Bazen
Vorige

1 van 498

Volgende
Volgend artikel:

Slecht nieuws breng je in 4 stappen

Nieuwe bazen, nieuwe wetten. Maar kan dat zomaar?

‘Onze firma is overgenomen. Kan de overnemer nieuwe voorwaarden stellen wat betreft verloning, car policy enzovoort?’ Stijn Demeestere, advocaat bij Lydian, geeft tekst en uitleg …
#

Een overname van een onderneming kan klassiek op twee manieren worden georganiseerd:

  1. De overnemer kan de eigendom van een onderneming verwerven door alle aandelen te kopen van de bestaande aandeelhouder(s) (aandelenoverdracht). Hoewel het aandeelhouderschap wijzigt, verandert de identiteit van de werkgever zelf niet.
  2. De overnemer kan ook alle activiteiten, activa en personeel overnemen (bedrijfsoverdracht). Voor deze werknemers verandert de identiteit van de werkgever wel.

Het onderscheid tussen beide scenario’s is niet louter academisch:

  1. Bij een aandelenoverdracht verandert er voor de werknemers niets. Hun werkgever blijft dezelfde. De werkgever kan dus maar in dezelfde mate als voorheen de loon- en arbeidsvoorwaarden wijzigen. Volgens de gangbare regels kan de werkgever slechts de niet overeengekomen bijkomstige arbeidsvoorwaarden eenzijdig veranderen zonder het akkoord van de werknemers. Wijzigen aan het loonpakket of andere overeengekomen arbeidsvoorwaarden vereisen echter steeds ofwel een individuele overeenkomst met alle getroffen werknemers ofwel een cao die wordt gesloten met een vakbond.

     
  2. Bij een bedrijfsoverdracht genieten de overgedragen werknemers bijzondere bescherming geboden door de nationale cao nr. 32bis. De cao nr. 32bis huldigt het principe dat de overgang zelf zoveel mogelijk neutraal moet zijn voor de werknemers. De werknemers gaan daarom automatisch over met behoud van alle rechten (anciënniteit, loon, werkrooster en dergelijke). De overnemer moet dus in principe de bestaande loon- en arbeidsvoorwaarden blijven respecteren. Het wordt wel aanvaard dat de overnemer de loon- en arbeidsvoorwaarden kan wijzigen binnen dezelfde grenzen en beperkingen als de overlater. Dit is onder dezelfde voorwaarden als bij een aandelenoverdracht.

Ongeacht het scenario waarbinnen de overname plaatsvindt, kan de overnemer dus niet raken aan de essentiële loon- en arbeidsvoorwaarden tenzij hij hierover een individueel of collectief akkoord bereikt.

Met dank aan Stijn Demeestere, advocaat bij Lydian - Meer info: www.werk.belgie.be  

11 juni 2012

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook