Wat is de sleutel om jongeren aan boord te houden?
Veel bedrijven focussen op het aanwerven van medewerkers. Maar soms zijn die kort na hun start weer weg. Hoe moeten bedrijven jonge starters aan boord houden?
De coronacrisis heeft velen onder ons doen nadenken over ons leven. Leven we om te werken of werken we om te leven? Staat de job altijd op de eerste plaats of streven we vooral een evenwichtige werk-privébalans na zonder al te veel stress, onbetaalde overuren of een dreigende burn-out?
Voor heel wat werknemers is quiet quitting een interessante piste om over na te denken. Hierbij doe je alleen nog maar waarvoor je bent aangenomen, zonder overuren en – als het kan - zonder al te veel sociale contacten met je collega’s na het werk.
Zo zorg je voor een duidelijke grens tussen werk en privé en kun je je energie richten op zaken die je – na je verplichte werkuren - écht leuk vindt. Ook voor wie weinig of geen waardering krijgt van de baas, kan quiet quitting een soort protest zijn tegen de ondankbare bedrijfscultuur.
Ontdek: Welke bedrijfscultuur past bij jou?
Deze trend mag dan wel redelijk nieuw lijken, toch bestaat ze al wat langer dan vandaag. Het alom bekende clichébeeld van de passieve werknemer die 1 minuut voor tijd al met de badge aan de prikklok staat te wachten, bestaat nog altijd. Quiet quitting avant la lettre dus…
In theorie kan quiet quitting voor heel wat werknemers een aangename en evenwichtige manier van werken lijken. Toch betekent dit niet dat het daadwerkelijk een goed idee is. Niet elke werkgever staat te wachten op quiet quitters, al is het maar om alles organisatorisch in goede banen te kunnen blijven leiden.
Wat doe je bijvoorbeeld als een collega ziek is of op vakantie gaat? Hou je vast aan je eigen jobinhoud of steek je tijdelijk een tandje bij? En wat als je door je nieuwe aanpak bepaalde deadlines of targets niet kunt halen?
Quiet quitting: is gewoon je werk doen goed genoeg?
Niet elke jobfunctie of beroepssector is geschikt om er bewust net niet de kantjes vanaf te lopen, denken we maar aan de zorgsector, het onderwijs of de beveiligingssector. Ook wie een bepaalde verantwoordelijkheid heeft op het werk, kan niet zomaar quiet quitting omarmen.
Ben je toch overtuigd van quiet quitting? Weet dan dat elke keuze die je maakt sowieso consequenties heeft. De krapte op de arbeidsmarkt mag je dan wel het nodige zelfvertrouwen geven om die mentale switch te overwegen, tijden kunnen snel veranderen en bij reorganisaties of ontslagrondes worden de minst geëngageerde profielen logischerwijs vaak het eerst geviseerd.
TEST: Ben jij nog blij met je huidige job?
Een goede werk-privébalans is enorm belangrijk en kan – met wat goede wil van de werkgever - in de meeste gevallen perfect matchen met je jobfunctie en bijbehorende workload.
Heb je het gevoel dat de balans niet meer in evenwicht is? Praat erover met je leidinggevende en probeer samen een realistisch actieplan te maken. Laat zien dat je je graag wil engageren voor het bedrijf maar niet ten koste van je gezin of mentale gezondheid. Wedden dat er een oplossing is waar beide partijen zich in kunnen vinden?
Is jouw werk-privéleven in balans? Doe de test!
(fd)
16 november 2022Veel bedrijven focussen op het aanwerven van medewerkers. Maar soms zijn die kort na hun start weer weg. Hoe moeten bedrijven jonge starters aan boord houden?
Wie alleen maar tijdens de betaalde werkuren werkt en uit principe geen overuren maakt, is tegenwoordig een trendsetter. Maar is quiet quitting wel verstandig?
Geen zin meer om te werken? Goed nieuws, dan is de anti-work movement misschien echt iets voor jou! Of toch niet? Wat is het en wat kan het voor jou betekenen?
Heel wat werknemers kiezen er bewust voor om hun prestaties tot het absolute minimum te beperken. Het fenomeen heeft ook een naam: quiet quitting.
Work-life balance. Het is een modewoord dat in heel wat bedrijven circuleert, maar Elke Stultjens gelooft er niet in. De reden? Elke dag is anders.
Welk type werknemer ben jij: een 'segmentator' of eerder een 'integrator'? Doe de test!
Soms kan een vacature helemaal matchen met jouw droomjob. Toch leg je best eens de bedrijfscultuur onder de loep, het kan je frustratie en tijdverlies besparen…
Een toxische werkomgeving. Hoe herken je die? En vooral: wat kan je eraan doen?
Covid-19 zou onze manier van werken grondig veranderen, dachten we… Maar klopt dat wel? Hoe zal werken in de toekomst er écht uitzien?