Wie heeft een flexi-job ... en waar?
In welke sectoren zijn flexi-jobbers alomtegenwoordig? En wie maakt het meest gebruik van de flexi-optie?
Het aantal flexi-jobs zit duidelijk in de lift. Ook gepensioneerden die van hun welverdiend pensioen genieten, zien deze flexibele jobs steeds vaker als een interessante aanvulling op hun maandelijks pensioenbedrag. Zij mogen in principe dan ook onbeperkt bijverdienen, op voorwaarde dat ze de wettelijke pensioenleeftijd hebben bereikt (vanaf 2025 dus 66 jaar) of een loopbaan van minstens 45 jaar (van minstens 104 dagen per jaar) kunnen bewijzen.
Ook wie huwelijkspartner is van iemand die een gezinspensioen ontvangt of wie een overlevingspensioen ontvangt, komt hiervoor in aanmerking.
Lees ook: Al jouw vragen over flexi-jobs beantwoord
De inkomsten die je als gepensioneerde kunt bijverdienen, zijn belastingvrij. Dit betekent evenwel niet dat je soloslim kunt spelen en bv. zowel op vervroegd pensioen kunt gaan én onbeperkt kunt bijverdienen. In dit geval geldt een extra grensbedrag en dat bedraagt vanaf dit jaar 7.876 euro.
Verdien je met je flexi-jobs meer dan het overeengekomen grensbedrag, dan wordt je pensioenbedrag verminderd met de helft van het percentage waarmee de grens werd overschreden. Ook wanneer het algemene grensbedrag van 10.117 euro wordt overschreden, volgt er een aanpassing van je pensioenbedrag.
Ingewikkeld? Onderstaande voorbeelden zorgen voor de nodige verheldering.
CHECK: Wordt bijverdienen het nieuwe normaal?
Raymond, een kwieke 64-jarige, grijpt de mogelijkheid om net voor de eindmeet vervroegd op pensioen te gaan. Naast het pensioenbedrag dat hij verdient, wil hij graag nog wat bijverdienen. Hij ontvangt jaarlijks 27.000 euro brutopensioen en nog eens 9.000 euro bruto dankzij verschillende flexi-jobs. Zijn bijverdiensten zijn dus beperkt tot inkomsten als flexi-jobber en niet als bv. werknemer in een bedrijf.
Het totaalbedrag aan extra inkomsten is lager dan het algemene grensbedrag van 10.117 euro: in dit geval is er niks aan de hand dus. Maar toch, omdat de flexi-jobgrens van 7.876 euro werd overschreden (hij verdiende als flexi-jobber 9.000 euro extra), volgt er een aanpassing. Het verschil tussen beide bedragen is 1.124 euro (9.000 euro - 7.876 euro) en dat is 14% meer dan het extra grensbedrag. Deel dat percentage door 2 en je kent meteen het eindresultaat: het bruto pensioenbedrag wordt dus met 1.890 euro verminderd (7% van 27.000), hij houdt nu 25.110 euro brutopensioen over.
Extra: 4 redenen om na je 65ste NIET op pensioen te gaan
Chantal, een energieke 63-jarige dame gaat op vervroegd pensioen maar wil toch nog wat bijwerken. Ze besluit om nog 1 dag per week als werknemer aan de slag te gaan in een bedrijf en combineert die tweede carrière met een derde carrière als enthousiaste flexi-jobber. De cijfers spreken voor zich: naast het jaarlijkse brutopensioen van 26.000 euro ontvangt ze 4.000 euro als werknemer en 9.000 euro als flexi-jobber.
Aangezien het algemene grensbedrag van 10.117 euro duidelijk werd overschreden - ze verdiende dankzij haar werklust 13.000 euro extra (4.000 euro + 9.000 euro) - volgt ook hier een aanpassing van haar pensioenbedrag. 13.000 euro - 10.117 euro = 2.883 euro en dat is 28% boven het algemene grensbedrag. De eerste aanpassing is dus 26.000 euro (haar pensioenbedrag) - 7.280 euro (28% hiervan), ze houdt dus na de eerste aanpassing nog 18.720 euro pensioen over.
Op naar de volgende aanpassing, die van het grensbedrag van de flexi-jobs. Net als Raymond verdiende ze hierdoor 9.000 euro bruto. Dat is 14% meer dan het overeengekomen extra grensbedrag van 7.876 euro. Deel ook hier dat percentage door 2 en je weet meteen hoeveel de extra aanpassing bedraagt. Van de 18.720 euro (= bedrag na de eerste aanpassing) wordt nog eens 7% afgetrokken (= 1.310 euro). Eindresultaat: Chantal houdt op het einde van de rit nog 17.409 euro brutopensioen over.
Moraal van het verhaal: bijwerken na je pensionering kan financieel best wel interessant zijn, al kan het zeker geen kwaad om op voorhand eerst wat denk- en rekenwerk te verrichten. Zo vermijd je een financiële kater en een domper op de feest- en arbeidsvreugde.
Ontdek: Wettelijke pensioenleeftijd voortaan 66 jaar
(fd)
7 januari 2025In welke sectoren zijn flexi-jobbers alomtegenwoordig? En wie maakt het meest gebruik van de flexi-optie?
Bijklussen na je 66ste? Sommige gepensioneerden zeggen resoluut ‘nee, bedankt’. Maar er zijn ook genoeg mensen die aan de slag blijven. Mag dat wel?
Onbelast bijverdienen mag niet meer... maar er zijn wél nog heel wat mogelijkheden om toch nog een aardig centje extra te verdienen!
Een aanvullend pensioen kan een oplossing zijn om een hoger maandelijks bedrag te krijgen. Toch blijkt dat niet iedereen daar optimaal gebruik van maakt...
Uit een recent onderzoek blijkt dat we steeds vaker onze vaste job, opleiding of pensioenuitkering combineren met een bijverdienste.
Uit onderzoek blijkt dat steeds meer ouderen ook na hun pensioen nog aan de slag willen blijven. Waarom zouden ze dat doen?
Een onbelast centje bijverdienen was nog nooit zo eenvoudig. We zetten alle voor- en nadelen van de flexi-job op een rijtje.
Vanaf 2025 bedraagt de wettelijke pensioenleeftijd 66 jaar. En er zijn nog enkele veranderingen...
De tijd dat enkel horecazaken zich konden beroepen op flexijobs, is voorbij.