4 redenen om na je 65ste NIET op pensioen te gaan
Uit onderzoek blijkt dat steeds meer ouderen ook na hun pensioen nog aan de slag willen blijven. Waarom zouden ze dat doen?
Brussel, één verkeersstrop? Think again: wie er werkt weet wel beter. Je verplaatsen is juist minder een drempel geworden, zeggen de acht Brusselse werkgevers tijdens het derde Jobat panelgesprek over werken in Brussel.
Steven Vervoort (Vlaamse Gemeenschapscomissie – VGC): “Het hoofdstedelijk openbaar vervoer is dé troef om als leerkracht je school te bereiken. Ook fietsgebruik stijgt enorm. Maar Brusselse scholen in de buurt van de Ring zijn net zo bereikbaar met de auto.”
Johan Claes (MIVB): “MoveBrussels wordt het nieuwe platform waarmee je vlot verschillende transportmodi combineert. Naast bus, tram en metro vind je via de app – momenteel in de testfase – ook fietsen of e-steps. Contactloos betalen op het openbaar vervoer is nu al erg handig. Voor jongeren is de wagen niet langer een statussymbool én ook geen oplossing meer.”
Isabelle Meulemans (talent.brussels) pikt in: “Om het autogebruik te ontmoedigen, stimuleren we het gebruik van het openbaar vervoer en bieden we een stadsfietsabonnement aan.” Vaak wordt daarbij het uitgebreide Brusselse spoorwegnetwerk over het hoofd gezien. Onterecht, zegt Arnaud Vajda (FOD Financiën): “Onze werknemers komen meestal met de trein, de FOD Financiën zit pal naast het Noordstation. Ikzelf woon in Ukkel. Met de auto zou ik er anderhalf uur over doen, met de trein een kwartier. Brussel is met de trein vlotter bereikbaar dan héél veel andere gemeenten.”
Sporen is schoner en dat is mooi meegenomen, vindt Frank Leroy (KBC Brussels): “We hebben een flexplan met extralegale voordelen die we nu oriënteren naar een kleinere ecologische voetafdruk. Groene en alternatieve mobiliteit is in Brussel gewoon het snelst. Dat past perfect in het wereldbeeld van veel jonge mensen.”
Dat Brussel een fietsstad wordt, valt wel eens moeilijk te verkopen aan wie de stad minder goed kent. Sigurd Vangermeersch (visit.brussels): “Toch wint het beeld van een zachtere stedelijke mobiliteit hier terrein. Brussel gaat de goede richting uit en is stilaan zelfs een voorbeeld. Fietstoerisme in Brussel begint echt te boomen. Het fietsknooppuntennetwerk wordt doorgetrokken naar Brussel, goed voor toeristen én werknemers. Maar een mobiliteitsbeleid voor een stad van 1,2 miljoen inwoners vergt geduld. Net een tanker die je in de juiste richting moet krijgen.”
Dat beaamt Iris Fostiez (Sibelga): “We beginnen de beleidsresultaten te zien én de mentaliteit verandert. Onze CEO zette zelf de stap naar de alternatieve mobiliteit. Je kan een bedrijfswagen kiezen, maar ook een MIVB-abonnement of met de fiets komen. We voorzien douchemogelijkheden en hebben afgesloten fietsstallingen. Je combineert je mobiliteit hoe je wil.”
Lees ook: Fietsen naar het werk voldoende gestimuleerd, of niet?
Arnaud Vajda: “In een straal van 30 kilometer rond je werkplek is de e-bike een valabel alternatief, zeker vanuit Vlaanderen met zijn netwerk van fietsostrades. Met douches in de gebouwen hebben we de infrastructuur om dat aantrekkelijk te maken. Er wordt zelfs gewerkt aan een vergoeding voor wie te voet komt.”
Arnaud Vajda vervolgt: “FOD Financiën zette al voor COVID sterk in op telewerk: één dag op vijf. Dankzij de nieuwe flexibiliteit via telewerk en extreem glijdende uren die nu de norm zijn, viel er een drempel weg om in Brussel te komen werken. Twee à drie dagen thuis mogen werken, verandert veel. Er zijn mogelijkheden om taken zoveel mogelijk thuis af te werken. Zo kunnen we echt flexibele werkroosters plannen.”
Frank Leroy: “In onze bankkantoren is natuurlijk altijd bestaffing nodig. Toch maakt telewerk structureel deel uit van onze mix. Daarbij staat het belang van de klant altijd voorop. Die kiest of hij face-to-face of digitaal bediend wordt.”
Een gelijkaardige analyse maakt Isabelle Meulemans: “Hybride werken wordt steeds meer de norm. We promoten het bij alle profielen die ervoor in aanmerking komen. De meeste kandidaten, zeker starters, willen ook niet fulltime thuiswerken. Het evenwicht zullen we altijd bewaren. Trouwens: werken in de hoofdstad betekent ook dat je vlot met collega’s naar bijzondere vergaderplekken kan trekken of een expo of een concertje meepikken na de kantooruren.”
Daarom werkt hybride werken: 5 redenen
En waarom zou je niet dichterbij je job gaan wonen? Groen en leefkwaliteit zijn er de hoofdstad volop. Iris Fostiez: “Met telewerk los je niet alles op. We hebben dagelijks 350 bestelwagens onderweg in Brussel voor technische interventies. Voor ons én voor politie en brandweer is minder autoverkeer essentieel. Kies je voor alternatieve mobiliteit, dan draag je daar ook toe bij.”
Alain Goergen (Brusafe) slaat de nagel op de kop: “Woon je in Brussel, dan beperk je sowieso je mobiliteitsprobleem. Zeker in een security- of operationele job waarin telewerk niet kan, is in Brussel komen wonen het overwegen waard.”
Go for happy! Bekijk het huidige vacatureaanbod in Brussel…
(William Visterin)
Dit is het derde Jobat-artikel in de reeks over werken in Brussel. Volgende week: Brussel is groen en bruisend.
19 oktober 2021Uit onderzoek blijkt dat steeds meer ouderen ook na hun pensioen nog aan de slag willen blijven. Waarom zouden ze dat doen?
De hard en soft skills, die kennen we al. Maar intussen zijn ook de mad skills aan een opmars bezig. Een trend die uit Silicon Valley komt overwaaien...
43% van de Vlaamse bedienden heeft op het eind van het jaar vakantiedagen over. Bij de mannen loopt dit op tot 47%, tegenover 39% van de vrouwen...
Je stage doen bij het bedrijf waarop je hoopte, nadien een job aangeboden krijgen bij datzelfde bedrijf én na een jaar groeikansen zien bij diezelfde werkgever. Dat is het parcours dat Xante Janssens (24) na haar studies aflegde bij Hoogmartens Wegenbouw.
In de meeste kmo’s is het ziektebriefje nog steeds van belang bij afwezigheid door ziekte, zo blijkt.
Hoe denken medewerkers over hun baas? Is het een boss or pass? We vroegen het aan enkele jobstudenten uit de horeca.
Een gezonde geest in een gezond lichaam: dat willen we allemaal. En focus! Deze vuistregels wijzen je in de goede richting.
Steeds meer werknemers ruilen hun recht op een bedrijfswagen in voor een duurzaam mobiliteitsbudget. Hoe werkt het en waarvoor kun je het gebruiken?
Verpleegkundige Rosalie solliciteerde bij UZ Leuven en twee dagen later al kreeg ze te horen dat ze er aan de slag kon.