Hoe thuiswerken leidt tot psychische klachten
Voor veel werknemers is thuiswerk dé succesformule om hun werk-privébalans in evenwicht te houden. Toch is het niet voor iedereen de meest ideale situatie...
Nooit waren er zoveel mensen met rugklachten in ons land. Niet alleen arbeiders die fysiek werk uitvoeren krijgen ermee te maken, ook beeldschermwerkers hebben er last van. Opvallend: thuiswerkplekken scoren qua ergonomie doorgaans slechter dan kantoorruimtes. 77% van de thuiswerkers gebruikt een bureaustoel die niet optimaal is ingesteld, tegenover ‘slechts’ 68% op kantoor. Ook de werktafel staat vaak op de verkeerde hoogte: thuis gaat het over 31% van de gevallen, op kantoor over 23%.
Niet verwonderlijk dat bijna de helft van de beeldschermwerkers wel eens klaagt over rugpijn of kampt met schouder- en nekproblemen. Maar wist je dat ook hoofdpijn en oogproblemen – zoals verstoord zicht, oogirritatie of -vermoeidheid – een rechtstreeks verband hebben met de ergonomische opstelling van je werkplek?
Vrouwen blijken vaker last te hebben van dergelijke lichamelijke klachten dan mannen. Dat komt waarschijnlijk omdat vrouwen vaker langer aanhoudend computerwerk uitvoeren. Bovendien doen ze doorgaans minder oefeningen tijdens korte onderbrekingen en zijn ze minder vaak fysiek actief buiten de werkuren. Al kunnen we natuurlijk niet iedereen over dezelfde kam scheren.
Lees ook: Wat doet jouw baas tegen rugpijn?
Voor je je leidinggevende aanklaagt en een nieuwe bureaustoel eist: een ergonomische werkplek creëer je voor een groot deel zelf. Onderbreek het stilzitten elke 30 minuten door even rechtstaand te werken of de benen los te schudden. Gebruik een apart toetsenbord en draadloze muis, zodat je je laptopscherm ver genoeg kan zetten. Maar het allerbelangrijkste? Stel je werkplek in op jouw maat. Elk lichaam is anders!
CHECK: Hoe ergonomisch is jouw werkplek?
Nog steeds last van rugpijn? Dan kan SelfBack, de nieuwe AI-tool van welzijns- en preventiespecialist Mensura, soelaas bieden. Het is de allereerste wetenschappelijk gevalideerde app tegen rugpijn in ons land. Op basis van vragenlijsten en data van je smartphone schotelt de tool je gepersonaliseerde oefeningen voor. Op die manier worden beginnende klachten onmiddellijk aangepakt en voorkom je dat de pijn van kwaad naar erger gaat.
SelfBack werd op de Belgische werkvloeren geïntroduceerd om organisaties te helpen hun ergonomiebeleid verder aan te scherpen én toe te spitsen op de individuele noden van elke werknemer.
De ideale bureaustoel: 7 dingen om op te letten
Dankzij gebalanceerde oefeningen en een aangepast trainingsschema dat elke week verandert, kunnen werknemers de rugpijn in veel gevallen de kop indrukken zonder medicatie of therapie.
De app geeft elke dag een melding en stuurt reminders om de gebruikers een dagelijkse routine aan te leren. Bovendien zit er ook een spelelement in de tool verwerkt: net zoals heel wat sportapps en fitnesstrackers kan je bij SelfBack stappendoelen en bewegingstargets instellen. Zo blijven werknemers gemotiveerd en staan ze zelf aan het stuur van hun herstel, waardoor uitval en verzuim door rugpijn vermeden worden.
Tijdens een pilootfase test Mensura de app uit bij verschillende bedrijven. Op basis van de feedback die dat oplevert, zal de app in de toekomst verder uitbreiden met een nog grotere focus op de werkcontext en specifieke aandacht voor preventie. Want voorkomen is nog altijd beter dan genezen!
Extra: AI levert 4,75u/week tijdswinst op, aan vooral oudere werknemers
(ZINNIG) – Bron: Mensura / Peoplesphere
27 november 2024Voor veel werknemers is thuiswerk dé succesformule om hun werk-privébalans in evenwicht te houden. Toch is het niet voor iedereen de meest ideale situatie...
Artificiële Intelligentie kan je dagtaak een pak efficiënter maken. Zo levert het gebruik van AI gemiddeld bijna 5 uur tijdwinst op per week.
AI-assistenten zijn een interessante manier om je productiviteit op het werk te verhogen.
Van ’s ochtends tot ’s avonds aan je computerscherm gekluisterd zitten, om later in de zetel te ploffen: een Belg zit gemiddeld 6 uur en 39 minuten per dag...
Thuiswerken is standaard geworden voor veel kantoormedewerkers. Toch zijn er nog veel vragen over deze trend...
Net zoals je je spieren niet acht uur lang kan opspannen, moet je je brein ook af en toe rust of afwisseling gunnen...
Na de Virtual Reality (VR) en Augmented Reality (AR) is er nu ook Mixed Reality (MR)! Wat betekent het en wat kan het voor jou betekenen op de werkvloer?
België werkt als eerste land in Europa aan een wet ter preventie van rugklachten bij werknemers.
Rugpijn en nekpijn: herken jij het? Dan wordt het hoog tijd voor lichaamsoefeningen. Gebrek aan tijd? Dan zijn deze 5 stretchoefeningen ideaal!