Werk en management in tijden van corona: "Ik zie veel leidinggevenden door de mand vallen"
Is deze coronacrisis niet erg gevaarlijk voor sommigen die vandaag in volle drukte aan de slag zijn? Kweken we nu niet de burn-outs van morgen?
De impact van corona in bedrijven is divers. “We hebben bijvoorbeeld gemerkt dat beslissingen sneller worden genomen”, zegt de zaakvoerder van Marcells Journey uit Hasselt.
“De ego’s spelen minder mee en het onderlinge vertrouwen is groter. De waarde van face-to-face contact is gestegen. Er is, uit het begrip voor elkaars situatie, een hechte teamwerking ontstaan. Mensen hebben taken van elkaar overgenomen en zijn ingesprongen op departementen waar ze eigenlijk niets mee te maken hebben. Het belang van heldere, directe communicatie is bovendien duidelijk geworden.”
Ook voor leidinggevenden is er veel veranderd. “Door het thuiswerk moeten ze meer vertrouwen schenken aan hun medewerkers en hen op resultaten beoordelen. Ze hebben in crisistijd gezien op wie ze kunnen rekenen en op wie niet. Dit zal zeker meespelen in de volgende evaluaties en als er keuzes moeten gemaakt worden over wie aan boord wordt gehouden en wie niet”, stelt Nele Verrezen. Anderzijds is ook het niveau van leiderschap zichtbaar geworden tijdens de coronacrisis. “Chefs die slap gereageerd hebben en hun mensen aan hun lot overgelaten hebben, moeten vrezen dat goede werknemers naar een andere uitdaging op zoek gaan.”
In haar boek geeft Verrezen tips over hoe met de crisis om te gaan. “Wie zich innovatief, flexibel en als leidersfiguur heeft opgesteld, moet blijvend op die talenten aangesproken worden”, stelt ze. “Bepaalde privileges rond thuiswerk kunnen niet meer teruggedraaid worden. En zo zijn er heel veel veranderingen ten goede. Covid-19 heeft dus niet alleen miserie voortgebracht.”
(Kurt Meers)
Het jungle-effect van de crisis - Nele Verrezen, Politeia, ISBN: 9782509037251
18 juni 2020Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
Is deze coronacrisis niet erg gevaarlijk voor sommigen die vandaag in volle drukte aan de slag zijn? Kweken we nu niet de burn-outs van morgen?
Er is een tijd vóór en ná corona. Ook op de werkvloer. Gaat het om iets tijdelijks? Of wordt dit het nieuwe normaal?
Eén van de mogelijke gevolgen van het coronavirus is dat de loonkloof tussen mannen en vrouwen weer groter wordt. Hoe komt dat?
Bedrijven zoeken naar alle mogelijke manieren om hun personeel tijdelijk minder te doen werken om de coronacrisis uit te zweten.
Wat betekent het post-coronatijdperk voor je werk, job en kantoor? We legden ons oor te luisteren bij enkele experts en doen tien voorspellingen.
Wanneer er bij mensen in pre-coronatijden al perfectionistische trekjes kiemden, is de coronacrisis de meest vruchtbare bodem om deze trekjes te laten groeien.
Door de Covid-19 maatregelen moeten we afstand houden, ook van onze collega's. Maar hoe bewaak je dan de collegialiteit?
Thuiswerken was de afgelopen weken voor velen verplichte kost als gevolg van de coronamaatregelen. Helaas blijkt het toch niet iedereen gegeven.
Er zijn steeds meer ‘accidental managers’: medewerkers die min of meer in stilte zijn gepromoveerd, maar daar helemaal niet goed op werden voorbereid...