Hoe ga je om met het ontslag van een collega?
Werknemers reageren heel verschillend op een ontslag. Een sleutelrol is weggelegd voor de werkgever. Hij kan het verteerbaar maken of juist verergeren.
Die nieuwe regels moeten enkel toegepast worden op arbeidsovereenkomsten die aanvangen vanaf 1 januari 2012. De datum waarop de arbeidsovereenkomst werd afgesloten, speelt geen rol. De datum van indiensttreding is bepalend voor de toepassing van de nieuwe opzegtermijnen. De oude ontslagregels blijven van toepassing voor alle arbeidsovereenkomsten die een aanvang hebben genomen voor 1 januari 2012.
Ook bij de nieuwe ontslagregels blijven afzonderlijke opzegtermijnen voor arbeiders en bedienden bestaan. Voor arbeiders moet je kijken in welke activiteitensector (paritair comité) je werkt. Tot eind 2012 geldt er immers een 'overgangsperiode'. Zijn er in het paritair comité waarin je tewerkgesteld wordt tegen dan geen nieuwe termijnen vastgelegd, dan worden vanaf 2013 automatisch (langere) wettelijke opzegtermijnen van toepassing. Een aantal paritaire comités hebben echter snel het nodige gedaan en hebben nu al nieuwe, verhoogde en aangepaste opzegtermijnen.
Deze nieuwe door de werkgever te respecteren opzegtermijnen bedragen 91 dagen voor een bediende met een anciënniteit van minder dan 3 jaar, 120 dagen voor een bediende met een anciënniteit van minder dan 4 jaar, 150 dagen indien je een anciënniteit hebt van minder dan 5 jaar en 182 dagen als je minder dan 6 jaar anciënniteit hebt. Heb je een anciënniteit van 6 jaar of meer dan komen er 30 dagen per begonnen jaar bij.
Enkel indien je als bediende meer dan 62.934 euro bruto per jaar (bedrag 2012) verdient, mag de opzegtermijn nog steeds vastgelegd worden bij aanvang van de arbeidsovereenkomst, zonder echter minder te mogen bedragen dan 3 maanden per begonnen schijf van 5 jaar.
Tijdens de proeftijd blijven nog steeds verkorte opzegtermijnen mogelijk. Ook voor de arbeider blijft een verkorte opzegtermijn mogelijk tijdens de eerste 6 maanden van zijn tewerkstelling (op voorwaarde dat dit in de arbeidsovereenkomst of het arbeidsreglement werd opgenomen).
17 januari 2012Werknemers reageren heel verschillend op een ontslag. Een sleutelrol is weggelegd voor de werkgever. Hij kan het verteerbaar maken of juist verergeren.
Je staat op straat. Een rotgevoel. Zorg echter dat je positief overkomt op een sollicitatie. Anders zal je nog lang thuiszitten. Wij geven alvast 6 tips.
Soms geniet je als werknemer een ontslagbescherming. Dit kan om je onafhankelijkheid tegenover de werkgever te garanderen of omdat je in een situatie verkeert die je extra recht op bescherming biedt.
Het afgelopen jaar heeft het weer heel wat ontslagen geregend. Sommige al wat absurder dan de andere. Jobat.be verzamelde de gekste ontslagen van 2011.
Bij een ontslag moet je werkgever met heel wat zaken rekening houden. Gebeurt dat niet, dan kan je aan je ontslag een aardige duit overhouden.
De Indonesische politieagent die het afgelopen jaar wereldberoemd werd omdat hij al dansend en playbackend op YouTube verscheen, is ontslagen.
Hoe pak je deze belangrijke beslissing aan?
Claudia werkt als buschauffeur voor De Lijn: “Dit heb ik altijd al willen doen”
Heb jij ook een hekel aan maandagen? Je bent echt niet de enige. Maar geen nood: wij helpen je om wel uit te kijken naar maandagen.