Bureauwerk doe je beter rechtstaand
Studies hebben reeds de vele negatieve effecten van langdurig neerzitten aangetoond, terwijl rechtstaand werken heel wat voordelen met zich meebrengt.
Sinds de komst van de 'open kantoren' werken steeds meer medewerkers samen in één ruimte. Sommige bedrijven gaan hierbij nog een stapje verder en zetten om de paar maanden andere collega's naast elkaar, in een poging meer te halen uit hun werknemers.
Voorstanders spreken over een verhoogde productiviteit en samenwerking en beweren zelfs dat zulke experimenten kosten kunnen reduceren en de nettowinst een boost kunnen geven. Bedrijven moeten bijgevolg goed nadenken over waar ze welke medewerkers precies zullen zetten, aldus experts in kantoorinrichting en werkplekpsychologie.
'Werknemers groeperen per afdeling kan de focus en efficiëntie opdrijven', zegt Christian Catalini, assistent-professor aan de MIT Sloan School of Management (Massachusetts). 'Groepen door elkaar mengen leidt echter vaker tot innovatie.'
Catalini bestudeerde een aantal wetenschappers van een academische campus in Parijs die wegens een asbestprobleem noodgedwongen bij elkaar moesten zitten. Wat bleek? Wanneer onderzoekers van verschillende departementen samen werden gezet, leidde dit tot een aantal slechte ideeën, maar vooral tot veel meer doorbraken.
Nog een voorbeeld is dat van MODCo Media, een reclamebureau gevestigd in New York. Dit bedrijf testte het afgelopen jaar drie verschillende opstellingen uit. Gedurende een half jaar plaatste MODCo zijn accountants en media-inkopers samen, zodat ze van elkaar indirect zouden kunnen leren.
Het experiment eindigde in een besparing van 'een paar honderdduizend dollar per jaar', aldus ceo Erik Dochtermann. Ook ontstonden nieuwe innovatieve producten en verliep de opleiding van nieuwe medewerkers makkelijker. De test draaide echter wel slecht uit voor de accountants. Aangezien de media-inkopers na een tijdje de financiële kant van het bedrijf volledig hadden doorgrond, bleek een volledige boekhoudafdeling niet meer nodig. Gevolg? De media-inkopers doen nu ook de boekhouding en de chief financial officer controleert hun werk.
Continu veranderen van plaats kent echter ook een aantal nadelen. Sigal Barsade, een management professor aan de University of Pennsylvania's Wharton School, meent dat werknemers die steeds van bureau veranderen het gevoel kunnen krijgen dat ze weinig controle hebben over hun omgeving.
Daarnaast kan het in een groot bedrijf gebeuren dat een 'stoelendans' ervoor zorgt dat niemand zich nog kan herinneren waar bepaalde collega's precies zitten. Een doordachte aanpak is bijgevolg uiterst noodzakelijk.
Tot slot tonen verschillende studies aan dat de temperamenten van werknemers besmettelijk zijn. Meer concreet: werknemers nemen vaak de emoties van hun collega's over. En dat mag bij een 'stoelendans' niet over het hoofd worden gezien. De vier emotionele toestanden die je kan spotten op het werk?
"Mensen nemen emoties van elkaar over zoals een virus", aldus Sigal Barsade. Volgens haar werken mensen met dezelfde emotionele temperamenten het best samen. Doch, een manager die een gestreste werknemer wil opfleuren, laat deze medewerker het best omringen met vrolijke en energieke mensen.
(nm) – Bron: Online.wsj.com
29 augustus 2017Studies hebben reeds de vele negatieve effecten van langdurig neerzitten aangetoond, terwijl rechtstaand werken heel wat voordelen met zich meebrengt.
Naast de stress waar sommige kantoorwerkers mee te kampen krijgen, blijken er nog talrijke andere kwalen hand in hand te gaan met de typische bureaujob.
Wie ’s middags niet even opstaat om de benen te strekken, maakt dubbel zoveel kans op een diepe veneuze trombose(DVT) dan een collega die wél gaat lunchen.
Ik zou graag met een collega van functie wisselen. Kunnen we dat voorstellen?
Sommige mensen vertellen consequent grote leugens, maar hoe ontmasker je zo’n Pinokkio nu eigenlijk?
Hoe bedank je iemand op gepaste wijze? Hoe zeg je 'dank je' tegen een collega, je baas, een vriend/vriendin? De volgende 8 tips kunnen misschien helpen ...
Tom en Steven zijn meewerkend leidinggevenden bij Groendienst Stad Gent of beter nog: “de ogen en oren van al wat er leeft in’t stad”.
Karen Clement werkt al bijna twintig jaar bij Telenet. Zo lang bij dezelfde werkgever blijven is vandaag niet evident, maar bij Telenet blijf je groeien. Samen met Joke Meuris blikt ze terug op een boeiend carrièrepad – waarvan het einde nog lang niet in zicht is.
Mensen in hun kracht zetten is een gezamenlijke missie bij Zorggroep UPC Duffel. Van zorgverleners die therapie geven tot zorgdragers die schoonmaken, iedereen speelt er een belangrijke rol in. Ook Glen en Chantal, elk op hun eigen manier.