5 droomberoepen + het loon dat ze verdienen!
Vroeger wilden we allemaal piloot, journalist of astronaut worden. Maar zijn deze droomberoepen ook financieel interessant? Jobat zocht het uit.
Wees gerust, wij geven je dé tips zodat je financiën op rolletjes lopen nu je meer op eigen benen zal moeten gaan staan.
Één van de essentiële punten op het vlak van persoonlijke financiën is het opmaken van een budget. Voor degenen die net een baan hebben, is dit heel belangrijk. Er verandert namelijk veel wanneer je net een job hebt. Je krijgt namelijk een hoger inkomen, maar hou er rekening mee dat er ook meer uitgaven zullen zijn.
Zie hier een rijtje van vaste kosten die je mee moet nemen bij het vaststellen van je budget:
Huur: Wanneer je nog niet op jezelf hebt gewoond, kan de huur iets zijn waar je aan moet wennen. Dit is namelijk één van de grootste kostenposten. Neem deze dus altijd mee in je budget. Heb je nog geen stek gevonden, maar wil je wel al een budget voorbereiden? Kijk dan naar de gemiddelde prijs in de omgeving waar je wilt wonen. Heb je altijd in een studentenkot gewoond maar verhuis je nu naar een groter optrekje? Kijk dan hoeveel erbij komt bij de maandelijkse huur.
Nutsvoorzieningen: Als je al op jezelf hebt gewoond, weet je ongeveer al hoe hoog deze kosten voor elektriciteit, gas en water zijn. Is het de eerste keer voor je? Vraag dan eens rond bij studenten die al op kot zijn geweest of neem een kijkje op vergelijkingswebsites voor energie. Informeer ook bij je verhuurder of dit al bij de verhuurprijs is inbegrepen. In dat geval hoef je het niet mee te rekenen onder deze kostenpost.
Eten: Bepaal een vast budget wat je per week wil spenderen aan eten en drank, maar wees realistisch. Doe elke week boodschappen in plaats van elke dag. Wanneer je elke dag boodschappen doet, geef je namelijk meer geld uit omdat je je honger vaak overschat en je jezelf meer laat verleiden tot impulsieve aankopen van snacks, snoepgoed, etc. Hou rekening met een bedrag van 60 euro per week voor 1 persoon als je bewust boodschappen doet.
Transport: ga na of je een auto nodig hebt om naar je werk te gaan, of het openbaar vervoer misschien makkelijker is. Wanneer je een auto hebt, moet je ook de kosten van benzine, autoverzekering en (mogelijke) parkeer- en onderhoudskosten meerekenen. Voor het openbaar vervoer moet je nagaan wat een abonnement kost. Is je werk dichtbij? Stap dan lekker op de fiets!
Leningen: Neem in je budget mee of je een studielening hebt afgesloten die je moet terugbetalen. Informeer wat het bedrag precies is dat je maandelijks moet afbetalen. Je kan dat ook afleiden uit het totale bedrag dat je nog moet terugbetalen, het jaarlijks kostenpercentage en de looptijd.
Verzekering: neem naast je autoverzekering ook allerlei andere verzekeringen mee in je budget zoals een brandverzekering, mutualiteit, ziekteverzekering (als je werkgever dat niet dekt tenminste), enzovoort.
Vrije tijd: Hou zeker ook rekening met het geld dat je uitgeeft in je vrije tijd, zoals een keertje uit eten, naar de bioscoop of een dagje shoppen. Zo zorg je ervoor dat er ook eens ruimte is voor ontspanning en je zo ook kunt genieten van je zuurverdiende loon.
Het is waarschijnlijk al vaker tegen je gezegd, maar hou elke maand een bedrag opzij om te sparen. Je kunt best twee verschillende spaarrekeningen bijhouden. Eén spaarrekening voor onvoorziene uitgaven, zoals bijvoorbeeld een onverwacht lek of een kapotte tv die gerepareerd of vervangen moet worden. Zet hier elke maand een bedrag voor apart.
Op de tweede spaarrekening zet je spaargeld opzij voor een bepaald doel in de toekomst, op korte of lange termijn. Denk aan een vakantie, een nieuwe scooter of die mooie dure tas die je in de etalage zag. Op lange termijn zal je misschien ook ooit zelf een huis willen kopen én wil je in ieder geval voldoende opzij leggen voor je oude dag.
Het pensioen lijkt nog veraf, maar je kunt niet vroeg genoeg beginnen met sparen. Hoe vroeger je begint te sparen, hoe meer je op die centen die jij vroeg opzij legde rente kan verdienen. En hoe heerlijk is het als je geen financiële zorgen hebt op je oude dag? Precies! Aan de slag dus.
Er zijn 3 soorten pensioenen in België:
Om zelf je pensioenpot fiscaal voordelig te spijzen kun je ten eerste kiezen voor een pensioenspaarverzekering. Jouw gespaarde bedrag is dan 100% gewaarborgd en je krijgt een gewaarborgde rentevoet, én een eventuele winstbonus er bovenop. Je krijgt een belastingvermindering van 30% van de jaarlijkse storting en geniet van een lager belastingtarief bij uitkering.
Je kunt ook kiezen voor een pensioenspaarfonds. Hier is je inleg niet gewaarborgd, maar kan je nog hogere rendementen verdienen (wanneer de beleggingsresultaten goed zijn). Ook hier verdien je 30% van je premie terug.
Bent je net op zoek naar een nieuwe baan? Denk dan zeker niet alleen aan het salaris. Natuurlijk is het belangrijk dat je genoeg verdient zodat je rond komt, maar het is vooral belangrijk dat je het naar je zin hebt op het werk. Bovendien is het tevens belangrijk om ervaring op te doen. Kijk naar een baan die goed op je CV staat, zodat je hier in de toekomst op verder kunt bouwen.
Tot slot moet je waarschijnlijk ook een nieuwe kredietkaart aanschaffen als je nu een kredietkaart hebt speciaal voor studenten. Deze kaarten kan je namelijk vaak enkel gebruiken tot een bepaalde leeftijd of gelden alleen wanneer je ingeschreven bent bij een hogeschool of universiteit. Deze kaart heeft je vrijheid gegeven toen je student was, maar nu kun je denken aan een kredietkaart die veel meer voordelen biedt! Denk aan een kredietkaart met cashback, reis- of productverzekeringen, miles of punten. Vergelijk alle kredietkaarten, zodat je zeker die kredietkaart kiest die bij jou past.
Er zal heel wat veranderen wanneer je de grote stap naar het beroepsleven zet, zeker op financieel gebied. Twijfel niet om hulp te vragen bij bijvoorbeeld je ouders wanneer het even niet lukt. Zij hebben precies hetzelfde meegemaakt en adviseren je maar al te graag!
(svdd) - In samenwerking met TopCompare.be
14 december 2016Vroeger wilden we allemaal piloot, journalist of astronaut worden. Maar zijn deze droomberoepen ook financieel interessant? Jobat zocht het uit.
Ook na het behalen van een diploma blijven medewerkers van dienstverlener Deloitte bijleren, onder meer op de Deloitte University in Terhulpen.
Gaan ambitie en vrije tijd hand in hand? Het zijn carrièrevragen waar pas afgestudeerden zich wel eens aan mispakken, vindt Sofie Kokelenberg.
Vertel ons welke job jij doet, ons Jobat Salariskompas vertelt je hoeveel je zou moeten verdienen. En op welke extralegale voordelen je recht hebt!
Meer en meer stemmen roepen op om een gegarandeerd basisinkomen te voorzien. Na Finland en Nederland start nu ook Frankrijk een experiment op.
In België worden stagiairs over het algemeen niet vergoed. In de VS daarentegen wordt er gewoonlijk wél een compensatie voorzien, zeker bij Google & co...
20 dagen: dat is het aantal wettelijke verlofdagen waar je als voltijds werknemer recht op hebt. Deze tips helpen je aan méér en langer verlof.
We gaan dieper in op de taken, gevraagde competenties én de verloning van een field marketeer...
We vroegen deze 47-jarige Antwerpenaar hoeveel hij verdient en wat zijn job als business systems manager precies inhoudt...