de finale in Lummen, die werd betwist tussen de acht overgebleven kandidaten, trok het hele gezelschap, inclusief docenten en medewerkers van Eplan, naar Duitsland voor een blik achter de schermen bij Rittal, een dochterbedrijf van Eplan.
En die winnaar was Emiel Govaerts uit Ham. De student Energietechnologie aan de UCLL reageerde verrast op zijn overwinning. “Ik ben uiteraard heel blij dat ik gewonnen heb, al had ik het niet meteen verwacht. Ik had wel het gevoel dat het goed ging, maar iedereen zat qua niveau dicht bij elkaar. Het was echt moeilijk in te schatten op welke plaats ik zou eindigen.” Arno Baecke van de Odissee Hogeschool Gent en Emiel Hubaux van de Vives Hogeschool Kortrijk strandden respectievelijk op de tweede en derde plaats.
Dankzij zijn overwinning komt Emiel in aanmerking voor een vast contract bij Eplan. “Ik studeer momenteel nog, maar het is een fijne geruststelling dat ik nadien bij zo’n groot bedrijf aan de slag kan. Maar ook zonder die prijzenpot was deelnemen een erg leerrijke ervaring. Alles was goed geregeld, het eten was lekker en de bedrijfsbezoeken interessant. Het was gewoon al de moeite om hier te zijn”, aldus de dankbare winnaar.
(kme)
Al vele jaren prijken IT’ers in de top van de knelpuntberoepen. Daarom zoeken IT-bedrijven hun heil in landen als Pakistan en Sri Lanka.
Een nieuwe manier van teamwork breekt verder door bij softwareontwikkeling en in bedrijven. Projecten worden kort opgevolgd en vormgegeven met de klant.
Een carrière in de privésector inruilen voor een loopbaan in het onderwijs. Je ziet het steeds vaker. Wat is de drijfveer van mensen die deze stap zetten?
We vroegen softewareontwikkelaar Sven Gladines (32) uit Heverlee hoeveel hij netto per maand verdient ...
We vroegen aan Robin Piron (24) uit Weerde, Junior .NET Software Engineer bij Ordina, hoeveel hij maandelijks verdient …
Er zijn slechts een handvol mensen die zich op latere leeftijd omscholen tot technicus. Vandaar dat er slechts twee opties overblijven ...
Ik werk voltijds, maar wil een managementopleiding volgen. Is mijn werkgever verplicht om me Vlaams opleidingsverlof te geven?
Of je werkgever verplicht is (een deel van) de kosten verbonden aan je woon-werkverkeer ten laste te nemen, hangt af van de wijze waarop je je verplaatst.
Vertrek je binnenkort op vakantie? Stel een out-of-office bericht in volgens de regels van de kunst. Dit zijn de do’s… en vooral de don'ts.