Innovatie bij FOD Financiën: niet zoals in een start-up
Of de Federale Overheidsdienst Financiën werkt aan innovatie? Absoluut. Maar het sleept wel een geschiedenis van zo’n 180 jaar mee.
Kevin Van Langendonck en Sofie Baré werken voor de Algemene Administratie van de Patrimoniumdocumentatie (AAPD) bij FOD Financiën. “Als HR Business Partner Correspondent zijn wij de schakel tussen de overkoepelende HR-dienst Personeel & Organisatie en het management van onze eigen administratie”, legt Kevin uit. “Op maat daarvan maken we profielen op, begeleiden we nieuwe collega’s, stippelen we ontwikkelingstrajecten uit enzovoort.”
Sofie peilt bij de nieuwkomers naar hun ervaringen. “Elke stagiair bel ik vier keer”, vertelt ze daarover. “Tijdens de eerste week en na drie, zes en negen maanden. Loopt alles goed? Vlot je integratie in het team? Wat kan er beter?” Hét bewijs dat niemand hier door de mazen van het net glipt, is dat Sofie zélf nog een peter heeft: Kevin, die al zes jaar werkt voor de AAPD. “Ons team leidt de onboarding in goede banen”, legt hij uit. “Zo bestaan er al heel wat verschillende initiatieven: onthaalsessies, ontwikkelingstrajecten, functiespecifieke opleidingen, een speciale app en nog zo veel meer!”
Lees ook: Onboarding is het nieuwe rekruteren
“Ik werk hier nu één jaar en na negen maanden mocht ik al meter worden. Nu help ik een nieuwe collega in ons minicontactcenter met haar integratie en allerlei vragen, zoals hoe je verlofdagen aanvraagt of welke algemene opleidingen interessant zijn.”
Mentorship en peter- en meterschap zijn dus onboardingpijlers, maar wat is het verschil? “Als peter of meter ben je een vertrouwenspersoon. Als mentor deel je vooral je technische kennis.” Zelf is Kevin – naast peter van Sofie – ook mentor van elk teamlid voor enkele HR-processen.
Extra: 7 speerpunten bij onboarding
Met haar master in de geschiedenis en een postgraduaat HR-management werkte Sofie eerder op de studentenadministratie van een hogeschool. “FOD Financiën was véél digitaler dan ik me voorstelde en de sterke online organisatie maakt dat je als nieuweling meteen mee bent. Iedereen staat ook klaar om je te helpen. Zo had ik de eerste week meteen een videogesprek met al mijn collega’s. Ik ben supertevreden met mijn onthaal. Het afgelopen jaar werkte ik zoals velen vooral van thuis, maar dankzij de online koffiepauzes en de korte ontspanningsmomenten voel ik me écht lid van de familie (lacht).”
(Wieland De Hoon) - Bron: Go for happy Magazine
27 april 2021Of de Federale Overheidsdienst Financiën werkt aan innovatie? Absoluut. Maar het sleept wel een geschiedenis van zo’n 180 jaar mee.
"Binnen de organisatie kan je doorgroeien zonder van werkgever te moeten veranderen", zegt Inge Mattens, Projectmanager P&O bij de FOD Financiën.
Terwijl extraverten zich prima voelen in een functie waar ze de hele dag door contact hebben met mensen, put zo’n job introverten compleet uit...
Hoeveel verdien je als je bij de overheid gaat werken? En is dat meer of minder dan dat je als bediende in de privésector aan de slag gaat?
Voor veel Belgen is het invullen van een belastingbrief iets waar ze erg tegenop zien. Maar de Federale Overheidsdienst Financiën kan jou hiermee helpen!
Ze zijn ongemotiveerd, lui en duur. Ze hebben geen ambitie, te veel verlof en een te gul pensioen dat ze veel te vroeg opnemen... Maar klopt dat allemaal?
Danny (58) werkt al meer dan 35 jaar voor de FOD Financiën en bouwde er zijn carrière mooi uit. We vroegen hem wat hij doet en hoeveel hij verdient…
We vroegen Pieter Van den Bussche (24) uit Zoutleeuw wat hij doet en hoeveel hij verdient...
We kennen allemaal wel iemand in onze kennissenkring: de vriend die klaagt over de werkdruk of de sfeer op het werk. En die toch op zijn plek blijft zitten...