Eén op vijf volgt opleiding, en dat is te weinig
Er is nog werk aan het levenslang leren. Met 1 op 5 volwassen Belgen die vorig jaar een opleiding volgden, liggen we een flink stuk onder de Europese norm.
“Sommige zaken pak je misschien al lang en vlot aan. Maar toch kunnen ze beter en efficiënter. Vaak zit het in kleine dingen”, vertelt Tine Bellemans. Zij maakt deel uit van Operate & Improve, een op zichzelf staande afdeling die diensten levert binnen de hele Colruyt Group. “Ik werk in een team met collega’s voor de verschillende merken, zoals Colruyt Laagste Prijzen, OKay, Bike Republic of Dreamland. Allemaal afdelingen en bedrijven van Colruyt Group.”
Verbeteren kan overigens op diverse vlakken. “Het gaat om afvalreductie en kostenbesparingen. Om ingrepen die klanten ten goede komen, zoals de wachttijden verminderen. En natuurlijk ook aanpassingen die de job van onze medewerkers verbeteren”, stelt ze.
“Het is ook altijd de bedoeling dat we samen met de collega’s van de betrokken dienst tot verbeteringen komen. We trekken mee onze spreekwoordelijke botten aan en helpen de oplossing mee toe te passen. We willen vooral inspireren om slimmer te werken. Inzetten op werkvereenvoudiging maakt jobs ook fysiek minder zwaar en dus duurzamer.”
Niet harder maar slimmer werken: 6 tips
Als werkvereenvoudiging bij Colruyt Group opduikt in de media gaat het vaak om heel specifieke voorbeelden, zoals de parking van de Colruyt-supermarkten waar voor de parkeerplaatsen telkens één streep minder verf gebruikt wordt. Maar het zit overal.
“Bij de afdeling retours, waar seizoenproducten zoals voor Halloween of Sinterklaas terug binnenkomen, installeerden we een transportband. Hierdoor moesten de collega’s niet telkens de producten komen ophalen, maar gaan ze via de band zelf naar de collega’s toe. Die band was een behoorlijke investering. Maar als we kunnen aantonen dat zoiets waardevol en rendabel is, dan gaan we er wel voor.”
Een ander voorbeeld, waar Tine zelf bij betrokken was, is dat van een Colruyt Laagste Prijzen-supermarkt waar de voorraadkamer te klein was om de dagelijkse Collect&Go-leveringen te voorzien. “Die opslagruimte konden we niet vergroten, dus pakten we het anders aan. We besloten om de leveringen drie keer per dag aan te bieden, in plaats van één keer. Hierdoor konden we drie keer meer producten leveren en dus ook meer verkopen.”
Lees ook: "Duurzaam ondernemen zit in ons DNA"
Wat moet je ten slotte kunnen om werkvereenvoudiger te worden? “Je moet geïnteresseerd zijn in hoe processen lopen en hoe je ze kunt verbeteren. Je moet ook kunnen afwisselen tussen analyseren en uitvoeren en graag met mensen werken. Iedereen van ons team volgt sowieso één jaar extra opleiding in industrial engineering”, vertelt ze. “Qua vooropleiding gaat het alle kanten uit. Iedereen heeft hier een ander diploma. Zelf ben ik bijvoorbeeld pedagoog van opleiding. Dat is toch iets anders dan wat ik nu doe”, antwoordt Tine glimlachend.
Extra: Eén op vijf volgt opleiding, en dat is te weinig
(William Visterin) - Bron: Go for happy Magazine
28 juni 2022Er is nog werk aan het levenslang leren. Met 1 op 5 volwassen Belgen die vorig jaar een opleiding volgden, liggen we een flink stuk onder de Europese norm.
Zowel Jenny Mae Vansteenlandt als Lasse Six kozen bewust voor een job bij Unilin Group om het verschil te kunnen maken op vlak van duurzaamheid.
Colruyt Group pioniert met 300 innovatieprojecten de toekomst tegemoet en geeft daarmee 30.000 medewerkers meer zin in hun job.
Wil jij ook minder uren werken en toch méér gedaan krijgen? Goed nieuws: met deze tips en tools zal het jou effectief lukken!
Voor steeds meer bedrijven maakt interne mobiliteit onderdeel uit van de HR-strategie. Dit zorgt voor een win-winsituatie. Lees zelf maar ...
Als werknemer ben je best een eeuwige student, want wie levenslang leert en tijdens z'n carrière opleidingen volgt, heeft heel wat troeven achter de hand.
Gen Z’ers zijn ambitieus, zelfbewust, creatief en… veeleisend. Wat verwachten ze van hun werkgever en is het ook allemaal wel haalbaar?
Kaderleden hebben de hoogste werkdruk, technici de meest acceptabele.
Waarom worden sommige medewerkers ambassadeurs van hun organisatie en andere niet? De Lijn nam dit onderwerp onder de loep.