Wie wil er nog werken in de bouw?
Vroeg opstaan, weekends en fysiek zwaar werk: veel jobkandidaten passen ervoor, merken ze in de horeca, zorg en bouw. “Onze sector is zoveel meer.”
In de lijst van 234 knelpuntberoepen die arbeidsbemiddelaar VDAB recent bekendmaakte, staan maar liefst 41 bouwberoepen. Dat betekent dat de bouwsector goed is voor ruim 1 op 6 van alle knelpuntberoepen in Vlaanderen.
De meesten staan al jaren op die lijst. Zo hebben de werfleider en bouwcalculator haast een jaarlijkse afspraak in de top tien van alle knelpuntberoepen in Vlaanderen. Al zijn in de bouw onder meer ook de schrijnwerker, de bekister, de sanitair installateur en de wegenwerker zware knelpunten.
Extra: De 25 meest gevraagde bouwjobs
Twee nieuwe bouwjobs zijn knelpunten. Enerzijds is dat de bodemonderzoeker, het profiel die de samenstelling van de ondergrond onderzoekt en adviseert bij de exploitatie ervan. Hij of zij ziet toe op boringen en sonderingen.
Een tweede nieuw bouwknelpunt is de aansluiter van waterleidingen. Bij dit profiel is met name de rioollegger een knelpunt. Dat er in Vlaanderen nog veel gebouwen moeten worden aangesloten op het (gescheiden) rioolnetwerk is hier niet vreemd aan.
Lees ook: 3 feiten over jobs in de bouw
Het voorbije jaar hebben bouwbedrijven meer dan 24.000 vacatures doorgegeven aan arbeidsbemiddelaar VDAB. Daarmee staat de sector in de top 5 van de grootste jobverschaffers in Vlaanderen.
Intussen blijft bijna 1 bouwvacature op 3 openstaan. Terwijl het aantal werkzoekenden in de bouw krimpt. Daarom wil de sector, volgens bouwfederatie Embuild, mee inzetten op aantrekkelijker bouwonderwijs en op meer kandidaten uit andere sectoren en landen. Dat is nodig om de uitstroom van babyboomers te beantwoorden. Want ook op lange termijn worden veel extra jobs verwacht.
Volgens Embuild zou er jaarlijks 15% de sector verlaten. In de sector van de wegen- en waterbouw en van de gespecialiseerde bouwwerkzaamheden is er zelfs sprake van een afname van 25 à 30% van de arbeidskrachten tegen 2030.
Wil jij graag aan de slag in de bouwsector? Bekijk het huidige vacatureaanbod
Crisis of niet, de klimaatdoelstellingen en het boomen van de renovatiesector doen de sector enkel groeien. Tegelijkertijd neemt ook de vraag naar nieuwe profielen toe. “Denk maar aan een technicus hernieuwbare energie en afbraak-en renovatieprofielen”, klinkt het bij Embuild.
Ook de digitalisering en automatisering vereisen nieuwe medewerkers, zoals dronepiloten, BIM-modelleurs, 3D-betonprinters en administratieve en coördinerende profielen in bouwbedrijven.
Ontdek: Hoeveel verdien je in de bouwsector?
(William Visterin)
22 februari 2023Vroeg opstaan, weekends en fysiek zwaar werk: veel jobkandidaten passen ervoor, merken ze in de horeca, zorg en bouw. “Onze sector is zoveel meer.”
De bouw is als vanouds goed vertegenwoordigd in de lijst met knelpuntberoepen. Wat zijn de 8 absolute knelpunten in de bouwsector?
Vaak volgeboekt en veel interesse. Dat kan je zeggen over de meeste praktijkopleidingen. Van elektriciteit en koeltechniek tot thuisbatterijen en hout.
Het aantal leerlingen die een opleiding volgen in het voltijds derdegraads bouwonderwijs daalt. Terwijl er jaarlijks 20.000 extra mensen nodig zijn...
Ruim 1 medewerker op 20 heeft in ons land af te rekenen met pestgedrag. Maar hoe zit dat in een sector als de bouw?
Daar waar de bouwsector met zijn onzekere prijzen en bevoorrading door een turbulente periode gaat, is er inzake jobs één zekerheid: de nood aan mensen.
Bouw creëert 7% van alle private tewerkstelling in ons land. Een belangrijke sector, met heel wat (knelpunt)beroepen. Maar ook een sector die sterk innoveert...
Werken in de bouwsector is niet meer zoals 20 jaar geleden. En ook de schaarste aan arbeidskrachten lijkt ongezien. Deze 3 trends maken anno 2022 de dienst uit.
Maar liefst 16.000 vacatures telt de bouwsector, en dat aantal lijkt zelfs een onderschatting. “Opleiding voor nieuwkomers is cruciaal.”