Een flexi-job: wat is het en voor wie?
Bijklussen "in het zwart" behoort sinds de flexi-job tot het verleden. Wie kan het doen? Waar moet je rekening mee houden? En is bruto werkelijk netto?
Fietskoeriers die maaltijden of pakjes rondbrengen, taxichauffeurs die voor Uber in dienst zijn of freelance ingenieurs. Vandaag de dag vind je steeds meer nieuwe vormen van werken die helemaal niet binnen onze verouderde arbeidsmarkt passen.
En toch kiezen heel wat mensen - vaak jong en ambitieus - om als freelancer aan de slag te gaan. Daarom wil de Vlaamse werkgeversorganisatie Voka een nieuw, derde statuut in het leven roepen, tussen dat van werknemer en zelfstandige in.
En dat is nodig. Maar liefst zeven op de tien bevraagde ondernemers vindt dat de arbeidsmarkt op dit moment niet flexibel genoeg is. Ruim voldoende stof om een debat op gang te trekken over de arbeidsmarkt van de toekomst, vindt Voka.
Het nieuwe statuut zou het voor werkgevers mogelijk moeten maken om makkelijker in te spelen op de flexibele vragen uit de markt. Met voldoende bescherming en minimale rechten enerzijds, en ruimere flexibiliteit, inzetbaarheid en autonomie anderzijds, ziet Voka een mooie toekomst voor het nieuwe statuut.
Het nieuwe statuut zou het dus niet alleen makkelijker moeten maken voor de nieuwe generatie die als freelancer aan de slag gaat, maar zou ook meer jobs creëren. Want als je je uren zelf bepaalt, hang je niet langer vast aan de 40-urenweek. Wie er dan voor kiest om minder te werken, maakt plaats voor een extra werkkracht. En wie meer wilt werken, houdt er ook meer loon aan over.
(dt/em)
20 december 2017Bijklussen "in het zwart" behoort sinds de flexi-job tot het verleden. Wie kan het doen? Waar moet je rekening mee houden? En is bruto werkelijk netto?
Goed nieuws voor studenten met ondernemerszin. De regering heeft een gloednieuw statuut gelanceerd om ondernemerschap bij studenten te stimuleren.
Als je in België een professionele activiteit start zonder dat je gebonden bent aan een arbeidscontract of een statuut, word je als zelfstandige beschouwd. Je hebt dan twee keuzes: je werkt als zelfstandige in hoofd- of in bijberoep.
De federale regering heeft een Familieplan voor zelfstandigen uitgewerkt, met daarin vijf nieuwe maatregelen om hun privé en professioneel leven beter op elkaar te kunnen afstemmen.
Verre reizen maken, het staat bovenaan menig bucketlist. Deze 11 tips zorgen ervoor dat alle dromers nu daadwerkelijk hun valies mogen beginnen maken.
Er is een stijgende lijn te zien in het aantal Belgen met een tweede job. Maar waarom is dat nu zo populair? We nemen de cijfers onder de loep.
Expert Stephen Fournier legt uit wat de functie inhoudt, hoeveel je kunt verdienen en wat de doorgroeimogelijkheden zijn.
Zowel lonen, aangeboden extralegale voordelen als vakantiedagen zitten in de lift voor de werkende Belg. Alleen stijgt niet iedereen in gelijke mate...
Het zogenoemd cafetariaplan stelt je in staat om jaarlijks je loonpakket af te stemmen op je specifieke noden en behoeften.