Het idee? Schaduwtheater. De maker? Grafisch ontwerpster en fotografe Trui Hanoulle, die enkele jaren geleden met schrijfster en scenariste Gaea Schoeters het boek Meisje, Moslims en Motoren publiceerde: het verslag van een lange motorreis doorheen het Midden-Oosten en Centraal-Azië.
Truis ‘Schaduwtrein’ is een sociaal-artistieke opdracht binnen een lerarenopleiding in de kunsten aan het Gentse KASK. “Schaduwtheater vind je van oudsher op de hele Zijderoute van China tot Europa”, vertelt ze. “Achter een doek brandt er een vuur, de schaduwen van de personages worden erop geprojecteerd. Daarbovenop heb je muziek of een vertelstem. Vertaald naar deze voorstelling: beamers, overheadprojectoren, filmfragmenten die muziek en woordkunst ondersteunen … om er iets magisch van te maken.”
De rode draad van Schaduwtrein gaat over grote gevoelens: angst, geluk, verdriet, woede, liefde, hoop en droom. De voorstelling wordt gebracht door een groep anderstalige nieuwkomers uit het KTA GITO Groenkouter en een even grote groep leerlingen uit een ‘blanke’ Steinerschool. “Sommige leerlingen maakten ook heftige dingen mee”, zegt Trui. “Al gaat het bij hen niet over verlies door oorlog. De jongeren vertelden elkaar vooraf hun verhalen. Op basis daarvan bouwden we de voorstelling op.”
We nemen een kijkje op de repetitie in de concertzaal van de voormalige bibliotheek aan Gent-Zuid, waar nu het pop-upinitiatief NEST een onderkomen vindt. Een levendige bende jongens en meisjes, zware beats, rap, aarzelende én zelfzekere moves. De sfeer zit goed: dit vijftiental jongeren kan het prima met elkaar vinden. Oorspronkelijk waren het er 28, de gemotiveerden zijn gebleven. Tijdens de pauze speelt een Steinermeisje gitaar, enkele jongens – uit Syrië, de Filipijnen, Irak, Afghanistan – neuriën mee met Meghan Trainor of ‘Radioactive’ van Imagine Dragons.
De zeventienjarige Majd uit Syrië valt op. Hij zit aan de vleugelpiano te tokkelen of loopt foto’s te maken. Een jongen met een zachtaardige uitstraling die heel wat meemaakte. Net als de andere nieuwkomers zit hij in het OKAN (Onthaal Klassen voor Anderstalige Nieuwkomers). Hij woont zonder zijn ouders in een centrum voor niet-begeleide minderjarigen. Pas zeven maanden geleden kwam hij aan in België. “Ik wil graag mijn eigen plekje”, zegt hij met een glimlach.
Onthaal Klassen voor Anderstalige Nieuwkomers (OKAN) hebben sinds de vluchtelingencrisis van 2015 de handen vol. Coördinator anderstalige nieuwkomers Fay Lootens van het Gentse KTA GITO Groenkouter vertelt over het wat en hoe van OKAN.
(wdh) - Schaduwtrein speelt op dinsdag 18 en vrijdag 21 juli om 15.00 uur bij Nest – Gent-Zuid (voormalige bibliotheek). Info en tickets: www.uitbureau.be en via ‘Schaduwtrein’ op Facebook.
Entr, please! Sinds december is ENTR the place to be voor concertgangers van intercultureel centrum De Centrale.
We vroegen Eefje Bosmans (33) uit Kessel-Lo hoeveel zij als verantwoordelijke zakelijke leiding van Braakland/ZheBilding in Leuven verdient ...
We vroegen Ilse Louwet (38) uit Mechelen hoeveel zij verdient ...
Heb je soms het gevoel dat jij de enige bent die slechts 24 uren in een dag heeft? Dringend tijd om je workflow te optimaliseren!
Minder woon-werkverkeer en een flexibelere tijdsplanning. Thuiswerken heeft zo z’n voordelen. Al is er vanzelfsprekend ook een keerzijde van de medaille...
Tonie koos voor een job in het Brussels onderwijs: “Deze job doet er echt toe”