Vijf tips voor een gezonde werkplek
Je dagen achter de computer slijten, kan gezondheidsproblemen met zich meebrengen. 5 tips om dat te voorkomen.
Als database marketing consultant op het hoofdkantoor van ING wist Mirelle van den Anker maar al te goed wat dagelijkse werkstress was. ‘Ik had aanhoudende RSI-klachten (verzamelnaam voor klachten zoals die te maken hebben met het herhaaldelijk uitvoeren van dezelfde bewegingen, zoals de sms-duim, red.) die maar niet over gingen’, vertelt ze. ‘Alleen door yoga te doen, ging het wat beter. En nadat ik besloten had een lerarenopleiding yoga te gaan volgen, verdween de pijn. Tijdens mijn lerarenopleiding waren mijn eerste studenten mijn collega’s. Bij slecht weer trokken we niet naar de studio, maar deden we de oefeningen gewoon op kantoor. Het effect bleek hetzelfde.’
Elke meditatie duurt maximaal negen minuten. De NineMinMax®-meditaties bestaan uit drie oefeningen van drie minuten, die een maximaal effect beloven in de kortst mogelijke tijd. De oefeningen zijn heel kort, perfect afgestemd op drukbezette mensen met niet zoveel tijd. Je kunt ze gewoon op kantoor doen, met je kleren aan, al is het aangeraden om je schoenen en sokken even uit te doen en te telefoon stil te zetten.
‘Hoe druk het ook is, iedereen heeft wel negen minuten per dag. Het moeilijkste is er gewoon de tijd voor nemen. Sommige oefeningen doe je aan je bureau, andere terwijl je op de bus wacht of zelfs tijdens een vergadering. Het zijn gewoon technieken die je kunt leren. Ze geven je ruimte om op een andere manier met stress om te gaan’, aldus van den Anker.
Een eerste fundament van business yoga zijn de basistechnieken: het ritme en de diepte van je ademhaling, je houding van je lichaam en van je handen, klanken, spierspanning en focus. Daarna gaat Mirelle van den Anker in op concrete thema’s waar je tijdens je werk mee te maken kunt hebben, zoals communicatie, veranderingen, stress, presentaties houden en creativiteit.
Voor elk thema krijg je eerst een praktische oefening, daarna een focus-, adem- en een yogaoefening, en tot slot een meditatie van negen minuten. Het effect van de oefeningen wordt versterkt door ze regelmatig te herhalen. Je lichaam heeft 40 dagen nodig om zich nieuwe ervaringen eigen te maken en zijn capaciteiten te vergroten. Het duurt 90 dagen om nieuwe gewoonten op te bouwen en 120 dagen voor je nieuwe patroon deel uitmaakt van je dagelijks leven. Pas na 1.000 dagen ben je je nieuwe patroon eindelijk meester.
Op het werk is yoga niet het eerste waar je aan denkt, maar het helpt je wel om je werk beter te doen, meent Mirelle van den Anker. Je leert je adem zo te gebruiken dat hij je ondersteunt bij wat je doet, je voelt je ontspannen en kalm, energieker en flexibel. En je wordt je bewuster van jezelf en van je werk.
‘Tijdens een gewone werkdag heb je het altijd zo druk met wat iemand anders wil, dat je nooit de tijd neemt om na te denken over wat jij wil. Dankzij de yogaoefeningen blijf je beter bij jezelf en krijg je meer energie. Mensen staan onder druk. Yoga helpt hen het hoofd helder te houden zodat ze die druk aankunnen en beter prioriteiten kunnen stellen.’
Bij yoga denken we in eerste instantie aan ademhalingstechnieken, maar ook houdingen zijn belangrijk. Zelfs die van je handen. Wat dacht je van dit voorbeeld?
Stel dat je in een vergadering zit en er wordt een onderwerp besproken waar je veel van afweet, alleen is net dat ene belangrijke detail je ontschoten. Plaats het topje van je duim stevig tegen het topje van je wijsvinger, adem lang en diep en je weet het weer. Je duim staat voor je ego en je wijsvinger voor wijsheid. De combinatie van beiden doet je brainpower toenemen, is goed voor je geheugen en ontspant je.
(bvdb) – Illustratie: (jvc)
Het boek ‘Business Yoga - weg met de stress op je werk in maximaal 9 minuten per dag’ is uitgegeven bij Lannoo. Meer informatie vind je op www.businessyogaonline.com
Je dagen achter de computer slijten, kan gezondheidsproblemen met zich meebrengen. 5 tips om dat te voorkomen.
Op het eerste gezicht lijken werken en mediteren niet te verzoenen. Wie kan er nu tot rust komen als hij met deadlines en targets om de oren wordt geslagen? Toch kan het.
Spring jij bij het krieken van de dag vlotjes uit bed? Dan heb je meer energie dan je collega’s die langer onder de wol blijven liggen.
Referenties bieden werkgevers de mogelijkheid om van iemand anders te horen wie je bent, hoe je werkt, en wat jouw sterke én zwakke punten zijn.
Gemeente Rumst neemt een nieuw organisatieplan in gebruik om zo meer in te zetten op innovatie, netwerken en welzijn.
Heb je een beperking of ziekte? En voel je daardoor drempels op de arbeidsmarkt? Dan wil je graag kennismaken met Gabriela Necula van de Vlaamse overheid.
Wat je functie ook is, binnen Zorggroep UPC Duffel wordt je mening serieus genomen. Dat merken verpleegkundige Allen en sociotherapeut Katrien elke dag.
Waar neemt de Vlaming tijdens het vergaderen het meest aanstoot aan? En wat werkt het best om efficiëntie te verzekeren?
Tijdens het rondetafelgesprek ‘Werken in de zorg’ van Jobat deden Armonea, CM, FOD Justitie, FPC Antwerpen en FPC Gent hun verhaal.