Hoe jobadvertenties lezen?
Vorige

1 van 23

Volgende
Volgend artikel:

Wat betekenen deze termen in een vacature?

Niet de gevraagde ervaring, toch solliciteren?

DTV
Stel: je wilt heel graag die ene job, maar je beschikt niet over de ervaring die wordt gevraagd in de jobadvertentie. Er zijn heel goede redenen om er toch voor te gaan. “De voorwaarden om in aanmerking te komen voor veel jobs zijn tot op zekere hoogte flexibel.”

De eerste reden om er toch voor te gaan, is de krappe arbeidsmarkt. Er staan veel vacatures open en werkgevers zitten verlegen om personeel. Drie op de vier werkgevers zeggen dat ze moeilijk nieuwe werknemers vinden, zo bleek uit een recente rondvraag van Jobat en Made in bij 350 werkgevers en een duizendtal werknemers/kandidaten.

In elk geval willen werkgevers water bij de wijn doen. 75 procent van de werkgevers is bereid om iemand op gesprek te laten komen die niet het vereiste diploma heeft, zo blijkt uit het onderzoek. Van deze groep willen bijna acht op de tien ook een extra opleiding aanbieden aan deze potentiële werknemers.

Opvallend – en dat is de tweede reden om toch de stap te wagen – is dat veel werknemers eerder de boot afhouden en je dus een streepje voor hebt. Slechts 46 procent van de werknemers zou solliciteren als ze niet het vereiste diploma hebben voor een bepaalde vacature. Ze denken dat het geen zin heeft, terwijl de werkgevers net aangeven dat er grote bereidheid is om zulke mensen toch op gesprek te laten komen.

Online solliciteren: tips & tricks

Bedrijfscultuur

Het hangt natuurlijk ook af van de job. In bepaalde jobs zijn diploma’s (denk aan de verpleegkundige) en/of ervaring (denk aan de werfleider in de bouw) echt noodzakelijk. Maar vaak is er marge. “De voorwaarden om in aanmerking te komen voor veel jobs zijn tot op zekere hoogte flexibel”, zegt Nick De Schamphelaire, HR-manager bij voedingsbedrijf Meat&More.

“Sommige jobs laten het toe om, mits een korte bijscholing, vrij vlot over de juiste vaardigheden te beschikken. In die optiek is het aanwerven van een match met de bedrijfscultuur belangrijker dan effectief blijven zoeken naar een witte raaf”, stelt De Schamphelaire.

De HR-manager haalt een bekende slogan boven: hire for attitude, train for skills. “Het is een spraakmakende quote die al jaren furore maakt in HR. Maar in de huidige war for talent is hij nog altijd relevant.”

Ontdek: Welke bedrijfscultuur past bij jou?

Jobadvertenties

Er is ook nog een derde reden waarom je toch de stap kunt zetten: neem de vacature met een korrel zout. Uit het onderzoek van Jobat en Made in bleek bijvoorbeeld dat minder dan de helft van de werknemers interessante vacatures tegenkomt. Een belangrijk aandachtspunt voor bedrijven is dus de manier waarop ze hun jobadvertenties en profieleisen opstellen.

Sowieso moeten ook die vacatures zelf veel laagdrempeliger, vindt Bjorn Cuyt, provinciaal directeur van arbeidsbemiddelaar VDAB in Antwerpen. Hij doet een oproep aan werkgevers die op zoek zijn naar talent.

“Nog altijd spreekt een kwart van de vacatures over ‘meer dan twee jaar ervaring’. Dat schrikt werkzoekenden enorm af, waardoor ze niet eens de moeite doen om te solliciteren. Alles wat nice to have is, moet je daar niet inzetten. Als een rijbewijs niet absoluut noodzakelijk is, vermeld het dan ook niet.”

CHECK: Hoe screen je het best een vacature?

Ook deze zaken spelen een rol in de war for talent

1. Doorgroeien

“Intern doorgroeien of interne mobiliteit is bij ons een belangrijke factor in onze aanwervingen”, stelt Nick De Schamphelaire, HR-manager bij Meat&More.

“We hebben al verkopers zien doorgroeien naar onze IT-afdeling of een slager die nu instaat voor het fleetmanagement in onze organisatie. Onze ambitie binnen HR is samen zorgen voor gelukkige medewerkers op elke werkplek."

"Het klinkt cliché, maar we streven echt naar dat juiste vlees in de juiste kuip. We zijn ons ervan bewust dat niet elke traject dat we intern opstarten even succesvol is. Maar we geloven dat we met de juiste mindset en drive veel mooie verhalen met betrokken medewerkers kunnen realiseren.”

2. Jobcrafting

Een andere populaire term die al enkele jaren circuleert in HR is ‘jobcrafting’.

“Bij jobcrafting wordt er een match gezocht tussen de interesses, talenten, kennis en vaardigheden van de medewerker en een al dan niet bestaande functie. Zo zien we dat er op de werkvloer een nieuwe generatie komt aankloppen die recentere – veelal technische – vaardigheden heeft opgebouwd die voor andere generaties nog volledig onbekend zijn”, vertelt De Schamphelaire.

“Zo slaagden we er vorig jaar in om een stagiair na zijn succesvolle stage een rol als HR-officer aan te bieden waar hij vooral in technische oplossingen duikt, iets waar hij gepassioneerd door was maar niet in geschoold. In eerder traditionele organisaties zou dit weinig aan bod komen.”

Go for happy! Ontdek duizenden jobs op Jobat.be en vind net die job die 100% bij je past!

(William Visterin) - Bron: Go for happy Magazine

31 oktober 2022
Anderen bekeken ook