Studentenjob
Vorige

1 van 73

Volgende
Volgend artikel:

4 cruciale vragen over studentenjobs

Nieuw statuut student-zelfstandige: alle info

Goed nieuws voor studenten met ondernemerszin. De regering heeft op 1 januari 2017 het gloednieuwe statuut student-zelfstandige in het leven geroepen om ondernemerschap bij jonge studenten te stimuleren. De grootste voordelen van het statuut? De sociale bijdragen liggen lager en je blijft in sommige gevallen je recht op kinderbijslag behouden.
#

Jongeren tussen 18 en 25 jaar die ingeschreven zijn in een erkende onderwijsinstelling (in België of het buitenland) en regelmatig les volgen, komen in aanmerking voor het nieuwe statuut. Het student-ondernemer-statuut vervangt een bestaande bijdrageregel (artikel 37) en geeft recht op voordelige sociale bijdragen.

Sociale bijdragen

De overheid wil met deze regeling studenten motiveren om niet te wachten om te ondernemen tot ze daadwerkelijk een diploma in handen hebben. De sociale bijdragen zien er als volgt uit:

  • Student-zelfstandigen met een netto belastbaar inkomen lager dan 6.648,12 euro (voor 2017) zijn volledig vrijgesteld van sociale bijdragen.
  • Ligt het inkomen tussen 6.648,12 en 13.296,25 euro? Dan betaal je als student-ondernemer 20,5% (voor het eerste jaar) en 21% (vanaf het tweede jaar) sociale bijdragen op alle inkomsten boven 6.648,12 euro.
  • Wie meer dan 13.296,25 euro aan inkomsten genereert, geniet niet van een vrijstelling maar betaalt evenveel sociale bijdragen als elke zelfstandige in hoofdberoep (minimum 719,34 euro per kwartaal).

Kinderbijslag

Wie een verminderde bijdrage betaalt, heeft bovendien enkele beperkte sociale rechten op vlak van gezondheidszorg en arbeidsongeschiktheid. Blijft je inkomen onder de drempel van 13.296,25 euro? Dan blijf je voor de geneeskundige zorgen ten laste bij je ouders. Blijf je ook nog eens onder de 240 werkuren per kwartaal? Dan hebben je ouders ook nog recht op kinderbijslag. Wie meer dan 13.296,25 euro verdient, bouwt dezelfde rechten op als een zelfstandige in hoofdberoep.

Fiscaal

Belastingen betalen moet dat ook? Je bent vrijgesteld van belastingen als je globaal netto belastbaar inkomen in 2017 niet meer dan 7.500 euro bedraagt. Verdien je wel meer? Dan komt de fiscus toch nog aankloppen.

(em) 

8 maart 2017

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook